Από την Αλεξάνδρα Τσόλκα

«Φεμινισμός είναι η ριζοσπαστική αντίληψη ότι οι γυναίκες είναι άνθρωποι» - Cheris Kramarae, Αμερικανίδα κοινωνιολόγος

Δεν περιμένεις από τη ζώνη 10 – 1 στην ιδιωτική τηλεόραση να προάγει την αισθητική, τις τέχνες, τα γράμματα. Δεν έχεις καν την ελπίδα πια, να δεις στη ζώνη που παρολίγον να ξεπεραστεί και νεκραναστήθηκε, με τα ίδια κλισέ της 25ετούς παρουσία της, έστω την κανονικότητα στη διασκέδαση, στην ψυχαγωγία που αφορά σε ανθρώπους χωρίς σεξουαλική στέρηση, ή με στοιχειώδες IQ.

Όμως, τη φετινή χρονιά -ίσως διότι τα δυο ζεύγη που μονοπωλούν τη ζώνη είναι αποφασισμένα να φτάσουν στα άκρα για να κερδίσουν τα νούμερα και τα προσωπικά τους στοιχήματα- περισσεύει η κακογουστιά, ο αφόρητος σεξισμός, ο μισογυνισμός, η κραυγαλέα πλάκα τύπου ΚΨΜ και κυρίως η εμπορευματοποίηση του γυναίκειου φύλου.

Στο MEGA, τα πράγματα είναι πιο αξιοπρεπή, τηρούνται κάποια προσχήματα και τα φάουλ μάλλον σφυρίζονται από τους επιτελικούς αμέσως. Η στιλάτη, αξιοπρεπής Τζένη Μπαλτσινού δέχεται ως δώρο ένα ανδρικό στριπτίζ στον αέρα της εκπομπής! Αμήχανη και συνεσταλμένη κοιτά το θέαμα της γυμνότητας, με πρόκληση στην τηλεόραση όπως εμείς, οι θεατές! Αβολα!

Οι απέναντι όμως, στον ΑΝΤ1, αφήνονται στην ασυδοσία χωρίς μέτρο και συναίσθηση πως τους βλέπουν, αρκεί να τους δικαιώνουν τα νούμερα. Παρακολουθούμε, για παράδειγμα, μια πρωινή τηλεόραση όπου η δημοσιογράφος Σάσα Σταμάτη φοράει ένα πουκάμισο με ανοιχτά κουμπιά στο μπούστο και που οι συνάδελφοί της την πιάνουν, την ζουλάνε και της της πασαλείβουν παγωτά πάνω στο στήθος της! Ακούμε απόψεις του συζύγου της Σκορδά για τις γυναίκες που υπάρχουν στο τοπίο του μόνο ως καλλίγραμμα μοντέλα εξώφυλλου, αν είναι δυνατόν και με ρετούς περασμένες αλλιώς είναι «πατσαβούρες» όπως η κα. Αραβανή όταν δεν είχε καλό στάιλινγκ. Και πάλι η Σάσα Σταμάτη ξαπλωμένη με άνδρα συνάδελφό της σε ντιβάνι και μετά να πέφτει πάνω και ένας άλλος και όλο αυτό με αγοραία αστεία διανθισμένο σαν να βλέπεις σεξοκωμωδία Ιταλική του '60!

Μνημειώδης στιγμή μισογυνισμού, όμως, αποτελεί το πρόσφατο αφιέρωμα στην αποτρίχωση της εκπομπής! Η γυναίκα μοντέλο με ένα στρινγκ και ένα σουτιέν να αφήνεται έρμαιο στην κάμερα στα κοντινά πλάνα στα επίμαχα της σημεία, που και σχέση δεν είχαν με την αποτρίχωση αλλά και γιατί να αφορά το πρωινό κοινό η πλήρης αναπαράσταση του πως μένει σπανό το μπικίνι; Οι άνδρες συνεργάτες της εκπομπής να ξεπερνούν όχι τα όρια της ευπρέπειας αλλά και της κοσμιότητας, με επιφωνήματα, με σχόλια σεξιστικά θαυμασμού που αποτελούν πλέον προσβολή στις γυναίκες! Ζητούν από το μοντέλο να «πέσει στα τέσσερα»! Το μοντέλο αν και δείχνει να τα 'χει χάσει, το κάνει ενώ γύρω της αλαλλάζουν θριαμβικά και την παρατηρούν σχεδόν μικροσκοπικά οι άνδρες!

Ποια γυναίκα δηλαδή, παρακολουθώντας αυτό το θέαμα, δεν νιώθει ντροπή για λογαριασμό της τηλεόρασης και θλίψη; Ποια γυναίκα διασκεδάζει να βλέπει ικανοποιημένη την αντίληψη της τηλεόρασης και μάλιστα στις ώρες που υποτίθεται πως απευθύνονται σ' αυτήν περισσότερο, για το φύλο της, που εξετάζεται στην κάμερα όσον αφορά στα όργανα αναπαραγωγής της και αποτελεί αντικείμενο μόνο, ένα εμπόρευμα, ικανό αποκλειστικά για να φαντασιώνονται οι άντρακλες όταν δεν κουτσομπολεύουν, δεν ακούνε τα ζώδια και δεν μαγειρεύουν μαζί;

Τα 'χω πει και τα ''χω ξαναγράψει, αλλά ειλικρινά καταντά πλέον όχι σκανδαλώδες, αλλά θλιβερό! Οι γυναίκες έχουν περάσει δια πυρός και σιδηρού για τα στοιχειώδη δυστυχώς ακόμα δικαιώματά τους! Δε λέμε ούτε το σώμα το γυναικείο να 'ναι ταμπού, ούτε να απαγορευτεί η ομορφιά από την τηλεόραση. Όμως η ωμότητα, ο σεξισμός, η υποτίμηση του ανθρωπινού είδους με γυναικεία φύση ως μονοδιάστατα πλάσματα ερωτικής εναπόθεσης στερήσεων έχει και όρια!