Από τη Φανή Πλατσατούρα

Ποιος δεν ξαγρύπνησε ακούγοντας Πυξ Λαξ, δεν τραγούδησε δυνατά τους στίχους τους, δεν αφιέρωσε κομμάτια τους; «Πούλα με», «Ανόητες αγάπες», «Μια συνουσία μυστική»... Τραγούδια που γράφθηκαν από τους πρίγκιπες της Δυτικής Όχθης για ανθρώπους που ερωτεύονται με πάθος, δεν λογαριάζουν προσωπικά κόστη και γνώμες πολλές. Γνήσια λαϊκά παιδιά μεγαλωμένα σε αλάνες και φτωχογειτονιές. Ο Φίλιππος, ο αξέχαστος Μάνος, ο Μπάμπης... 

...που υπήρξε και εκείνος ψυχή της αιώνια έφηβης μπάντας, θυμάται και μιλά, αναπολεί και εξομολογείται. Η απώλεια του Μάνου (Ξυδούς), η επανένωση και οι επιθέσεις, οι ευθύνες των δισκογραφικών, ο λόγος που κάθε μέρα σκέφτεται να αφήσει το μικρόφωνο, να ρίξει μαύρο στην καριέρα του, να αποσυρθεί ήσυχα. Και όμως «έμεινα εδώ, να προχωρώ, να προσπαθώ, ν΄ αναζητώ και να χαζεύω» τραγουδά και συνεχίζει...

- Επιστρέφεις την Πέμπτη 29 Αυγούστου στην παλιά σου γειτονιά το Μενίδι, με μία μεγάλη συναυλία στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Μίκης Θεοδωράκης. Σε αυτή τη λαϊκή συνοικία είναι μαζεμένες όλες σου οι αναμνήσεις; Νιώθει ο Μπάμπης Στόκας «λαϊκό παιδί»;

«Το αγαπάω αυτό το μέρος, όλα τα εφηβικά μου χρόνια τα πέρασα σε εκείνους τους δρόμους. Να φανταστείς οι φίλοι μου είναι ακόμη εκεί. Πρόκειται για μία υποβαθμισμένη, "προβληματική" περιοχή, ξεχασμένη από το κράτος με λαϊκούς και αυθεντικούς ανθρώπους. Οι γονείς μου ήταν μετανάστες στη Γερμανία και εγώ δεν μεγάλωσα στις ακριβές συνοικίες αλλά σε μια φτωχογειτονιά. Ναι, είμαι λαϊκό παιδί και είναι τιμή μου».

- Τραγούδι και οικονομική κρίση: Σε εποχές δύσκολες ανθεί η καλή μουσική;

«Ανατρέχοντας στο παρελθόν, σε κάθε μεγάλη κρίση που ξεσπούσε στην Ελλάδα παρατηρούσαμε και μια άνθηση του λεγόμενου καλού ελληνικού τραγουδιού. Είναι η πρώτη φορά που δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα το ίδιο. Βλέπεις κάποιοι δούλεψαν εξαιρετικά όλα αυτά τα χρόνια προκειμένου μας οδηγήσουν στον βάλτο. Και μιλάω φυσικά για τους πολιτικούς. Φρόντισαν να εξαφανίσουν την κουλτούρα και την παιδεία μας. Και ναι η "δουλειά" τους αρχίζει να αποδίδει...»

- Νιώθεις περισσότερο από κάθε προηγούμενη φορά την ανάγκη να γράψεις τραγούδια με κοινωνικό στίχο, περνώντας έμμεσα πολιτικά μηνύματα;

«Όλα αυτά που γίνονται είναι πλέον πολύ οφθαλμοφανή για να θες να περάσεις υπόγεια μηνύματα με τα τραγούδια σου. Νομίζω πως ήρθε η εποχή που οι καλλιτέχνες θα πρέπει να αρχίσουν να μιλάνε και να λένε τα πράγματα με τ΄ όνομά τους. Γιατί είναι η εποχή της αλήθειας. Να μιλήσουμε καθαρά, να περάσουμε στα νέα παιδιά καλά στοιχεία. Σήμερα αγοράζεις το ψεύτικο τραγούδι για να καταστραφείς και να σου χαλάσει όλη σου την ψυχή. Αρκετά κλειστήκαμε όλοι οι καλλιτέχνες στο καβούκι μας. Ας μιλήσουμε...»

- Φέρουν και οι δισκογραφικές εταιρείες ευθύνες για τα «κλειστά στόματα»;

«Δισκογραφικές εταιρείες δεν υπάρχουν πια, κατάφεραν και αυτές και εξαφανίστηκαν. Αλλά και όταν υπήρχαν, τι έκαναν; Πάντα ριγμένο τον είχαν τον καλλιτέχνη, ψίχουλα του έδιναν. Ειδικά τα τελευταία δέκα χρόνια είδαμε κυριολεκτικά μια εξόντωση των καλλιτεχνών από τις δισκογραφικές. Είναι παράλογο να βγαίνει ένας δίσκος και μέσα σε πέντε λεπτά να πουλιέται στον δρόμο. Πλέον πουλάς 3.000 δίσκους και θεωρείσαι επιτυχημένος. Είναι τουλάχιστον για γέλια... Εμείς θεωρούμαστε ακόμη προνομιούχοι γιατί έχουμε όλα αυτά τα χρόνια πίσω μας και έρχεται ο κόσμος και μας στηρίζει, μας δείχνει την αγάπη του. Τα νέα παιδιά είναι πολύ δύσκολο να επιβιώσουν σε αυτή τη φάση». 

