Από τη Φανή Πλατσατούρα

Ένας φιλήσυχος άνδρας με απόψεις συντηρητικές που φτάνει μέχρι το έγκλημα: Στέλιος Μάϊνας.

Μία ελαφρόμυαλη γυναίκα που αρνείται να χωρέσει στα κοινωνικοηθικά καλούπια της εποχής: Άννα Μάσχα.

... Και η Τίρζα, η βασίλισσα του Ήλιου: Γεμάτη ερωτήματα, ανασφάλειες, ανάγκη να αγαπηθεί, να ζήσει όπως ορίζει το μέσα της!

Το βράδυ της Τρίτης η "Τίρζα" έκανε επίσημη πρεμιέρα στο θέατρο Ιλίσια. Παράσταση αξιώσεων με δυνατές ερμηνείες, ρεαλιστικούς διαλόγους, γρήγορες εναλλαγές προσώπων και ιστοριών, έντονο ρυθμό, προσεγμένη κινησιολογία, παρατεταμένο χειροκρότημα.

Έργο διαπαιδαγωγικό, έντονα βιωματικό με χιούμορ και κεντρικούς άξονες την εγκατάλειψη, την ανάγκη των ανθρώπων του Δυτικού Κόσμου να καταπιάνονται από τα πρέπει τους, την επιθυμία να αγαπηθούν, να νιώσουν ελευθερία. Σε πρώτο θεατρικό πλάνο και η ανεργία, η ζωή χωρίς προοπτικές, το ωμό σεξ και οι βρώμικες λέξεις που καθρεφτίζουν λερωμένες ψυχές.

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ η σκηνοθετική ματιά του Κώστα Φιλίππογλου. Καλοδουλεμένη σκηνοθεσία χωρίς υπερβολές αλλά με έμφαση στη λεπτομέρεια, λειτούργησε αρμονικά και ήρθε να δέσει με όλο το έργο. Στα κορυφαία της παράστασης ο συγκινητικός μονόλογος του Στέλιου Μάϊνα, απόδειξη του υποκριτικού του βάθους αλλά και η σκηνή όπου ξετυλίγεται η οιδιπόδεια σχέση πατέρα - κόρης (Στέλιος Μάινας - Ηλιάνα Μαυρομάτη) και γέμισε συναισθήματα τον θεατή.

Η παράσταση αποτελεί μια θεατρική διασκευή του ομώνυμου βιβλίου του Άρνον Γκρούνμπεργκ, του Ολλανδού συγγραφέα - δημοσιογράφου της νεότερης γενιάς με τις βραβεύσεις και τα εξαιρετικά μέχρι στιγμής δείγματα γραφής. Ο εμπνευστικός λογοτέχνης ταξίδεψε μέχρι την Αθήνα (μένει μόνιμα στη Νέα Υόρκη) για να παραστεί στην πρεμιέρα του έργου. Συνομίλησε με το κοινό, απάντησε σε ερωτήσεις σχετικές με τα βιβλία του και υποκλίθηκε ταπεινά στο αυθόρμητο χειροκρότημα.

Η "Τίρζα" είναι ένα όνομα, μια παράσταση, μια ιστορία. Ίσως και κάτι πιο πέρα απ΄ όλα αυτά...

Υ.Γ.: "Τίρζα" σημαίνει "είσαι η χαρά μου" σε βιβλική διάλεκτο. Πέντε χρόνια σχεδίαζε ο Στέλιος Μάϊνας τη θεατρική μεταφορά της... Και τα κατάφερε!