Συνέντευξη στην Φανή Πλατσατούρα

Πρωταγωνιστεί στον «Φον Δημητράκη» του Δημήτρη Ψαθά σε ένα κατάμεστο καθημερινά θέατρο, το Μουσούρη. Το κοινό ανταποκρίνεται με ζέση σε κάθε του καλλιτεχνικό κάλεσμα, θεατρικό ή τηλεοπτικό. Και εκείνος ξέρει να ανταμείβει. Στο θέατρο με την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη, τον «Ζήκο» του Μπακαλόγατου, τη «Λυσιστράτη», τους «Απατεώνες και Τζέντλεμεν», τον «Υπηρέτη με δύο αφεντικά». Στην Τηλεόραση με το «Πενήντα-Πενήντα», τους «Απαράδεκτους», τον «Λάκη τον Γλυκούλη», το «Χάι Ροκ». Ένας αναμφισβήτητα σπουδαίος ηθοποιός της γενιάς του. Κοιτώντας πίσω, βλέπει κανείς μόνο επιτυχίες...

- Έχετε ανεβάσει σπουδαία έργα στο θέατρο, παρόλα αυτά στη συνείδηση του κοινού έχετε μείνει από τους τηλεοπτικούς σας ρόλους. Φυσικό και επόμενο;

«Ναι είναι επόμενο, όταν έχεις πρωταγωνιστήσει σε σειρές που τις παρακολουθούν δύο εκατομμύρια άνθρωποι. Δεν με ενοχλεί καθόλου και το βλέπω πολύ λογικό να εντυπώνεσαι στον θεατή περισσότερο από τους τηλεοπτικούς σου ρόλους. Αν και προσωπικά πιστεύω ότι στη συνείδηση του κόσμου έχω μείνει ως θεατρικός ηθοποιός. Μπορώ και διατηρώ ένα θέατρο εδώ και τόσα χρόνια. Απλώς άλλος ο όγκος που έχει το κοινό της τηλεόρασης και άλλος του θεάτρου. Η τηλεόραση έχει ένα πιο λαϊκό κοινό, το θέατρο είναι μια άλλη κατάσταση. Στη συνείδηση του κοινού όμως, ακόμη και του τηλεοπτικού, είμαι πολιτογραφημένος ως θεατρικός ηθοποιός. Όσο και αν αυτό σας κάνει εντύπωση...»

- Σας έχουν χαρακτηρίσει ως έναν από τους «καλύτερους κωμικούς» της γενιάς σας. Αποδέχεστε τον τίτλο τιμής;

«Πάνω απ΄ όλα είμαι ηθοποιός. Οι ταμπέλες "κωμικός", "δραματικός", "εμπορικός" ή "ποιοτικός" δεν νομίζω ότι αφορούν κανέναν. Προσωπικά, στόχος μου είναι να κάνω τη δουλειά μου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να συνεργάζομαι με ανθρώπους που εκτιμώ. Να γίνονται ωραίες παραστάσεις, αυτό είναι το ζητούμενο. Από εκεί και πέρα ευχαριστώ πάρα πολύ όλους τους συναδέλφους για τους χαρακτηρισμούς τους, με τιμούν, το εκτιμώ και ανταποδίδω την αγάπη τους».

- Σας είδαμε το Kαλοκαίρι στο Nammos της Μυκόνου να τρώτε σούσι με τη συντροφιά του Αντώνη Ρέμου. Μπορεί η υψηλή Τέχνη να συνδυαστεί με ένα κραυγαλέο lifestyle;

«Δηλαδή ένας ηθοποιός που κάνει Τέχνη δεν μπορεί να πάει να φάει σε ένα εστιατόριο που έχει καλό φαγητό; Ας μου το εξηγήσει κάποιος αυτό. Αν στο διπλανό τραπέζι καθόταν ο Δημήτρης Καταλειφός, θα έλεγαν το ίδιο; Απλώς εγώ δεν κρύβομαι... Άλλωστε και η μαγειρική ένα είδος Τέχνης είναι και εμένα μoυ αρέσει το καλό φαγητό, τι να κάνουμε; Πέραν τούτου, να ξέρετε ότι εκείνη τη μέρα δεν πληρώσαμε, μας κέρασαν. Πιθανότατα αν είχαμε πληρώσει, να μην πηγαίναμε».

