Συνέντευξη στο περιοδικό «Εγώ», έδωσε ο Άνθιμος Ανανιάδης και μίλησε για την Αμερική, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε όταν μετακόμισε εκεί, πριν τέσσερα χρόνια.

«Συνήθως ζω επτά μήνες στο Λος Άντζελες και τους υπόλοιπους στη Νέα Υόρκη. Αλλά το Λος Άντζελες είναι μια πολύ βαρετή πόλη. Αν δεν έχεις να κάνεις μια συγκεκριμένη δουλειά εκεί, τα πράγματα είναι πολύ χαλαρά, ο ήλιος πάντα λαμπερός, αλλά γενικά… όλα είναι βαρετά. Εγώ είμαι παιδί της πόλης, της Αθήνας, του κέντρου και της φασαρίας. Μου αρέσει να τρέχω, να βγαίνω έξω. Αλλά επειδή τα περισσότερα castings και οι ταινίες γίνονται στο Λος Άντζελες, τον περισσότερο χρόνο τον περνάω αναγκαστικά εκεί, αφού εκεί γίνονται όλα όσα αφορούν τον κινηματογράφο». Βέβαια και στη Νέα Υόρκη υπάρχουν δουλειές για ηθοποιούς. Θα πάω σε λίγο καιρό καθώς πρόκειται να παίξω σε μια θεατρική παράσταση του Sam Shepard, η οποία αναμένεται να φτάσει μέχρι τη σκηνή του Broadway».

Μίλησε ακόμα και για την περίοδο προσαρμογής του εκεί, αλλά και τι αίσθηση του έχει αφήσει όλο αυτό το διάστημα που λείπει από την Ελλάδα. «Ήταν μοναδικά, πανέμορφα, δύσκολα αλλά και τόσο γεμάτα χρόνια. Όταν έρχεσαι σε μια ξένη χώρα με διαφορετική κουλτούρα, χωρίς να ξέρεις ούτε τη γλώσσα – όπως εγώ – και κλείνεις ταινίες, διαφημιστικά και μετά αρχίζεις και χάνεσαι σε όλο αυτό το πράγμα και μπαίνεις σε έναν χώρο όπου μπροστά σου υπάρχουν γυναίκες, ποτά, ναρκωτικά και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς… Πρέπει όλο αυτό να το φιλτράρεις και να συνειδητοποιήσεις πως αποτελείς μέρος αυτού του παγκόσμιου κομματιού».

Όταν λοιπόν βρέθηκε μπροστά σε όλους αυτούς τους πειρασμούς, μπήκε στη διαδικασία να τους δοκιμάσει, ώστε να ενταχθεί στο σύστημα που είναι τέτοιο; «Όταν ήμουν 18-19 χρονών τα είχα δοκιμάσει και τα είχα κάνει όλα. Οπότε, όταν ήρθα στην Αμερική, ήμουν ήδη προετοιμασμένος για το τι θα συναντούσα. Ωστόσο, για μένα ο κύκλος αυτός είχε κλείσει. Το μόνο που με ενδιέφερε ήταν να δω πως θα μπορούσα να κάνω καλύτερα τη δουλειά μου και όχι να αναλώνομαι σε κάτι που δεν με αφορούσε πια».

Πέρα από τους πειρασμούς όμως, δυσκολίες υπήρχαν κι άλλες. Η μεγαλύτερη για τον Άνθιμο ήταν να καταλάβει τι πραγματικά ήθελε να κάνει. «Τι θα μπορούσα να παρουσιάσω στον κόσμο και πώς να το εξωτερικεύσω». Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να το πετύχει κανείς αυτό; «Ο αγώνας για να καταλάβεις τι θέλει ο χώρος από σένα και τι εσύ από τον χώρο είναι τεράστιος. Ως ηθοποιός, πρέπει να πλάσεις ένα παζλ που θα σε διαφοροποιεί. Το πιο σημαντικό παραμένει να είσαι ο εαυτός σου ακόμα και αν είσαι κακός. Ο Κώστας Βουτσάς μου το είχε πει κάποτε αυτό: “Να είσαι ο εαυτός σου ακόμα και αν είσαι κακός”. Αν είσαι ο εαυτός σου, αληθινός και σωστός, αυτό το εκπέμπεις και έτσι προχωράς».

Μετά από τόσες νέες εμπειρίες και τόσα χρόνια μακριά η εικόνα του Άνθιμου είναι αυτή που θυμόμαστε; «Όλη μου η πορεία στην Ελλάδα ήταν κάτι σαν ένα είδος εξάσκησης για εμένα πριν μπω σε μια παγκόσμια αγορά, όπως είναι αυτή της Αμερικής. Τόσο εδώ όσο και στην Ελλάδα υπάρχουν σπουδαίοι ηθοποιοί και είχα την τύχη να συνεργαστώ με πολλούς από αυτούς. Και έχω πάρει πολλά πράγματα από αυτές τις συνεργασίες. Πλέον, όμως, η δική μου εικόνα είναι λίγο πιο αμερικάνικη».

Ναι, αμερικανική αλλά κρυφή…