Από τη Φανή Πλατσατούρα

Αποτελεί το meeting point των rich and famous. Σαουδάραβες, ανοιχτέρηδες Ινδοί και ματσό Νεοέλληνες συναντιούνται κάθε χρόνο τέτοια εποχή στο περιβόητο Nammos της Μυκόνου και επιδίδονται σε σαμπανομαχίες μέχρι τελικής πτώσης.

Θαμώνες του πολυτελούς εστιατορίου - μπαρ παραγγέλνουν και ρέουν αφρώδη οίνο στο πάτωμα (!) σε μία προσπάθεια επίδειξης πλούτου και δύναμης σε φιλόδοξες επώνυμες κυρίες, που δίνουν επίσης το βροντόφωνο παρών. Οι τιμές για τις σαμπάνιες (Moet & Chandon, Dom Perignon) ξεκινούν από 18.000 ευρώ και φτάνουν μέχρι και τις 120.000 (!), ενώ η τοποθέτησή τους στα τραπέζια Καραβοκύρηδων με ακριβά πούρα θυμίζει ιερή τελετουργία.

Στις 17 Αυγούστου το δημοφιλές στέκι, που φροντίζει να ανανεώνει συνεχώς τον αέρα κοσμικότητας του νησιού, φιλοξένησε τον Αιγύπτιο τραγουδιστή Amr Diab, ο οποίος έφερε στα ταμεία της επιχείρησης το εξωφρενικό -για τα δεδομένα του μέσου Έλληνα- ποσό του 1,5 εκ. ευρώ. Κάποιες μέρες πριν, ο γνωστός σε όλους μας Αντώνης Ρέμος είχε δώσει τη δική του μουσική μάχη κατά της τρόικας πάνω σε μία πλωτή εξέδρα που στήθηκε στον διαμορφωμένο χώρο του μαγαζιού, ειδικά για τον ερμηνευτή και τους ζάμπλουτους θαυμαστές της φωνής του. Ο τζίρος εκείνης της βραδιάς έφτασε τις 400.000 ευρώ (κάποιοι κάνουν λόγο για ένα αρκετά υψηλότερο ποσό). Εν αντιθέσει βέβαια με το αμαρτωλό 2009 και το πρόστιμο των 4 εκ. ευρώ που είχε επιβληθεί στους ιδιοκτήτες του συγκεκριμένου χώρου για φοροδιαφυγή (πάλι με επίσημο καλεσμένο τον Ρέμο), αυτή τη φορά τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες νομιμότητες. Ή μήπως όχι;

Ένα κείμενο του Γιάννη Τριανταφύλλου με τίτλο «Μέσα στην αραβική νύχτα του Nammos» μας ενημέρωσε μεταξύ άλλων για ένα ιδιότυπο καθεστώς που επικρατεί στο Nammos: Οι σερβιτόροι αμείβονται για την εργασία τους -η οποία φυσικά ξεπερνά το καθιερωμένο οχτάωρο- με τα tips που λαμβάνουν από τους πλούσιους θαμώνες του μαγαζιού. Με άλλα λόγια το ημερομίσθιο έγκειται στην ευγενική χορηγία του εκάστοτε πελάτη...

Γράφει χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος: «Τα tips, λοιπόν. Τα οποία είναι συνήθως τόσο υψηλά που, όπως λένε οι φήμες, οδήγησαν τα αφεντικά του Nammos να ξεκαθαρίσουν φέτος στους υπαλλήλους τους: "δεν εχει μεροκάματο, θα πληρώνεστε μόνο από τα tips". Τα tips συγκεντρώνονται όλα μαζί, διαιρούνται με τα μέλη του προσωπικού και εν συνεχεία πολλαπλασιάζονται με τις μονάδες που ο καθένας από το προσωπικό έχει συμφωνήσει εκ των προτέρων με τη διεύθυνση. Εάν π.χ. το αποτέλεσμα τής διαίρεσης είναι 50 ευρώ, κάποιος που έχει συμφωνήσει να έχει 6 μονάδες στο θέμα των tips, θα εισπράξει εκείνη τη βραδιά 300 ευρώ. Συνήθως ο σερβιτόρος έχει τρεις μονάδες ενώ ο "κάπτεν", δηλαδή ο άμεσος προϊστάμενός του, 6 μονάδες...»

Oι παραπάνω «φήμες» δεν προσφέρονται για υιοθεσία αλλά για περαιτέρω διερεύνηση από τους αρμόδιους μηχανισμούς...

Υ.Γ.:  Μια φορά, η σαμπάνια των 120.000 ευρώ αρκεί για να ξεχρεώσουν ολόκληρα ελληνικά νοικοκυριά.