- Για ποιον λόγο βρίσκεστε συχνά στο επίκεντρο κριτικών; Αποτελείτε «εύκολο στόχο»;

«Διανύουμε την εποχή της επίκρισης και της υποκρισίας. Κάποιοι άνθρωποι έχουν την ανάγκη να βάλουν ταμπέλες, γιατί μόνο έτσι μπορούν να επικοινωνήσουν. Γιατί δεν μπορούν να υπάρξουν αλλιώς. Εγώ τέτοιες ανάγκες ή διαθέσεις, δεν έχω. Γι΄ αυτό λοιπόν για μια φορά καλό θα ήταν να ερωτηθούν εκείνοι οι άνθρωποι που βάζουν τις ταμπέλες και γράφουν όλα αυτά, όχι εμείς οι ηθοποιοί. Εγώ δεν βάζω ταμπέλες ούτε σε εμένα, ούτε στους άλλους. Αναγνωρίζω το καλό και το κακό, τίποτα άλλο. Το σίγουρο είναι ότι η διάθεσή μας δεν είναι να προκαλέσουμε. Κάποιος μας ρωτάει κάτι και εμείς λέμε την άποψή μας. Από εκεί και πέρα αν η άποψή μας αυτή ενοχλεί, μεταφράζεται αλλιώς ή παραλείπονται σκοπίμως κάποια λόγια που αλλάζουν το νόημα των δηλώσεων, είναι άλλο θέμα. Γι΄ αυτό όμως δεν φέρουμε ευθύνη εμείς».

- Είναι η Τέχνη ένα απασφαλισμένο όπλο σε περιόδους κρίσης;

«Νομίζω ότι οι εποχές κρίσης είναι μοναδική ευκαιρία για την Τέχνη, όταν αυτή χρησιμοποιεί τον εαυτό της σωστά. Αν χαλάει κάτι στην Τέχνη, χαλάει εξαιτίας του παράγοντα "άνθρωπος". Ο κόσμος επιζητά να πιαστεί από ανθρώπους που έχουν όραμα. Αυτή είναι η δουλειά των καλλιτεχνών, να οραματίζονται, να φαντάζονται, να σχεδιάζουν, να ονειρεύονται. Δεν έχουν όλα τα έργα που ανεβαίνουν κάτι να πουν. Με ξάφνιασε πάρα πολύ το γεγονός ότι πέρυσι είχαμε 800 παραστάσεις. Το φαινόμενο της πληθώρας παραστάσεων που παρατηρείται στις μέρες μας είναι βλαβερό για την Τέχνη. Θα πρέπει να είμαστε λίγο πιο φειδωλοί και ενδοσκοπικοί, να δούμε πως θα μπορέσουμε να συνευρεθούμε κάποιοι άνθρωποι μεταξύ μας. Γιατί κατά τη γνώμη μου ειδικά στις παραστατικές τέχνες, το μέγα εύρημα είναι αυτό:  H κοινωνία και η συνάντηση των ανθρώπων. Γιατί βλέπουμε για παράδειγμα, να ανεβαίνουν 800 παραστάσεις εκ των οποίων οι 300 είναι μονόλογοι. Σε λίγο θα μιλάμε όλοι μόνοι μας... Ας μιλήσουμε λοιπόν, και με κανέναν άλλον».

- Ανεβάζετε τον «Φον Δημητράκη», έργο επίκαιρο που καυτηριάζει τα κακώς κείμενα της εξουσίας. Σε τι βαθμό καταχράζονται οι σημερινοί πολιτικοί την εξουσία που ο λαός τους έχει δώσει;

«Νομίζω ότι η κακή χρήση της εξουσίας από τους πολιτικούς είναι κοινός τόπος στις μέρες μας. Ανά τους αιώνες βλέπουμε ότι ο Έλληνας πολύ δύσκολα μπορεί να χειριστεί την εξουσία για το καλό του συνόλου. Συνήθως η εξουσία είναι συνδεδεμένη με τους πολιτικούς ως κάτι πολύ κακό, κάτι που έχει να κάνει αποκλειστικά με το προσωπικό συμφέρον του καθενός. Εξού και όλα αυτά τα σκάνδαλα, οι μίζες κλπ. που βλέπουν το φως. Όλη αυτή η κατάντια της πολιτικής ζωής... Εγώ πιστεύω στον άνθρωπο. Όταν ο άνθρωπος έχει ως κέντρο του τον άνθρωπο, τότε θα γίνει καλύτερος».

