Η ζωή και κυρίως η αταβιστική δράση της Έριν Μπρόκοβιτς έγινε παγκοσμίως γνωστή από την ομώνυμη ταινία, που χάρισε στην Τζούλια Ρόμπερτς, το πολυπόθητο Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου, το 2001. Η Έριν Μπρόκοβιτς όπως είχαμε μάθει από την ταινία, πάντα, είναι μια άνεργη, διαζευγμένη μητέρα τριών παιδιών, που αγωνίζεται για να τα βγάλει μόνη της πέρα σε έναν τεράστιο, άδικο κόσμο. 

Όταν χάνει τη δίκη εναντίον ενός γιατρού που την τράκαρε, ζητά από τον δικηγόρο της Εντ Μάζρι αν μπορεί να της βρει δουλειά. Ο Εντ την προσλαμβάνει σαν υπάλληλο στο δικηγορικό του γραφείο. Η νεαρή γυναίκα κατά λάθος θα βρει μια υπόθεση που περιλαμβάνει ιατρικά αρχεία και μια προσφορά της PG&E να αγοράσει το σπίτι της Ντόνα Τζένσεν στο Χίνκλεϊ της Καλιφόρνια. Ξεκινά να ερευνά τη συγκεκριμένη υπόθεση, πεπεισμένη ότι τα γεγονότα κάτι κρύβουν και πείθει τον Εντ να της επιτρέψει να ασχοληθεί περισσότερο με την έρευνά της. Μετά από πολύ ψάξιμο, ανακαλύπτει μια συγκάλυψη βιομηχανικής δηλητηρίασης στο νερό της πόλης Χίνκλεϊ που απειλεί την υγεία όλων των κατοίκων. Βρίσκει ότι η PG&E είναι υπεύθυνη για τα μακροχρόνια και συχνά ανίατα προβλήματα υγείας, όπως λευχαιμίες και επιθετικοί καρκίνοι, που παρουσιάζουν οι κάτοικοι του Χίνκλεϊ και αποφασίζει να φέρει την υπόθεση στα δικαστήρια.

Ένας μυστηριώδης άντρας θα συναντήσει την Έριν σε ένα μπαρ. Ο άντρας ισχυρίζεται ότι έχει στην κατοχή του κατεστραμμένα έγγραφα της PG&E. Με τα έγγραφα αυτά ανακαλύπτει ότι υψηλόβαθμο στέλεχος των κεντρικών γραφείων της PG&E στο Σαν Φρανσίσκο ήταν ενήμερο για τη μόλυνση του νερού και δεν έκανε τίποτα αλλά αντίθετα συμβούλεψε να το κρατήσουν μυστικό. Τα στοιχεία εξετάστηκαν από δικαστή χωρίς ενόρκους και η PG&E αναγκάστηκε να συμβιβαστεί και να πληρώσει το ποσό των 333 εκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία μοιράστηκαν στους 634 κατοίκους. Η δε σκηνή που οι ακριβοί, σταρ δικηγόροι οι όποιοι δουλεύουν για την εταιρεία, προκαλούνται να πιουν νερό, που δεν ξέρουν ότι είναι από το Χίνκλεϊ με τη ικανοποίηση στο πρόσωπο της Ρόμπερτς, είναι απ αυτές που περνούν στην κινηματογραφική ανθολογία.  

Η σάρκινη και όχι η κινηματογραφική Εριν Μπρόκοβιτς αυτή τη φορά βρέθηκε στο προσκήνιο, γιατί την συνέλαβαν να οδηγεί μεθυσμένη στο Λας Βέγκας. Εκεί βέβαια οδηγούν όχι μόνο αυτοκίνητα, αλλά κόβουν βόλτες με σκάφη. Έτσι λοιπόν ένας λιμενοφύλακας, παρατήρησε ότι σε μεγάλη λίμνη, η Μπρόκοβιτς δυσκολευόταν να δέσει το σκάφος της στην αποβάθρα. Ο λιμενοφύλακας την υπέβαλε σε αλκοτέστ και διαπιστώθηκε ποσότητα αλκοόλ διπλάσιο του 0,8 που είναι το ανώτατο όριο. Η ίδια εξέδωσε αργότερα ανακοίνωση με την οποία εκφράζει τη λύπη της και υποστηρίζει ότι δεν οδήγησε το σκάφος στα ανοιχτά αλλά προσπάθησε να το μετακινήσει ενώ παραδέχτηκε το λάθος της, λέγοντας ότι λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη της την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Υποστήριξε ότι ήπιε δυο ποτά αλλά δεν είχε φάει τίποτα και ήταν όλη την ημέρα στον ήλιο και αυτό είχε μεγαλύτερες συνέπειες στη νηφαλιότητά της από ό,τι περίμενε. Τώρα αντιμετωπίζει πρόστιμο 1.000 - 2.000 δολαρίων. Δε βαριέστε χάρη στη μαχητικότητα, την απελπισία και την συμπόνια της, αν μη τι άλλο, τώρα έχει να πληρώσει!