Από τη Φανή Πλατσατούρα

Η συναυλία είχε προγραμματιστεί για τις 9 το βράδυ της Τετάρτης. Πολύ νωρίτερα τα αμάξια σχημάτιζαν ουρές στους δρόμους του Βύρωνα. Μοναχικοί περαστικοί και νεαρές παρέες ρωτούσαν αν βρίσκονται στο σωστό σημείο για το θέατρο Βράχων...

Μόλις σουρούπωσε ο Κρητίκαρος Γιάννης Χαρούλης ανέβηκε στη σκηνή σχεδόν αθόρυβα, έπιασε το μικρόφωνο και άνοιξε τη συναυλία του με την «Πλύστρα του Ουρανού». «Πλύστρα του ουρανού να μ' έχεις κατά νου όταν μαραίνομαι, όταν παιδεύομαι» να τραγουδά μελιστάλακτα κι ένα αεράκι να σου ξεπλένει τη σκληρή σου εικόνα.

«Καλησπέρα σας και στην υγεία σας παιδιά» λέει ο ερμηνευτής από μικροφώνου. Πίνει λίγο νερό και ξεκινά το μουσικό του πρόγραμμα, το οποίο διήρκησε δύο συνολικά ώρες. Κρητικά, παραδοσιακά και έντεχνα ακούσματα, τραγούδια από την Κόρινθο, το λαούτο να δίνει ρυθμό, οι στίχοι του Παπακωνσταντίνου, Σαββόπουλου, Πασχαλίδη να σε μεταφέρουν σε κόσμους ονείρου και εκείνος, το παλικάρι της Κρήτης, να δημιουργεί Τέχνη επί σκηνής και η φωνή του να διαπερνά βράχους, ψυχές και όρια.

«Στις Χαραυγές ξεχνιέμαι», «Στης λήθης το πηγάδι», «Η ουρά του αλόγου», «Ο ακροβάτης», «Χειμωνανθός», «Το σκουλαρίκι», «Τι λάθος κάνω», «'Έλα πάρε με», οι «Μαγγανείες» του από τη συνεργασία του με τον Θάνο Παπακωνσταντίνου. Ο Γιάννης Χαρούλης ερμήνευσε σχεδόν όλα τα τραγούδια του, με το ίδιο πάθος αντικατοπτρισμένο σε φλογισμένα μάτια και μούδιασε γλυκά ανθρώπινες παρουσίες.

Η σκηνική του εμφάνιση συγκίνησε τους θεατές που χειροκροτούσαν επίμονα, ρυθμικά. Το ηχόχρωμα της φωνής του μας θύμισε για ακόμη μια φορά τον αξεπέραστο Νίκο Ξυλούρη δίχως να χάσει όμως, τη δική του ιδιαιτερότητα.

Κατάμεστο το Θέατρο Βράχων. Κόσμος στις κερκίδες να τραγουδά και άλλοι όρθιοι να χορεύουν σε κύκλους. Η ακουστική καλά φροντισμένη και προσαρμοσμένη στον χώρο. Μέχρι και εθελοντές γιατροί υπήρχαν στο θέατρο σε περίπτωση που κάποιος θεατής αισθανθεί δυσφορία.

Ο Γιάννης Χαρούλης απέδειξε χθες πως για να γεμίζεις θέατρα και συναυλιακούς χώρους αρκεί να ΄χεις ταλέντο. Και αυτό το λεβεντόπαιδο από την Κρήτη διαθέτει άφθονο...