Άλλαξε το θέαμα της ποπ μουσικής στον 20ο αιώνα. Τολμηρή, προκλητική, απρόβλεπτη, ολόκληρη βιομηχανία από μόνη της η Μαντόνα, ακόμα και σε όσους δεν εκτίμησαν τη τέχνη της, ήταν πασίγνωστη σαν απόλυτη σταρ. Με μια ομορφιά κοροϊδευτική στα γυναικεία στερεότυπα, έναν υπεράνθρωπο επαγγελματισμό, σκηνική και επιχειρηματική ευφυΐα, έγινε παγκόσμιο φαινόμενο.

Αλλά και τα τεράστιου βεληνεκούς είδωλα γερνάνε. Η πρόσφατη εμφάνισή της, αγνώριστη λόγω πολλών ενέσιμων ουσιών στο πρόσωπο, για να ξορκίσει τον χρόνο, ήταν αν όχι σκιάχτηκα, τουλάχιστον θλιβερή. Λίγες μέρες αργότερα ένα άλλο σύμβολο, αρρενωπότητας αυτή τη φορά, ο Μπάρτ Ρέϊνολντς, κατόρθωσε σε μια εμφάνισή του να μοιάζει με μάσκα αλλόκοτου πλάσματος. Ένας άνευ ηλικίας απέθαντος, σαν τον Μίκι Ρουρκ πιο παλιά, που αξίζουν λύπη.

Ο κάποτε γόης, Μπαρτ Ρέινολντς, εμφανίστηκε στα Spike TV's Guy's Choice Awards για να παραλάβει το βραβείο του «Alpha Male» και έκανε όσους τον είδαν να σοκαριστούν. Χωρίς ρυτίδες, με ένα δέρμα παράξενα λευκό και χωρίς εκφραστικότητα, σαν πλαστικό, με τα φρύδια πάνω από τα αυτιά και χωρίς καμία ανθρωπινή έκφραση, άφησε εμβρόντητο το κοινό. Η κατάπτωση του σταρ, που παρέχεται πως ναι, έχει κάνει βλεφαροπλαστική, αλλά επιμένει ότι το λείο δέρμα του οφείλεται στα καλά γονίδιά του, στη συμπεριφορά οφείλεται, βέβαια, σε μεγάλα οικονομικά προβλήματα, αφού ανακοινώθηκε ότι του παίρνουν το σπίτι επειδή δεν μπορεί να πληρώσει το δάνειό του.

Είναι τόσο εξωγενή η εμφάνιση αυτών των πλασμάτων που κάποτε σαγήνευαν, εκμαύλιζαν με την όψη τους, τον πλανήτη, στο να αρνούνται να γεράσουν ως άλλα «βαμπίρ» και ως μιμητές των εαυτών τους. Και λέμε γι' αυτούς γιατί ένα ζάπινγκ στη τηλεόραση και ένα ξεφύλλισμα στα περιοδικά θα μας δείξει τη θλίψη στην πλαστικοποίηση των χαρακτηριστικών των δικών μας εθνικών ειδώλων, όπως έγιναν οθόνης προβολής πόθων ολόκληρων γενιών μας.

Κάποιους με τη βία τους αναγνωρίζουμε, για μερικές κυρίες προσπαθούμε να βρούμε ποιες άλλες θυμίζουν, μερικές άλλες μοιάζουν τόσο μεταξύ τους αλλά και με τον μακαρίτη τον Μάικλ Τζάκσον που είναι σαν κλώνοι, του ίδιου άφυλλου και σεξουαλικού μοντέλου σχεδόν ανθρώπου! Και ΟΚ! Είδωλο μου κέρδισες την εντύπωση με τον χρόνο, αλλά έχασες το παιχνίδι να θυμίζεις ανθρώπινο πλάσμα και όχι μεταμφίεση σε ταινία θρίλερ…

Α.Τ.