Ο Μπομπ Ντίλαν δεν πρόλαβε να χαρεί το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής, την ανώτατη διάκριση της Γαλλικής Δημοκρατίας προς εκείνους που υπηρετούν τα γράμματα, την τέχνη και τον πολιτισμό και έχει «θέμα» με τον γαλλικό νόμο περί ελευθερίας του λόγου.

Το Συμβούλιο Κροατών της Γαλλίας κατέθεσε μήνυση στον αμερικανό μουσικό για «ρατσισμό». Η μήνυση αφορά τα σχόλια του Μπομπ Ντίλαν σε μια συνέντευξή του που έδωσε πέρυσι στη γαλλική έκδοση του περιοδικού Rolling Stone. 

Όπως αναφέρουν τα «Νέα», ο Ντίλαν απάντησε σε μια ερώτηση που αφορούσε τη σύγκριση της σύγχρονης αμερικανικής πραγματικότητας με την Αμερική του 1860 και το ζήτημα του χρώματος. Ο τραγουδοποιός έλεγε τη γνώμη του ότι η «Αμερική έχει πρόβλημα με το χρώμα. Ο ένας κάθεται στον σβέρκο του άλλου επειδή έχει διαφορετικό χρώμα. Είναι το αποκορύφωμα του παραλογισμού και θα οδηγήσει κάθε έθνος σε οπισθοδρόμηση ή οποιαδήποτε γειτονιά. Οι μαύροι ξέρουν ότι κάποιοι λευκοί δεν ήθελαν να σταματήσει το καθεστώς δουλείας και δεν γίνεται να προσποιούνται ότι δεν το γνωρίζουν. Αυτή η κατάσταση συνεχίζεται και σήμερα. Οπως οι Εβραίοι διαισθάνονται το αίμα των Ναζί και οι Σέρβοι το αίμα των Κροατών».

Όμως ο πρόεδρος της κροατικής κοινότητας Βλάτκο Μάριτς δήλωσε ότι αυτά τα λόγια του Ντίλαν είναι «προτροπή μίσους. Δεν μπορεί να συγκρίνει τους εγκληματίες Κροάτες με όλους τους Κροάτες. Βέβαια δεν έχουμε κάτι εναντίον του περιοδικού ή του Μπομπ Ντίλαν ως καλλιτέχνη».

TAGS