current views are: 1

20 Οκτωβρίου 2013
Δημοσίευση06:15

Πρωινά ζευγάρια στα… χαρακώματα!

Κωστόπουλος – Μπαλατσινού και Λιάγκας – Σκορδά έχουν ριχτεί εδώ και μια εβδομάδα στην πρωινή μάχη με το αποτέλεσμα να κρίνεται στη μονάδα.

Δημοσίευση 06:15’
αρθρο-newpost

Κωστόπουλος – Μπαλατσινού και Λιάγκας – Σκορδά έχουν ριχτεί εδώ και μια εβδομάδα στην πρωινή μάχη με το αποτέλεσμα να κρίνεται στη μονάδα.

Από τη Φανή Πλατσατούρα

Κωστόπουλος – Μπαλατσινού και Λιάγκας – Σκορδά έχουν ριχτεί εδώ και μια εβδομάδα στην πρωινή μάχη με το αποτέλεσμα να κρίνεται στη μονάδα. Μικρή η διαφορά τους στα νούμερα, ισχυροί αντίπαλοι όλοι τους και τα στοιχήματα να πέφτουν στην τηλεοπτική αρένα… Παρόλα αυτά, μπορούμε πλέον να εξάγουμε τα πρώτα ασφαλή συμπεράσματα για τα πρωινά τους: θεματολογία, ύφος εκπομπής, ενότητες, συνεργάτες, ομοιότητες και διαφορές… Όλα στο τηλεοπτικό μικροσκόπιο!

Καταρχάς, αξίζει να επισημανθεί ότι Λιάγκας – Σκορδά παίρνουν ένα πολύ γερό lead in της τάξεως του 29% από τον Γιώργο Παπαδάκη και το «Πρωινό ΑΝΤ1» κάτι που δεν συμβαίνει με τους απέναντι, οι οποίοι παίζουν μπάλα χωρίς κάποια ισχυρή βοήθεια.

Από εκεί και πέρα το πρώτο συμπέρασμα που απορρέει από τα μέχρι στιγμής τηλεοπτικά δεδομένα είναι πως ο τηλεθεατής ψάχνεται ακόμη για την εκπομπή που θα μονοπωλήσει αυτόν τον χειμώνα τα πρωινά του. Τεστάρει, αναλύει, κρίνει και καταλήγει… Το ελαφρύ προβάδισμα που δίνει στο πρωινό του ΑΝΤ1 είναι λόγω συνήθειας (από πέρυσι παρακολουθούσε Λιάγκα – Σκορδά) αλλά και εξαιτίας της ξαφνικής εγκυμοσύνης της Φαίης, -θέμα που αγγίζει τη μέση νοικοκυρά- και την οποία εκείνη φροντίζει να πουλάει με το σταγονόμετρο.

Ιδιαίτερη εντύπωση κάνει το γεγονός ότι σε μια εποχή που ευνοεί την ενημέρωση, το πρωινό του ΑΝΤ1 επιλέγει να μην κάνει καμία αναφορά σε αυτήν. Κοινώς ο κόσμος χάνεται και ο Λιάγκας ασχολείται με το κρεβάτι των εκπροσώπων του έντεχνου ρεπερτορίου (βλέπε εκπομπή Παρασκευής). Όλη η ομάδα του πρωινού ΑΝΤ1 δείχνει μια ανεξήγητη εμμονή στο κατά τα άλλα κατακριτέο lifestyle και πολλές φορές οι αναφορές τους πλησιάζουν τα όρια του σκληρού gossip, με πρωτοστατούσα τη Σάσα Σταμάτη, η οποία επάξια παίρνει το βραβείο της καλύτερης πρωινής κουτσομπόλας και συγχρόνως αγενέστερης πανελατζούς. Στα συν τους, οι συνεντεύξεις του διδύμου! Ωραίες ερωτήσεις, λαμπεροί καλεσμένοι, αλήθειες να εκμαιεύονται…

