Από την Αλεξάνδρα Τσόλκα

Ξεκίνησα να γράψω για το «Όταν έχω εσένα» που παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Κακογιάννης, με κείμενα, τραγούδια, αισθητική σφραγίδα, άποψη ζωής, θέση καλλιτέχνη του Σταμάτη Κραουνάκη. Πήγα Παρασκευή βράδυ, με την εβδομάδα να βαραίνει πάνω σαν πανοπλία ασήκωτη και μια ψυχή γονατισμένη φόβους, ανεπάρκειες και αδιέξοδα. Στα όρια μιας ψυχωτικής πια αίσθησης μοναχικότητας και άλλης μιας αγριμίστικης μισανθρωπίας, στο πρώτο μέρος βρίσκω γύρω μου κατανόηση μέσα από ένα χιούμορ αδυσώπητο, ανελέητο, που δεν χαρίζεται.

Υπέροχα νέα παιδιά γίνονται ρόλοι ανθρώπινοι και παίζουν, χορεύουν, τραγουδούν, μεταμφιέζονται μπροστά στο μαρτυρικό μας βλέμμα και ανάμεσα τους αγγελική φωνή ενός πλάσματος επουράνιου να χαϊδεύει λίγο το αβυσσαλέο αστείο της γελοιότητας στην κάθε μέρα. Οι «ταπερίστας», όλοι όσοι έχουν ακόμη δουλειά και κουβαλάμε το ταπεράκι από το σπίτι μπας και φτάσει το μηνιάτικο. Η survivor μάνα που με στιφάδο και πουτανιά επιβιώνει και ευημερεί με κάθε καθεστώς. Το κοριτσάκι της αφίσας, που κάποτε επί Ανδρέα Παπανδρέου, κοιτάζει στα μάτια από χαρτί τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ όλο πράσινο και όλο ήλιο και που μεγαλώνοντας έγραφε λόγους για τον Γιώργο Παπανδρέου. Λεφτά υπάρχουν; Με ερωτηματικό του το είχε γράψει. Λεφτά υπάρχουν. Με τελεία και παύλα διάβασε αυτός! Ένα λαϊκό κορίτσι – δακτυλογράφος με στενογραφία- που κάνει ψώνια και σε γριές! Ένας άλλος οργισμένος και δικαιωμένος –θαρρεί- από την σύγχρονη Ιστορία που βρίσκει λύσεις να επιβιώσει η χώρα αν διώξουμε τους μισούς Έλληνες, προτείνει να λύσουμε τους κάβους από τον Ισθμό, να περιπλανάται η Πελοπόννησος στα άλλα μεσογειακά κράτη!

Στο δεύτερο μέρος, ένα πιάνο, ένα κερί, ο Σταμάτης Κραουνάκης και «Αυτή η νύχτα μένει» και «χάθηκα κι εγώ κάποια βραδιά, πέλαγο η φωνή του Καζαντζίδη, πέφταν τ’ άστρα μες στην λασπουργιά, μαύρος μάγκας ο καιρός και μαύρο φίδι…»… και «μόνο μια φορά φτάνει, σοβαρά η καρδιά του ανθρώπου να βρεθεί στο επί τόπου λιώμα, φανερά…» και «την ώρα που σιδέρωνε της ήρθε πως ημέρωνε στα γόνατα λιοντάρι. Διπλώνει ένα πουκάμισο κι ο γιος χρονώ ενάμισο στα πόδια της κουβάρι. Κι είχε ένα σίδερο μ’ ατμό και λίγο ιδρώτα στον λαιμό, Σάββατο απόγευμα στην άκρη της κουζίνας. Γυρνάει, ραντίζει έναν γιακά και λέει στον άντρα ξαφνικά πως πάει κι αυτός ο μήνας…»… Και ο Σταμάτης σαν πάντα ανάμεσα σε φίλους, εξομολογητικός, τρυφερός, ειλικρινής.

Και όλοι μαζί, παρέα, σαν όπως λέει το τραγούδι του και ο τίτλος της νύχτας «όταν έχω εσένα μπορώ να μη βυθίζομαι αργά τα βράδια που πληγώνεται η καρδιά και πιάνω το μαχαίρι το σκοτάδι να χαράξω…»… Και έρχεται η παρηγοριά και τα τραγούδια μας χαϊδεύουν, μας ψιθυρίζουν «σώπα», μας κανακεύουν, μωρά εμείς και πάντα αμάθητα στην αγριάδα και πάει η εβδομάδα η κακούργα, μακριά… Και ο Σταμάτης, πάντα η βόλτα μας με τα τραγούδια, η αποπλάνησή μας, η παρηγοριά, αφρόλουτρο αρωματικό και ιαματικό ψυχής, που ξαφνικά λάμπει καινούργια και καθαρή, η άτιμη, η αγέραστη, η αδάμαστη, η εφτάψυχη σαν γάτα…

Του νιώθω ευγνώμων γιατί πάντα έχει ένα βάλσαμο ψυχής. Μάγος, ψυχίατρος και βράχος να ακουμπήσω «αχ»…

… Την ίδια ώρα, κάπου κοντά στην πόλη, αλλά σε γαλαξιακή απόσταση στα αλήθεια, ο μέγας Notis, ανεβαίνει στην πίστα με κοινό ομοεθνές πλην όμως όχι σαν εμάς τους Κραουνικούς, καταπονημένο από κάτω. Σειρά οι λουλούδες να ραίνουνε γαρύφαλλα, πύρινα εμβλήματα δόξης και τιμής, στην Ελλάδα της κρίσης. Αμπέχονο με τη γερμανική σημαία. Καψούρα, νταλκάς, εξωγήινη πατρίδα, η νέα ομοούσια τριάς. Μέθυση νύχτα, παραιτημένη σε εύκολο συναίσθημα, γιατί τον αετό, τελικά, τον βρήκε το γαρύφαλλο στο φτερό και πέταξε πιο πέρα. Και λόγοι από μικροφώνου βαθυστόχαστα πολιτικοί και μετά καμία δήλωση στους δημοσιογράφους και κλειστές οι πόρτες για το κοινό. Αυτός ο καλλιτέχνης εξουθενώθηκε γιατί τα 'δωσε όλα στην πίστα. Η πίστα σκουπίζεται από τα πατημένα γαρύφαλλα. Η Ελλάδα της κρίσης αυτήν την μπόχα έχει. Ζέχνει σαπισμένο, λερωμένο, πατημένο γαρύφαλλο… Και να την η ψυχή, βρωμιάρα πάλι…