Από την Αλεξάνδρα Τσόλκα

 Ήταν 1990. Ο υπαρκτός σοσιαλισμός πέρναγε στην Ιστορία, ο Χρήστος Σαρτζετάκης ήταν Πρόεδρος Δημοκρατίας και πρωθυπουργός εκλέγονταν ο Κωσταντίνος Μητσοτάκης. Κάποιοι από μας ήμασταν απασχολημένοι σε καταλήψεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και κάποιοι άλλοι σε Γυμνάσια και Λύκεια, η Πάτρα φλεγόταν με τη δολοφονία Τεμπονέρα, προχωρούσαν οι ιδιωτικοποιήσεις, υπουργός Εξωτερικών ήταν ο κ. Αντώνης Σαμαράς, ο πληθωρισμός έπεφτε και το κατά κεφαλήν εισόδημα σε μέσο όρο ανέβαινε.

Το Μέγκα έπαιζε «Το Ρετιρέ». Μια σειρά που έμελλε να παίζεται σε επαναλήψεις, τόσο παραδοσιακά πια όσο το να ψήνουμε αρνί το Πάσχα και να στολίζουμε δέντρο τα Χριστούγεννα. Και πάνω που για λίγα χρόνια, είχαμε ξεχάσει κάποιες σκηνές, σε ελάχιστα επεισόδια το Μέγκα, 23 χρόνια μετά την πρώτη του προβολή, μας το προσφέρει ξανά, με μεγάλη ανανέωση ότι έφτιαξε τρέιλερ!
Το σενάριο και η σκηνοθεσία ήταν του μεγάλου μάστορα Γιάννη Δαλιανίδη – πάει κι αυτός! Για άλλη μια φορά ο Δαλιανίδης κατέγραψε, με χιουμοριστική και λαϊκή διάθεση τα ήθη και τις συνήθειες της εποχής. Και ενώ, σιγουράκι, το σίριαλ παίζεται με κάθε ευκαιρία από το Μέγκα, όπως συνηθιζόταν πάντα, στα όλο αλαζονεία κανάλια, η σειρά που έκανε πάταγο, δεν έχει τέλος, διότι ήταν να συνεχιστεί και τρίτη χρονιά αλλά τελικά τα στελέχη άλλαξαν γνώμη.

Θα το δούμε τώρα; Ναι. Γιατί κάτι θα θυμηθούμε από τη ζωή μας πριν τη Μεγάλη Φτώχεια, από νοσταλγία και διάθεση ρετρό. Κάτι επειδή δεν έχει και τίποτα άλλο να δούμε εκτός από τούρκικο βαρεία αισθηματικό και νταλκαδιάρικο, ή τους «ΠΕΔΕΣ» που προκειμένου να τους αποφύγουμε έως και τη «Λίμνη των Στεναγμών» του πολύπαθου Άλτερ θα προτιμούσαμε. Ούτε τη λέξη «Μνημόνιο» θα ακούσουμε και μπορεί και έτσι να ταξιδέψουμε στον χρόνο και για δευτερόλεπτα να σκεφτούμε πως ζούμε ακόμα στο τότε και δεν μας έχει βρει το κακό. Γιατί οι ίδιοι άνθρωποι με τους ήρωες της σειράς σήμερα, θα περνάγανε του λιναριού τα πάθη και η σειρά θα 'ταν δραματική, με πολύ δάκρυ …
 
Τι θα συνέβαινε σήμερα στους ήρωες του Ρετιρέ;
Το πιο πιθανόν είναι ότι δεν θα ομιλιόντουσαν καν μεταξύ τους και ούτε φυσιογνωμίες δε θα θυμόντουσαν. Η Κατερίνα Σοφιανού, ή η Κατερίνα Γιουλάκη, που ήταν μια χωρισμένη, μεσήλικη, ανώτερη υπάλληλος σε διαφημιστική - τηλεοπτική εταιρεία, τώρα θα 'ταν και άνεργη γιατί φυσικά η εταιρεία θα 'χε χρεοκοπήσει ή θα περίμενε να μπει στο άρθρο 99 για καμία 3ετία. Ο πρώην σύζυγός της, Μίλτος Παπάρας, τέτοιος θα παρέμενε, άσχετα από το μικρό του όνομα. Το ρετιρέ διαμέρισμα της Κατερίνας στου Ζωγράφου, στην οδό Αρχιφύλλου 2, θα ετοιμαζόταν να βγει τώρα στον πλειστηριασμό από τις τράπεζες, γιατί θα 'χε και δυο γκρεμισμένους στάβλους σε κάνα χωριό και δε θα πιανόταν πρώτη κατοικία. Η μητέρα της, Σοφία Σοφιανού –καταπληκτική που ήταν η Κούλα Αγαγιώτου!- θα 'ταν ανάρπαστη σε όλους τους συγγενείς για να βάλουν χέρι στη σύνταξη, αλλά η Κατερίνα θα την κράταγε όμηρο στο δωμάτιο υπηρεσίας για τον ίδιο λόγο! Η ανίψια Ειρήνη, η πρωτοεμφανιζόμενη, τότε και πάντα πληθωρική κωμίκα, Τζόυς Ευείδη, θα 'χε πάει μετανάστρια σε καμία Σουηδία ή σε άλλη θεία στην Αυστραλία, η Ελένη Σωτηριάδου, δηλαδή η Κλαίρη Κατσαντώνη, άνεργη απ' τη διαφημιστική και αυτή και παντρεμένη με τον Ιάσωνα, τον Παύλο Ευαγγελόπουλο, που επισκεύαζε τηλεοράσεις και τρανζίστορ, θα χώριζε διότι τι χαΐρι να σου κάνει την εποχή των ψηφίων και των πλάσμα η τέχνη του αχαΐρευτου. Όσο για τη διευθύντρια της διαφημιστικής Νόρα Ζαχαροπούλου, που ήταν η τόσο δραματικά χαμένη Βίκυ Βανίτα, εκκεντρική και επιπόλαιη πλούσια, μάλλον θα 'ταν στον Κορυδαλλό, με τις οικονομικές κρατούμενες για μη απόδοση ΦΠΑ και χρέη στο δημόσιο.
 

TAGS