- Ως άνθρωπος πολιτικοποιημένος με γνώσεις και κριτήριο, τι γνώμη έχετε για την κυβέρνηση; Επιτελεί ουσιαστικό έργο;

«Η κυβέρνηση κάνει ό, τι μπορεί κατά τη γνώμη μου. Όλα αυτά που συμβαίνουν στη χώρα εξαρτώνται από μια συνάρτηση πραγμάτων: της κυβέρνησης, του λαού και της συγκυβέρνησης. Όπως λέμε "ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα". Αν διαφωνούμε με τους χειρισμούς της, ας πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, ας την αλλάξουμε. Από εκεί και πέρα, προσωπικά πιστεύω ότι η κυβέρνηση κάνει το καλύτερο δυνατό. Δηλαδή αν ήταν μια άλλη κυβέρνηση στην εξουσία, θα έκανε κάτι άλλο πιστεύετε; Όποιον και αν ρωτήσετε, όχι θα σας απαντήσει. Όταν όμως κρυφτεί πίσω από μία ομάδα πεντακοσίων ή χιλίων ανθρώπων, θα σας απαντήσει κάτι άλλο. Γιατί δεν απαντάει ο ίδιος, απαντάει η ομάδα. Εγώ λοιπόν, δεν είμαι ομάδα. Και αυτό που λέω δεν έχει να κάνει με τις πολιτικές μου πεποιθήσεις». 

- Τι αντίκτυπο έχει στη δική σας καθημερινότητα η οικονομική κρίση;

«Με έχει επηρεάσει όπως όλον τον κόσμο. Ακούγεται λίγο γραφικό αλλά εμένα με νοιάζει τι γίνεται γύρω μου. Δεν με ενδιαφέρει μόνο ο εαυτός μου. Δεν είμαι χαρούμενος που οι άνθρωποι γύρω μου πεινάνε και ψάχνουν τα σκουπίδια. Με στεναχωρεί βαθύτατα. Και συμβάλλω με όποιον τρόπο μπορώ και όχι μόνο μέσω της Τέχνης. Ο καθένας μας μπορεί να κάνει κάτι, το θέμα είναι τι κάνουμε όλοι μαζί σε συλλογικό επίπεδο. Γιατί αυτό που κάνει ο καθένας χωριστά ίσως να μην είναι αρκετό».

- Τέχνη και χρήμα: H μία έννοια ακυρώνει την άλλη;

«Τα πράγματα έχουν αγριέψει και όλοι κυνηγάμε το εισιτήριο. Η άποψή μου είναι να μην μπλέκουμε την Τέχνη με τα χρήματα, παρότι είμαι από τους πρώτους που λέει "κάνουμε και επάγγελμα, πρέπει να ζήσουμε". Από εκεί και πέρα, με ενδιαφέρει το ιδανικό: να αισθάνεται κανείς καλά με τον εαυτό του. Βαθιά μέσα μας ξέρουμε πολύ καλά "ποιοι είμαστε, τι κάνουμε και πόσο αντέχουμε"». 

- Μια χώρα μικρή όπως η Ελλάδα, μπορεί να αναθρέψει τόσους ηθοποιούς;

«Μερικοί κάνουν τους ηθοποιούς ή θέλουν να γίνουν ηθοποιοί, γιατί ψάχνουν μια εύκολη λύση. Και σ' αυτό φταίμε εμείς οι ίδιοι, άθελά μας έχουμε κάνει μεγάλη ζημιά. Όλα εξαρτώνται από την Παιδεία. Κάποιοι νομίζουν ότι είναι ηθοποιοί επειδή λένε ωραία ανέκδοτα ή επειδή ανεβαίνουν πάνω σε μια σκηνή και χαριεντίζονται με το σώμα τους και τη φωνή τους. Αυτό όμως, δεν είναι ηθοποιός. Λένε ψέματα στον ίδιο τους τον εαυτό, δεν με αφορούν».

- Το κοινό που σας παρακολουθεί στο θέατρο είναι εκπαιδευμένο σε υψηλής αισθητικής θεάματα;

«Δεν είναι απαραίτητα εκπαιδευμένο το κοινό και κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να είναι. Ούτε πανάκεια είναι, ούτε σοφό, έχει δικαίωμα στα λάθη, να κρίνει και να κριθεί για τις επιλογές του. Από εκεί και πέρα υπάρχει και ο Χώρος. Έχει και αυτός τις ευθύνες του για το όποιο κοινό διαμορφώνει...»

- Ετοιμάζετε την τηλεοπτική επιστροφή σας με εβδομαδιαίο σήριαλ;

«Με ενδιαφέρει να επιστρέψω στην τηλεόραση και η αλήθεια είναι πως βρίσκομαι σε συζητήσεις. Υπάρχουν κάποια σήριαλ τα οποία με ενδιαφέρουν πολύ και θα ήθελα να συμμετέχω σ' αυτά χωρίς όμως, να είναι κάτι σίγουρο ακόμα. Όταν θα έχω κάτι επίσημο, θα το ανακοινώσω».

*** Ο Πέτρος Φιλιππίδης πρωταγωνιστεί στη θεατρική παράσταση «Φον Δημητράκης» στο θέατρο Μουσούρη κάθε Τετάρτη έως Κυριακή.

*** Το Πάσχα του 2014 θα σκηνοθετήσει το έργο του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη «Το Κέικ» που θα ανέβει στη νέα σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.