Αλμοδοβαρικός ηθοποιός με χολιγουντιανή λάμψη, με ενδιαφέρουσες ερμηνείες και συμμετοχές σε αρκετά μπλοκμπάστερ, στο ενεργητικό του έχει μεταξύ των άλλων και μια απόρριψη για τη Μαντόνα.

Η εικόνα που έχουν αρκετοί για εκείνον είναι μάλλον στρεβλή. Νομίζουν πως ο Αντόνιο Μπαντέρας είναι η περσόνα για την οποία πληρώνεται να προβάλλει στις ταινίες. Ακόμα και οι συμπρωταγωνιστές του θεωρούν αρχικώς πως είναι κατά κάποιο απρόσιτα εξωτικός ή ότι είναι επιτηδευμένα απόμακρος. Με κάτι τέτοια γίνεται έξαλλος. «Εχω παίξει ηρωικούς τύπος, έχω παίξει χαρακτήρες με τρομερή αυτοπεποίθηση. Ομως δεν είμαι κανένας από όλους εκείνους. Είμαι πολύ ντροπαλός. Στα 53 μου παραμένω το ίδιο ανασφαλής. Και δεν προσπαθώ να το κρύψω», λέει.

Από την άλλη, οι συνάδελφοί του όταν τον συναναστραφούν αλλάζουν αμέσως άποψη. «Είσαι σπουδαίος τύπος», μου λένε, «πολύ ήρεμος».

Ο Αντόνιο Μπαντέρας γεννημένος στην Μπεναλμαντένα της Ανδαλουσίας πριν από 53 χρόνια, από μητέρα δασκάλα και πατέρα αξιωματικό της Αστυνομίας, έδειξε χαρακτήρα και έκανε θρύψαλα τη βεβαιότητα της βασίλισσας της ποπ ότι θα τον είχε εραστή της, μόλις τον είδε σε μια σύντομη σκηνή ως γκεστ σταρ στο ντοκιμαντέρ της «Truth or Dare» το 1991.

Εκείνη αδημονούσε για το πλήρωμα του χρόνου και όταν αυτό συνέβη με αφορμή ένα δείπνο του Πέδρο Αλμοδόβαρ, έμεινε στα κρύα του λουτρού διότι ο Αντόνιο Μπαντέρας πήγε συνοδευόμενος από την ισπανίδα τότε σύζυγό του. Βέβαια πέντε χρόνια αργότερα ήταν ο Τσε στην «Εβίτα» του Αλαν Πάρκερ με τη Μαντόνα στον ομότιτλο ρόλο.

Έχει κάνει δύο φορές το Ζορό, έχει υποδυθεί έναν μαριάτσι εκτελεστή στο «Desperado», έχει παίξει στη βιογραφική «Frida» και στο κοινωνικό θρίλερ «Bordertown» με θέμα τη μυστηριώδη εξαφάνιση γυναικών στη πόλη Χουαρέζ, έχει δώσει τη φωνή του σε ήρωες καρτούν, προσφάτως ο Αλμοδόβαρ τον έκανε γιατρό με διεστραμμένη σκέψη στο θρίλερ «Το δέρμα που κατοικώ», σε εκείνον αφιέρωσε ο Τομ Χανκς το Οσκαρ ερμηνείας που κέρδισε για το «Φιλαδέλφεια» και κέρδισε μια υποψηφιότητα για Tony (θεατρικά Οσκαρ) για την ερμηνεία του στο μιούζικαλ «Nine» που βασίζεται στο ημιβιογραφικό «8 ½» του Φελίνι.

Όπως αναφέρουν «Τα Νέα» πίσω στα 90s είχε περάσει από ακρόαση για την ταινία «Mambo Kings» και είπε τις ατάκες που είχε αποστηθίσει με ισπανική προφορά, χωρίς να τις πολυκαταλαβαίνει. Πήρε τον ρόλο. «Κάποιοι μου έλεγαν τότε, "Αντόνιο εφόσον μείνεις μόνο ρόλους κακού θα σου δίνουν". Την πάτησαν διότι τα πράγματα άλλαξαν. Ήταν θέμα δημογραφικό. Ο ισπανόφωνος πληθυσμός των ΗΠΑ διαρκώς αυξάνεται και σήμερα υπολογίζεται ότι 38 εκατ. Αμερικανοί μιλούν ισπανικά στα σπίτια τους. Με άλλα λόγια, υπήρχε μια τεράστια αγορά και έπρεπε το Χόλιγουντ να αναπτύξει δεσμούς μαζί της».