Από την Αλεξάνδρα Τσόλκα

Η Σοφία Παπαϊωάννου πήγε στη Βόρεια Ελλάδα και έκανε ρεπορτάζ χωρίς ναρκωτικές πόζες, ή πολιτικάντικους αντίλαλους και τακτισμούς. Μπήκε στα σπίτια των ανθρώπων με το κομμένο ρεύμα, κοίταξε το κοινωνικό δράμα, μέσα από τα μάτια των οικογενειών που ζουν χωρίς ρεύμα, «άνθρωποι χωρίς μεγάλο ίχνος» όπως είπε ο καλεσμένος της, ένας ήρωας καθημερινός που πάει και συνδέει το ρεύμα σε εκείνους που τιμωρούν τα κοστούμια από τους υψηλούς ορόφους της εξουσίας στην Αθήνα και το Βερολίνο.

Η κατηγορία που αιωρείται – δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια όσων ψελλίζουν διαφορετικά λόγια απ' αυτά του δοτού κειμένου, περί λαϊκισμού, ξορκίστηκε από την Παπαϊωάννου με κυριολεξία, συναίσθηση, συμπάθεια, ρυθμό, καλό μοντάζ, απόσταση αλλά όχι πάγο και χωρίς να υπερτονίζεται η ούτως ή άλλως φορτισμένη αβάσταχτα συναισθηματικότητα του θέματος. Η κα. Παπαϊωάννου μπήκε και έστησε την κάμερα της στα σπίτια στη Βέροια, μέσα στα ίδια σκοτάδια που οι άνθρωποι ζουν κάθε μέρα. Βυθίστηκε στην ανημποριά των νοικοκυραίων που μέχρι πριν λίγο καιρό η ανεργία τους χτύπησε γροθιά στο στομάχι και η ΔΕΗ τους έκοψε το ρεύμα, δηλαδή το φως, την επικοινωνία, τη θέρμανση, τα χαμογέλα στο τραπέζι που συναντιέται η οικογένεια το βράδυ, το να κοιτάζει ο ένας τον άλλον στα μάτια και να βλέπει αλήθειες φωτισμένες. Μετά περπάτησε στο φως, χαμογέλασε, μίλησε με εκείνον τον ηρώα που τρέχει στα δικαστήρια γιατί συνδέει το φως στους ανθρώπους που το 'χουν ανάγκη αλλά και με τους υπευθύνους της ΔΕΗ.

Εξετάζουν -πως δεν εξετάζουν!- αλλοίμονο, τα κοινωνικά κριτήρια! Έχουν ανθρωπιά τα χαρτιά, η ομηρία του χαρατσιού, που μας έζωσε σαν θηλιά τον λαιμό! Σε λίγο θα 'χουμε free wi – fi, αλλά 350.000 οικογένειες ζουν τη δική τους ερεβώδη καταδίκη! Στον 21ο αιώνα! Φυσικά η ανάλγητη εξουσία των χαρτιών, των ισολογισμών και του πλεονάσματος θα ουρλιάξει πως αυτοί φταίνε που δεν έχουν ρεύμα, πως το κράτος δεν είναι ευαγές ίδρυμα (αλλά; Τι είναι; Τιμωρός βιβλικής δύναμης;) και πως αυτοί για το καλό των καλοπληρωτών νοιάζονται μόνο.

Στην Αθήνα ο κόσμος κάνει φιδωτές ουρές έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ στην Κηφισιά που εξυπηρετεί όλη τη Βόρεια Αττική, από την Αγία Παρασκευή έως τον Ωροπό και τις κοντινές του περιοχές. Αν πας για διακανονισμό πρέπει να πληρώσεις τα μισά της οφειλής και παραπάνω. Μετά θα πληρώσεις τέλη επανασύνδεσης σύμφωνα με το χρέος και έτσι θα ξαναρθείς στα ίσα με το ποσό που πλήρωσες σχεδόν. Αν δε φας, αν δε πιεις, αν δεν πληρώσεις εφορία, τέλη κυκλοφορίας, ασφάλειες, αν δε ζήσεις μπορεί κάποτε και να αποπληρώσεις τη ΔΕΗ που σαν ένα τεράστιο πιθάρι χωρίς πάτο σου ζητεί συνεχώς για να χορτάσει ευρώ, ώστε να σ' αφήσει να ζήσεις εκεί που θα έπρεπε: στον 20 αιώνα.

Η εκπομπή, βραδιά ποδόσφαιρου και μεγάλης χαράς για την Εθνική μας ομάδα, δεν ξέρω αν είχε θεατές. Όμως όσοι την είδαμε, περά από τη βαθύτατη πίκρα, την απελπισία, τη σιωπή που βυθιστήκαμε σαν ζόφο, είδαμε και τι μπορεί να κάνει μια δημοσιογράφος με καλλιέργεια, γνώσεις και πάνω απ' όλα συμπόνια. Και σαν να το νίκησε για λίγο με την αλήθεια το σκοτάδι. Σαν όπως έλεγε ο Νικηφόρος Βρεττάκος, «παίρνοντας μία σελίδα θα βάλω σ᾿ ευθείες το φως» η Παπαϊωάννου να το κάνε στο φιλμ της...