current views are: 1

3 Ιουνίου 2013
Δημοσίευση04:33

Oι ζωές των Άλλων: Βάλε και λίγο γυμνό στο ζύγι…

Aπό τη Φανή Πλατσατούρα

Δημοσίευση 04:33’
αρθρο-newpost

Aπό τη Φανή Πλατσατούρα

Από τη Φανή Πλατσατούρα



Οι ίδιοι οι άνθρωποι, στην προσπάθεια απενεχοποίησης της γυμνής θέας, εφηύραν είδη αυτής. Βλέπουμε για παράδειγμα το καλλιτεχνικό γυμνό, το εμπορικό, το φιλανθρωπικό, το ακτιβιστικό και ούτω καθεξής. Δεν με ενοχλεί ένα γυμνό σώμα αλλά η εμπορευματοποίηση αυτού προς ιδίον όφελος…



Παίρνοντας αφορμή από κάποιες ειδήσεις του Σαββατοκύριακου:



‘Ολες αφορούσαν στη γυμνότητα, σε πρώτο ή δεύτερο πλάνο. Το Φεστιβάλ Αθηνών άνοιξε το Σάββατο τις πύλες του με την “Πρώτη Ύλη” του Δημήτρη Παπαιωάννου, μια γυμνή σωματική αφήγηση, δοσμένη σε ωμή έκδοση. Το Pinterest, το παγκόσμιο κοινωνικό δίκτυο προώθησης προιόντων διαφήμισης, άλλαξε πρόσφατα τους… αυστηρούς όρους του και επισημοποιεί πλέον το γυμνό. Γυμνόστηθες γυναίκες, ενεργά μέλη της Femen, εισέβαλαν στο πλατό του Γερμανικού “Next top model” που παρουσιάζει η Heidi Klum, διαμαρτυρόμενες για το τηλεοπτικό νταβατζιλίκι που γίνεται με θύματα επίδοξα μοντέλα, που ξεγυμνώνονται στην κάμερα. Τα ελληνικά περιοδικά -του Σαββατοκύριακου και όχι μόνο- έχουν στα καλοκαιρινά εξώφυλλά τους ημίγυμνες επώνυμες να ποζάρουν σε ελληνικά νερά. 



ΟΚ, το καλλιτεχικό γυμνό είναι άποψη, προάγει Τέχνη, αποτυπώνει συναισθήματα, εμπνέει και διεγείρει. Αντίστοιχα και το ακτιβιστικό και πάει λέγοντας… Με το άλλο το γυμνό, εκείνο που μοναδικό του στόχο έχει να πουλήσει, να εμπορευματοποιήσει τη σεξουαλικότητα, και να προβάλλει συγκεκριμένα τη γυναίκα ως ωμό κρέας έτοιμο προς κατανάλωση, ένα ευκολόχρηστο res δημιουργημένο να ικανοποιήσει τις ηδονικές φαντασιώσεις του “ισχυρού” φύλου, τι γίνεται;

Βαδίζουμε γοργά στην εποχή της πορνογραφικοποίησης του γυναικείου φύλου -και όχι μόνο- πράξη που συναντούμε καθημερινά γύρω μας με την ανησυχητικά αυξανόμενη παρουσία του πορνό περιεχομένου στα ΜΜΕ και τις Τέχνες. 



Κρυβόμαστε ουσιαστικά πίσω από μία δήθεν αναγκαιότητα ύπαρξης του γυμνού στη σύγχρονη σεξουαλική απελευθέρωση;  Και υπάρχει τελικά κανένα κοινό μεταξύ της σημερινής έξαρσης της εμπορευματοποίησης του γυμνού σώματος (αρχής γενομένης από τη δεκαετία του ΄90) με την αθώα σεξουαλική επανάσταση της δεκαετίας του ’60 και το σύνθημά της “κάντε έρωτα και όχι πόλεμο”…;



Υ.Γ.: Πέρα απ΄ όλα τα γυμνά ας ασχοληθούμε σοβαρά με αυτό της ψυχής μας… Από εκεί πηγάζουν όλα!

 


σχετικα αρθρα