Γοητευτικός και ισορροπημένος. Ο Αποστόλης Τότσικας, στα 30 του χρόνια, έχει καταφέρει να ξεχωρίσει για τις υποκριτικές ικανότητες και τις σπουδαίες συνεργασίες του. Μία από αυτές με τον κορυφαίο Μπομπ Ουίλσον και την «Οδύσσειά» του.

Ο ίδιος σε ένα διάλειμμα από τα γυρίσματα του «Μπρούσκο», της νέας σειράς που θα προβληθεί από τη συχνότητα του ΑΝΤ1, μίλησε στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα για την Τέχνη, το φως που πηγάζει από μέσα της, αλλά και τη βιωματική, δική του, σχιζοφρένεια...

«Είναι αφροδισιακό πράγμα η τέχνη» ομολογεί και συνεχίζει: «Και η μόνη που μπορεί να σε οδηγήσει σε άγνωστα μονοπάτια. Σε βάζει σε άλλες καταστάσεις, πιο εσωτερικές και παράδοξες – αν και πάντα εξαρτάται σε τι κατάσταση βρίσκεσαι. Αυτή η δουλειά έχει κάτι μαγικό που σε ταξιδεύει σε μια πορεία που ποτέ δεν μπορείς να προβλέψεις την κατάληξή της. Ενας φίλος ζωγράφος μού έλεγε ότι αν θες να βιώσεις πραγματικά το ταξίδι, βρες τη ρίζα, δες τις γωνίες και τράβα τες μέχρι την άκρη τους. Το φως θα σε οδηγήσει από μόνο του».

Και μετά το φως - καμιά φορά και πριν από αυτό - η σχιζοφρένεια, σε μεταφορικό πάντα επίπεδο: «Εζησα τη σχιζοφρένεια από μικρός, αυτό το ο μισός εαυτός να πολεμάει τον άλλο μισό… Να φανταστείς ότι ενώ κατάγομαι από τη Λάρισα, κάποια στιγμή βρέθηκα να ζω στον Βόλο και να βιώνω καταστάσεις ακραίες. Οι δύο πόλεις, ως γνωστόν, μισούνται κι εγώ βρισκόμουν ανάμεσα, να συμβιβάσω τα ασυμβίβαστα». 

Αυτή τη σχιζοφρένεια αποκαλύπτει ότι δεν σταμάτησε να τη νιώθει ούτε ως ηθοποιός, μια κατάσταση φυσική για όποιον θέλει να ακολουθήσει αυτό το επάγγελμα. «Και δεν το μετάνιωσα ποτέ όσο δύσκολα και αν είναι τώρα τα πράγματα, όσο κι αν μας αφήνουν απλήρωτους. Ακόμη κι αν κάποια στιγμή πέρασε από το μυαλό μου να γίνω κτηνίατρος επειδή αγαπούσα πολύ τα ζώα, πάλι ήταν κάτι που έγινε σχεδόν από αντίδραση στη φυσική μου κλίση».