Ο Πέτρος Κωστόπουλος από την άλλη, τώρα προσπαθεί να χτίσει μια σχέση με το άγνωστο για εκείνον κοινό της πρωινής ζώνης και δείχνει να τα καταφέρνει –ειδικά στα νεανικά κοινά-. To Πρωινό του διαθέτει άποψη, αρκετά στοιχεία εναλλακτικότητας και μπορεί το σκηνικό να έχει παραμείνει ίδιο με το περσινό, εντούτοις αφήνει σιγά σιγά το δικό του στίγμα σ’ αυτό. Είναι ευθύς, γνήσιος, καθημερινός και μιλάει τη γλώσσα του μέσου Έλληνα. Δεν έχει καταφέρει βέβαια να αποτραβήξει από πάνω του το «one man show» που του ‘μεινε παρακαταθήκη από το περσινό «Βράδυ» του. Δίπλα του η Τζένη Μπαλατσινού, ήρεμη δύναμη, παρεμβατική όπου χρειάζεται, κρατάει χαρακτήρα και προσδίδει μια ιδιαίτερη κομψότητα στο πρωινό. Χωρίς να είναι η γυναίκα της διπλανής πόρτας καταφέρνει να προσελκύσει τη μέση νοικοκυρά.

Σε ότι αφορά τη θεματολογία της εκπομπής, δεν θυμίζει σε πολλά αυτή των προκατόχων της. Ο Πέτρος Κωστόπουλος και η παρέα του επιλέγουν να δώσουν έμφαση στην ενημέρωση, πέραν της ψυχαγωγίας. Για περίπου ένα τέταρτο καθημερινά, ο τηλεθεατής ενημερώνεται μέσα από την εκπομπή για τις τρέχουσες ειδησεογραφικές εξελίξεις. (βλέπε θέματα για Χρυσή Αυγή, πρόταση Γιώργου Παπανδρέου στην Αμερική, ποσοστά Ελλήνων αστέγων). Στα πλην της εκπομπής το πάνελ που πλαισιώνει τους κεντρικούς παρουσιαστές. Άνευρο και θορυβώδες δίχως λόγο με τον Δημήτρη Ουγγαρέζο να μην έχει προσαρμοστεί ακόμη στα νέα δεδομένα, τον Άρη Καβατζίκη να βγάζει μια αναίτια κακία στον αέρα της εκπομπής (βλέπε την επίθεσή του στη Ζήνα Κουτσελίνη) και την Ελισάβετ Σπανού να προσπαθεί να χτίσει καριέρα τηλεοπτικής γλάστρας.

Και οι δύο εκπομπές έχουν πολλές και ενδιαφέρουσες ενότητες. Μαγειρική, αστρολογία, γυμναστική, κατασκευές, σινεμά και πάει λέγοντας. Εντούτοις, δεν μπορείς όταν έχεις στην εκπομπή σου ένα βαρύ όνομα που το λένε Λίτσα Πατέρα, να μην το αξιοποιείς κατάλληλα. Στην πρώτη εκπομπή του πρωινού ΑΝΤ1 η συνολική εμφάνιση της αστρολόγου δεν ξεπέρασε τα πέντε λεπτά. Στις επόμενες εκπομπές της δόθηκε περισσότερος τηλεοπτικός χρόνος αλλά και πάλι ήταν εμφανής μια διάθεση υποτίμησης της δουλειάς της. Δεν μπορεί στο ένα πρωινό (MEGA) να πίνουν νερό στο όνομα της Παγιατάκη και στο άλλο (ΑΝΤ1) ο Λιάγκας και η ομάδα του να προλογίζουν στο πόδι την κα. Πατέρα και στη συνέχεια να αποχωρούν από το πλατό, αφήνοντας στη θέση τους τη Σκορδά να κουνά το κεφάλι συγκαταβατικά, ακούγοντας για πλανήτες και εκλείψεις. Είναι βαρύ χαρτί η Πατέρα για να το αφήνεις ανεκμετάλλευτο…

Ακόμη και για διάλειμμα οι δύο εκπομπές επιλέγουν να βγουν την ίδια ώρα… Ο ανταγωνισμός έχει χτυπήσει κόκκινο με το «Πρωινό mou» να κρατά τουλάχιστον τα προσχήματα, ευχόμενο καλή επιτυχία στους απέναντι…