Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Τσόλκα

Είδαμε το σαν γροθιά βίντεο στη στήλη του Άρη Δημοκίδη, «Μικροπράγματα». Νύχτα. Δρομάκι, στα σοκάκια, δίπλα από τα ατάραχα, σκοτεινά νερά της Βόρειας Θάλασσας, εκεί που τα κατακόκκινα φώτα, των περιβόητων οίκων ανοχής του Άμστερνταμ, καταπίνονται από το σκοτάδια των χωρίς άστρα βραδιών. Όμορφες, προκλητικές γυναίκες – εμπορεύματα στις στενές βιτρίνες. Οι περαστικοί άνδρες τις χαζεύουν. Ξαφνικά αυτές αρχίζουν να χορεύουν, με κοφτές, απότομες, δυναμικές, κραυγαλέα ερωτικές κινήσεις. Όλοι τις κοιτούν, μαγνητισμένα, αντιδρούν και θαυμάζουν. Μόλις ο χορός τελειώνει οι γυναίκες μένουν ακίνητες, αποκλεισμένες από το τζάμι και οι άνδρες καταλαβαίνουν τι παρακολουθούσαν. Σιωπή. Stop the trafficking…  
 

Λίγα στοιχεία για το trafficking, το σύγχρονο απεχθές δουλεμπόριο…
Τα στοιχεία πάρθηκαν από το βιβλίο της  Χριστίνας Παπαδοπούλου, «Καταργώντας τα εμπόδια», όπου μαθαίνουμε πως με τον όρο trafficking μιλάμε για την «παγκοσμιοποιημένη» εκδοχή της μαστροπείας, τη σύγχρονη, ανεξέλεγκτη μορφή δουλείας. Σε τουλάχιστον 13 εκατομμύρια ανέρχονται τα θύματα της καταναγκαστικής εργασίας παγκοσμίως, συμπεριλαμβάνοντας το trafficking και την πώληση παιδιών που αποφέρει στους εκμεταλλευτές τους 32 δισ. δολάρια τον χρόνο, σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας.

Το 56% των θυμάτων είναι γυναίκες και νεαρά κορίτσια, και το 40% παιδιά κάτω των 18 ετών. Ο τζίρος του καταναγκαστικού σεξ, στην Ευρώπη ξεπερνάει αυτόν των ναρκωτικών και των όπλων. Η μορφή του δουλεμπόρου, έχει πια αλλάξει και ορίζεται ως «επιχειρηματίας» με έδρα μακριά από αυτήν των Ανατολικών χωρών που προμηθεύουν με ανθρώπινο εμπόρευμα και περιλαμβάνει μια αλυσίδα ανθρώπων του οργανωμένου εγκλήματος, όπως μαφιόζους, βαποράκια, προστάτες, συνοδούς, εκβιαστές, δολοφόνους. Οι σύγχρονες δούλες και τα παιδιά – σκλάβοι, αγοράζονται από τον κηδεμόνα τους, αν πρόκειται ή κάνει συμφωνία που παραπλανεί τη γυναίκα, για ένα ποσό από 2.000 - 6.000 ευρώ. Για να ξεχρεώσουν φτάνοντας στη χώρα της Επαγγελίας των δουλεμπόρων, μπορεί να μεταπωληθούν οι άνθρωποι – εμπορεύματα, ακόμα και επτά φορές, ή να υπενοικιαστούν.

Εκτιμάται ότι τα μηνιαία κέρδη από μια γυναίκα-θύμα ή ένα παιδί ανέρχονται σε 12.000-15.000 ευρώ.

Η Ελλάδα, έχει αναδειχτεί, τόσα θλιβερά, ως χώρα διέλευσης και προορισμού θυμάτων trafficking προερχομένων κυρίως από χώρες της Νοτιοανατολικής και της Ανατολικής Ευρώπης, αλλά και από την Αφρική και, σε μικρότερο βαθμό, από την Ασία.