Από την Αλεξάνδρα Τσόλκα

Τα δύο πρωινά, η μεσημεριανή Ελένη, οι Καρντάσιανς, ο παγωμένα πολικός Νικ Ο' κλοκ κατά κάποιον τρόπο, το Μες στην Καλή Χαρά, η Λαμπίρη που ακόμα ψάχνει χαρακτήρα η εκπομπή της, η αγαπημένη Μελέτη απλώνονται σε όλες τις τηλεοπτικές ζώνες, πείθοντας τους επιτελικούς των καναλιών ότι φέτος έχουν πρόγραμμα και όλοι σκίζουν σε νούμερα, στα νεανικά, στα γυναικεία 25 – 28 μισό, στα νεανικά ανδρικά όσων το όνομα αρχίζει από «Ι» και τελειώνει σε «-ρδανης» ή ξέρω γω τι άλλη κατηγορία θα εφεύρουν για να δείξουν την κυριαρχία τους.

Και όλο αυτό το πράγμα είναι μια ανουσιότητα, χωρίς φαντασία, μια αναπαράσταση μισοσβησμένης λάμψης, μια ρετροσπεκτίβα, ένα ποτ πουρί παλιών επιτυχιών! Βάλε λίγο ζώδια, μια πρέζα μόδα, πολύ μαγειρική, ένα πανελάκι που όταν δεν εξυμνεί ή δεν διασκεδάζει τους παρουσιαστές, σε σημείο παραληρήματος -φυσικά στην περίπτωση Μενεγάκη-, κουτσομπολεύει με τους ρόλους κάλος μπάτσος – κακός μπάτσος όσα έπαιξε η υπόλοιπη τηλεόραση ή γράφουν τα περιοδικά. Και σ' αυτό ανίκανοι να βγάλουν κάνα θεματάκι κουτσομπολιού μόνοι τους, επαρκείς μόνο στην αναπαραγωγή. Βαλε έναν τραγουδιστή πλέι μπακ να ανοιγοκλείνει το στόμα και να κάνει τον ευχάριστο!

Ρίξε και μια συνέντευξη, που την θεωρούν όλοι εύκολο πράγμα. Ποιος θα συνεντευξιαστεί σε όλες αυτές τις εκπομπές; Μα οι ίδιοι και οι ίδιοι! Αυτοί που σπάνε τη σιωπή τους κάθε μέρα σε άλλο στασίδι εκπομπής, που θα χαριεντιστούν με τους παρουσιαστές, θα διαλαλήσουν εκτίμηση και φιλία και οικειότητα και μετά θα πουν ότι θέλουν και θα διαφημίσουν την καινούργια τους δουλειά, η οποία φυσικά και είναι υπέροχη και έχουν και «έξοχο καμαρίνι και αυτό περνάει στον κόσμο»!

Οι παρουσιαστές με τη σειρά τους, θεωρούν όσο υπάρχουν στην τηλεόραση πως το σύμπαν περιστρέφεται γύρω τους γι' αυτό και φροντίζουν να μιλούν για τους εαυτούς τους, την καθημερινότητά τους, την υπέροχη ζωή τους, καθόλη τη διάρκεια των εκπομπών, ενώ στις συνεντεύξεις, καταστρατηγώντας κάθε τεχνική τους, ξεκινούν πάντα τις ερωτήσεις με το «εγώ»….

Όλη αυτή η «πρωινοποίηση» μέχρι τα βαθιά μεσάνυχτα βρίθει δε ανετίλας! Μεγάλης ανετίλας! Ασυγκράτητης αχαλίνωτης ανετίλας! Χυμένοι στους καναπέδες, χωρίς παπούτσια, κουλουριασμένοι σ' αυτούς, με τους κολλητούς – σελέμπριτι, σε μια χώρα που μετρά πληγές και προσπαθεί να σταματήσει την ακατάσχετη αιμορραγία της. Κι όμως θα μπορούσαν να προσφέρουν παρηγοριά, λιγάκι όνειρο, κάποια ανακούφιση. Αν ποτέ καταλάβαιναν ότι δε μας κάνουν την τιμή να παρουσιάζονται υπέρλαμπροι μπροστά μας, με στιγμές άνετες σαν στο σαλόνι του σπιτιού τους. Διότι δεν έχει σημασία να είναι «ο εαυτός» τους, όπως διατυμπανίζουν ως προσόν, αλλά επαγγελματίες που κατανοούν πως εισβάλλουν σε σπίτι και ζωές, επηρεάζουν, έχουν ευθύνη. Μπορεί να δείχνεις άνετος, αλλά οφείλεις να είσαι πάντα σε εγρήγορση και να σέβεσαι τον θεατή σου. Στο κάτω κάτω αυτός είναι που αν συνεχίσεις να τον υποτιμάς, όπως κάνεις καιρό τώρα –μεταξύ μας!- θα στο κλείσει στη μούρη…