current views are: 1

15 Ιουνίου 2013
Δημοσίευση05:45

Ο προπαγανδιστικός Κεμάλ και η διδαχή τρόμου!

Από τη Φανή Πλατσατούρα

Δημοσίευση 05:45’
αρθρο-newpost

Από τη Φανή Πλατσατούρα

Από τη Φανή Πλατσατούρα

Ο δάσκαλος οφείλει να λειτουργεί παιδευτικά, σχεδόν θεραπευτικά. Χρέος του να προσφέρει γνώση και ερεθίσματα σκέψης σε tabula rasa παιδικά μυαλά. Να μυεί αθώες ψυχές στον ατέρμονο κόσμο της συλλογιστικής και όχι μόνο γνώσης.

Πριν λίγες μέρες, ένας δάσκαλος σε δημοτικό σχολείο της Γαλλίας αποφάσισε να φέρει τους μαθητές του κοντά στον κινηματογράφο, δείχνοντάς τους το «Saw» (!), την αμερικάνικη ταινία τρόμου που κυκλοφόρησε το 2004. Μια ταινία αιματοβαμμένη, με ψυχάκηδες, πτώματα, βασανισμούς που ξεπερνούν τον μέσο ανθρώπινο νου. Ο δάσκαλος απαλλάχθηκε προσωρινά από τα επαγγελματικά του καθήκοντα και παραπέμπεται στη Γαλλική Δικαιοσύνη προκειμένου να τιμωρηθεί παραδειγματικά για την σαδιστική, γεμάτη βία κινηματογραφική του επιλογή.

Πριν λίγες εβδομάδες, μια δασκάλα σε δημοτικό σχολείο της Θεσσαλονίκης θέλησε να γνωρίσει στους μαθητές της τον αξεπέραστο δημιουργό μας Μάνο Χατζιδάκι, βάζοντάς τους να μελετήσουν τον διδακτικό «Κεμάλ» του. Λογοκρίθηκε, κατηγορήθηκε από εθνικόφρονες γονείς και διευθυντές για ισλαμική προπαγάνδα (!), διετάχθη έρευνα από το υπουργείο Παιδείας για την σκοπιμότητα της πράξης της.

Λογοκρισία, παρέμβαση των αρμόδιων ελεγκτικών οργάνων και κατηγορίες για αντιπαιδαγωγική συμπεριφορά και στις δύο περιπτώσεις. Μόνον που στην πρώτη, η λοβοτομική πράξη του δασκάλου προκάλεσε ζημιά σε άφθαρτα μυαλά – σφουγγάρια. Στη δεύτερη αντίθετα, επιχειρήθηκε να αποφευχθεί η ζημιά που προκαλεί η απολίτιστη κοινωνία του Σήμερα…