Από την Αλεξάνδρα Τσόλκα

Λόγος δε μου πέφτει διότι είμαι του ρηχού και μπαμ ρεπερτορίου, με οικείο μου τόπο τις πόζες της Μενεγάκη τα καλοκαίρια με μπικίνι στα ή στην –ποτέ δε θα το μάθω- Άχλα και τους χειμώνες σε όλα τα μαγαζιά, από αυτά που πουλάνε μπαχαρικά και ψωμί χωρίς γλουτένη μέχρι επιπλάδικα. Το πολύ πολύ να μου επιτρέπεται να γράψω πως τόσο μελάνι χύνεται για την Ελένη, τόσα δέντρα κόβονται στον Αμαζόνιο, για να φιλοξενούν την ωραία της ζωή αλλά ως και η Εύα Αντωνοπούλου την περνάει σε νούμερα στον ΣΚΑΪ…   

… Και όμως! Προχθές το βράδυ –ήμουν και εμπύρετη, λόγω αλλαγής καιρού- κάθισα να δω την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, που είχε λείψει και αυτό είναι γεγονός από την δημοσιογραφική πραγματικότητα της τηλεόρασης. Καλεσμένος ο υπουργός Οικονομικών, που διορίστηκε (και το δέχτηκε! Δηλαδή εθελοντής στην κινούμενη άμμο!), ο κ. Στουρνάρας! Δε λέω! Είχα και πυρετό! Αλλά δάκρυα στα μάτια μου ήρθαν, ειδικά όταν τον άκουσα να διεκτραγωδεί τα βάσανα ενός τραπεζίτη στην Ελλάδα!

Μόνο εδώ, είπε, περνάνε οι καημένοι οι τραπεζίτες, αυτά τα παιδιά του λαού, αυτοί οι αλτρουιστές πατριώτες, τέτοια βάσανα. «Την μια μέρα κάνουν μήνυση στον Α τραπεζίτη» είπε, «την άλλη στον Β»… ειδικά στον Β τραπεζίτη, επειδή το βρήκα πολύ άδικο άρχισα να τραντάζομαι από λυγμούς, μιας και ο Β τραπεζίτης είναι πολύ συμπαθητικούλης και έχω και εγώ τον δεξί μου που πονά και δεν έχω λεφτά για τον οδοντίατρο μου τον Γιώργο, που τον ντρέπομαι γιατί γύρευε πόσα του χρωστάω με τρία χρόνια μνημόνιο!

Μετά όμως, ταυτίστηκα και με τον μεγαλύτερο βιομήχανο της Ελλάδας, που θέλει το καλό του τόπου και πήγε στον κ. Στουρνάρα και όπως το είπε ο υπουργός: «… ίσως μεγαλύτερος βιομήχανος της Ελλάδας μου είπε: «Γιάννη, με τον νόμο που πέρασες, θίγονται τα συμφέροντά μου, αλλά καλά έκανες διότι είναι προς συμφέρον της Ελλάδας!». Σκέφτηκα τι καραγαιδάρα είμαι εγώ, που δεν έστειλα στον κ. Στουρνάρα μια γλάστρα με ορτανσία μόλις συμπλήρωσα τη φορολογική μου δήλωση, να τον ευχαριστήσω για τη θυσία που κάνω εγώ, αλλά που η χώρα θα σωθεί γιατί φορολογούνται στο Αργυρό Πηγάδι Αιτωλοακαρνανίας, 1300 μέτρα υψόμετρο, κάτι πεζούλες που μου είχε αφήσει ο μακαρίτης ο παππούς μου και που δεν φυτρώνει στο στουρνάρι (σόρι είναι τυχαία η αναφορά), ούτε μύκητας σε μορφή μανιταριού!

Με έπιασε και ένας παροξυσμός βήχα, μου ήρθε και φτέρνισμα, αλλά εκεί που έλιωσα από συμπόνια ήταν όταν ο κ. Υπουργός, με τις σπουδές του, τις σημαντικές θέσεις του στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, το υπουργιλίκι του τώρα, με διαβεβαίωσε (στην καρδιά μου ένιωσα ότι προσωπικά μου μίλαγε), πως και αυτός άνθρωπος είναι και όπως είπε «η μάνα μου και τα πεθερικά μου, ζουν με 500 ευρώ το μήνα. Ξέρω κι εγώ τι θα πει φτώχεια».

Έσπασα! Λυγμοί στα όρια του θρήνου συντάραξαν το γεμάτο ίωση κορμί μου και σκέφτηκα όλο συμπόνια, να στείλω στο υπουργείο τα κουπόνια που μαζεύω από τις εφημερίδες της Κυριακής για τα σούπερ μάρκετ, μπας και ανακουφιστούν λιγάκι οι άνθρωποι!

Απαρηγόρητη πια και με τον πυρετό στο 38,5 τον μόνο προσωπικό μου δείκτη ποσοτικό που ανεβαίνει και δεν φορολογούμαι (ακόμα), ο κ. Στουρνάρας, με τον στωικό πια φιλόσοφο κ. Χατζηνικολάου που τα άκουγε όλα αυτά και δεν σήκωνε πυρετό σαν έμενα, μου φύλαγε το καλύτερο. Του διάβασαν μια επιστολή, με την οποία, ένα ζευγάρι τον ενημέρωνε ότι με μεγάλη λύπη, αποφάσισε να κάνει έκτρωση το έμβρυο που κυοφορούσε η γυναίκα, επειδή έμειναν άνεργοι και οι δυο αφού έκλεισε η επιχείρηση που εργαζόντουσαν. «Είναι γελοίο» απεφάνθη ο υπουργός, «να δολοφονείς το παιδί σου επειδή έμεινες άνεργος»! 

Σύμπνοια και ανθρωπισμός και κατανόηση! Οι επόμενοι μελλοντικοί γονείς για να μην τους πει ανόητους ο υπουργός, θα σκεφτούν να γεννήσουν, να βάλουν τα παιδιά τους σε καλάθια και να γράψουν σημειώματα τύπου: «Με λένε Γιακουμή, παρακαλείστε να με φτάσετε 18 χρονών» και να τα αφήσουν στα σκαλιά του Υπουργείου! Με μεγάλα βήματα στην οικονομία, στην κοινωνική μέριμνα, στην αύξηση του βιοτικού επιπέδου ενός λάου… αλλά προς τα πίσω! Πως γινόταν το 50; Έτσι!

Έκλεισα την τηλεόραση κουρέλι! Φάμπρικες στη Γερμανία έχουμε πάλι. Μετανάστες έχουμε! Φουκαριάρες μάνες να ξενοδουλεύουν επίσης! Βρήκαμε και Ξανθόπουλο! Λες να ξυπνήσω το πρωί και να στείλω φωτογραφίες μου για γαμπρό στην Αυστραλία;