- Γράφεις ο ίδιος τους στίχους και τη μουσική των τραγουδιών σου. Γνωρίζεις από πριν πιο θα κάνει επιτυχία; Υπάρχει ένα κομμάτι - δικό σου παιδί, που να είναι «πιο αγαπημένο από τα αγαπημένα»;

«Αν γνώριζα από την αρχή ποια τραγούδια μου θα κάνουν επιτυχία, θα ήμουν ευτυχισμένος. Έχεις απλά μια υπόνοια και μία διαίσθηση. Πιστεύω πάντως πως τα καλά τραγούδια αργά ή γρήγορα τον βρίσκουν τον δρόμο τους. Ένα από τα πολύ αγαπημένα μου είναι το "Απλές Κουβέντες" γιατί μιλά για την απλότητα που χάνεται. Θες να εξομολογηθείς τον έρωτά σου με απλές κουβέντες και δεν τις βρίσκεις. Τα έχουμε κάνει όλα τόσο σύνθετα και περίπλοκα στη ζωή μας. Τουλάχιστον, αν για κάτι μπορώ να δηλώνω υπερήφανος είναι πως ποτέ δεν έχω κυκλοφορήσει τραγούδι που να μην με εξέφραζε απόλυτα, να μην μιλούσε μέσα μου. Έχω ακόμη την πολυτέλεια να τραγουδώ μόνο ό, τι γουστάρω».

- Πόσα χρόνια κλείνεις φέτος στο τραγούδι; Υπήρξαν φορές που είπες «ως εδώ, θα τα παρατήσω»;

«Περιμένω να συνταξιοδοτηθώ σιγά σιγά... Θες την αλήθεια; Κάθε μέρα σκέφτομαι να τα παρατήσω για πολλούς και διάφορους λόγους. Ευτυχώς όμως αυτές οι σκέψεις κρατούν μονάχα μερικές μέρες. Είναι η αγάπη του κόσμου που με κρατάει. Σε αυτή τη χώρα προσπαθούν να κάνουν τα πάντα για να σταματήσεις. Όπου και να παίξουμε το ΣΔΟΕ είναι συνεχώς δίπλα μας. Μας αγαπάει τόσο πολύ που μας κυνηγάει λες και είμαστε οι μεγαλοκαρχαρίες των νυχτερινών μαγαζιών και οι λαϊκοί τραγουδιστές με τα μαύρα χρήματα και τα υψηλά νυχτοκάματα. Προσπαθούν να μας εμποδίσουν με χίλιους δυο τρόπους. Και αυτό με πεισμώνει και λέω "όχι ρε φίλε δεν θα σου κάνω αυτή τη χάρη"».

- Ξεκίνησες με τους «Πυξ Λαξ», ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά έντεχνα συγκροτήματα του ΄90. Ο Μάνος (Ξυδούς) χάθηκε, το συγκρότημα διαλύθηκε. Υπάρχει περίπτωση επανένωσης;

«Όχι, για 'μενα προσωπικά δεν υπάρχει καμία τέτοια πιθανότητα. Δεν ξέρω σε δέκα χρόνια αν μας έρθει η επιθυμία προς το παρόν όμως, δεν έχουμε τέτοιες σκέψεις. Ενωθήκαμε το 2011 για μία σειρά συναυλιών για χάρη του Μάνου. Ήταν δική του επιθυμία και ένας τρόπος να τιμήσουμε τον φίλο που χάθηκε».

- Πολλοί υποστήριξαν ότι αυτή η προσωρινή επανένωση έγινε καθαρά για οικονομικούς λόγους. Τι θα τους απαντούσες;

«Δεν μπορώ να ασχολούμαι με όλες τις μαλακίες του ντουνιά. Η βλακεία βασιλεύει παντού. Σημασία έχει τι κάνεις εσύ από καρδιάς και τι αντίκρισμα έχει όλο αυτό στον απλό κόσμο. Όλοι οι άλλοι δεν με ενδιαφέρουν».

- Αν δεν είχαν διαλυθεί οι Πυξ Λαξ, θεωρείς πως θα άντεχαν σήμερα;

«Οι Πυξ  - Λαξ ήταν μία πάρα πολύ δυνατή ομάδα που είχε μεγαλώσει μέσα σε αντίξοες συνθήκες. Δεν είχαμε βοήθεια από κανέναν, μόνο ο κόσμος μας βοήθησε και στα ξεκινήματά μας και στη συνέχεια. Ναι αν ζούσαν σήμερα, σίγουρα θα άντεχαν...»

*** Το newpost.gr δίνει 10 ΜΟΝΕΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ για τη συναυλία του Μπάμπη Στόκα στις 29 Αυγούστου στο Μενίδι. Θα κερδίσουν οι δέκα πρώτοι αναγνώστες που θα αφήσουν σχόλιο μαζί με το ονοματεπώνυμό τους.