current views are: 1

4 Ιουνίου 2013
Δημοσίευση04:55

Τι είναι ο «καρκίνος του σεξ» από τον οποίο νόσησε ο Μάικλ Ντάγκλας

Επειδή η ιατρική ερεύνα καταλήγει σε νέα καινοτόμα συμπεράσματα συνεχώς, που μας αφήνουν εμβρόντητους, αγχωμένους, ή αποφασισμένους στην ανθρωπότητα, ευτυχώς που υπάρχουν οι σταρ του Χόλυγουντ να ενημερωνόμαστε!

Δημοσίευση 04:55’
αρθρο-newpost

Επειδή η ιατρική ερεύνα καταλήγει σε νέα καινοτόμα συμπεράσματα συνεχώς, που μας αφήνουν εμβρόντητους, αγχωμένους, ή αποφασισμένους στην ανθρωπότητα, ευτυχώς που υπάρχουν οι σταρ του Χόλυγουντ να ενημερωνόμαστε!

Επειδή η ιατρική ερεύνα καταλήγει σε νέα καινοτόμα συμπεράσματα συνεχώς, που μας αφήνουν εμβρόντητους, αγχωμένους, ή αποφασισμένους στην ανθρωπότητα, ευτυχώς που υπάρχουν οι σταρ του Χόλυγουντ να ενημερωνόμαστε! Και αφού η Αντζελίνα Τζολί, έγινε παγκοσμίως θέμα ανακοινώνοντας την απόφασή της να προβεί σε διπλή μαστεκτομή προληπτικά για να μη νοσήσει από καρκίνο, έρχεται και ο Μάικλ Ντάγκλας να μας ενημερώσει για έναν τύπου καρκίνου, από τον όποιο νόσησε και που οι γιατροί ονομάζουν ως τον «νέο καρκίνο του σεξ».

Έτσι ονόμαζαν οι κορυφαίοι γιατροί του τον καρκίνο του φάρυγγα από τον οποίο πάσχει ο Αμερικανός ηθοποιός Μάικλ Ντάγκλας, πολύ προτού εκείνος αποφασίσει να μιλήσει με λεπτομέρειες για τη νόσο του και προσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο μολύνθηκε η στοματική και φαρυγγική κοιλότητά του με τον ιό HPV ή ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων.

Ο διάσημος ηθοποιός σύμφωνα με δηλώσεις του έχει τον ογκογόνο παράγοντα HPV 16, έναν από τους περίπου 100 τύπους του ιού καθώς κι έναν από τους δύο ογκογόνους τύπους, ο άλλος είναι ο 38.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά τέσσερις είναι οι επικίνδυνοι τύποι του ιού HPV, οι δυο προαναφερθέντες ογκογόνοι και άλλοι δύο, οι 6 και 11, που προκαλούν τα κονδυλώματα, την πιο συχνή σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσο που μαστίζει τους ενεργά σεξουαλικούς ανθρώπους στην εποχή μας. Οι «καρκινογόνοι» τύποι συνδέονται κυρίως με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες και με καρκίνο του στόματος και του φάρυγγα στους άνδρες.

Ο δε τρόπος μετάδοσής τους είναι το σεξ – συμπεριλαμβανομένης κάθε μορφής σεξουαλικής επαφής -. Η αιδοιλειξία, την οποία ανέφερε ο Μάικλ Ντάγκλας ως δική του αιτία μόλυνσης, η πεολειξία, η πρωκτική επαφή αποτελούν «ιδανικούς» τρόπους εύκολης μετάδοσης του ιού HPV.

Με 6 εκατ νέες μολύνσεις με HPV ετησίως σε όλο τον κόσμο είναι προφανές ότι ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων διεκδικεί δυναμικά μια σημαντική θέση στους ιούς που απειλούν την υγεία και τη ζωή των κατοίκων του πλανήτη, ιδίως των ανεπτυγμένων χωρών.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις επιστημόνων του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων των Ηνωμένων Πολιτειών, ο καρκίνος του στόματος και του φάρυγγα έως το 2020 θα ξεπεράσει τον αριθμό των κρουσμάτων του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες. Εξήγηση δεν έχει δοθεί ακόμη από τους ειδικούς στο ερώτημα γιατί αυτή η μορφή καρκίνου πλήττει κυρίως τους άνδρες ούτε γιατί τα ογκογόνα στελέχη 16 και 38 προσβάλλουν τη στοματοφαρρυγική κοιλότητα των ανδρών περισσότερο σε σύγκριση με εκείνη των γυναικών.

Πάντως, τα στοιχεία στις ΗΠΑ δείχνουν ότι μέσα σε μια δεκαετία, από το 1998 ως το 2008, τα περιστατικά στοματοφαρυγγικού καρκίνου στον ανδρικό πληθυσμό αυξήθηκαν κατά 36 τοις εκατό. Παράλληλα, άλλαξε το προφίλ του μέσου ασθενούς με αυτόν τον καρκίνο: ενώ μέχρι πρότινος ο ασθενής ήταν άνδρας 60 χρόνων, χρόνιος καταναλωτής αλκοόλ και χρόνιος καπνιστής, πλέον το ηλικιακά όριο έχει πέσει σημαντικά, στα 45 με 50 χρόνια, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις δεν συντρέχουν οι επιβαρυντικοί παράγοντες του αλκοόλ και του τσιγάρου!

Όσο κι αν στα σοβαρά αυτά θέματα, να με φάνε πέφτουν καλοί μου συνάδελφοι του σοβαρού ρεπερτορίου, διότι εγώ είμαι του ελφρολαικού, δεν μπορώ να αντισταθώ σε ένα σχολιάκι! Κόψαμε το τσιγάρο! Κόψαμε και δυο μαστούς οι γυναίκες! Να κόψουμε και το σεξ όλοι μαζί! Και μετά; Μετά μια χαρά, υγιέστατοι θα πεθάνουμε…

Α.Τ. 


σχετικα αρθρα