Ο Μάικ Τάισον υπήρξε ο αγαπημένος κακός των ΗΠΑ, που έδειχναν πρόθυμες να του συχωρέσουν τη βία και την παραβατικότητα γιατί ήταν πραγματικά ένας μεγάλος αθλητής των ρίνγκ. Σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου που έδωσε, ήταν ένα αξιολύπητο ράκος, μια κατάντια του ανθρώπινου είδους. «Δεν θέλω να πεθάνω» είπε συντετριμμένος, «είμαι στα πρόθυρα να πεθάνω, έχω φτάσει να σκέφτομαι να αυτοκτονήσω. Είμαι χωρίς αλκοόλ ή ναρκωτικά για 6 ημέρες».

Ο Μάικ Τάισον, ο σπουδαίος πυγμάχος, αποσύρθηκε οριστικά από το άθλημα το 2006. Γεννήθηκε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης στις 30 Ιουνίου 1966. Υπήρξε ο αδιαμφισβήτητος πρωταθλητής βαρέων βαρών, κατακτώντας όλους τους τίτλους του αθλήματος του. «Kid Dynamite» και «Iron Mike» ήταν τα παρατσούκλια που τον συνόδευαν στα ριγκ.

Μεγαλωμένος στις φτωχικές συνοικίες του Μπρούκλιν, μέσα σ' αποκλεισμούς και κοινωνικά και φυλετικά γκέτο, συμμετείχε σε συμμορίες από παιδί. Σωτήριο γι' αυτόν ήταν το ότι οι κοινωνικές υπηρεσίες, τον έθεσαν στην εφηβεία του υπό την κηδεμονία του προπονητή της πυγμαχίας Κας Νταμάτο.

Ξεκίνησε να αγωνίζεται ως επαγγελματίας το 1985 και γρήγορα αναρριχήθηκε στην κορυφή της πυγμαχίας. Στην ιστορία πέρασε ο δεύτερος αγώνας του με τον Εβάντερ Χόλιφιλντ το 1996, κατά τη διάρκεια του οποίου, ο Τάισον δάγκωσε το αυτί του αντιπάλου του, με αποτέλεσμα να ανακληθεί η άδειά του για έναν χρόνο από την αθλητική ένωση της Νεβάδα και να του επιβληθεί πρόστιμο 3 εκατ. δολαρίων.

Ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει τον εαυτό του «τέρας» και το επάγγελμά του, την πυγμαχία, «σόου τεράτων». Έχει καταδικαστεί σε έξι χρόνια φυλάκιση για τον βιασμό το 1991 της καλονής Ντεζιρέ Γουάσιγκτον, για την οποία απαντά ακόμη και σήμερα, φαλλοκρατικά και κατάπτυστα, πως «τα ήθελε». Έχει στο ενεργητικό του δεκάδες υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης και επίθεσης ­μεταξύ των θυμάτων του και η οικιακή βοηθός της πρώην συζύγου του­ και μία ακόμη φυλάκιση επειδή έδειρε αλύπητα δύο άνδρες, οι οποίοι τόλμησαν να του κλείσουν τον δρόμο με την κάντιλάκ τους.

Σήμερα η Αμερική τον λυπάται. Τι άλλο να κάνει; Υπήρξε και είναι η σάρκινη απόδειξη των κατασκευών της…