Από την Αλεξάνδρα Τσόλκα

Μια φορά και έναν καιρό, που υπήρχαν τα «γκλόσι», δηλαδή τα ιλουστρασιόν, ακριβής ποιότητας στην εμφάνιση τουλάχιστον, περιοδικά οι εγχώριοι τάχα μου celebrity των δυο πλατειών και των τριών στεκιών, μαϊμουδίζοντας τα χούγια των χολιγουντιανών συναδέλφων τους (καθίστε θα γράψω και άλλα ξεκαρδιστικά αστεία, ντε!), φωτογραφίζονταν για αφιέρωμα μπροστά από τα στολισμένα δέντρα – υπερπαραγωγή και τα φωταγωγημένα σαλόνια τους.

Υπήρχαν περιστατικά που έως και διακοσμητή πλήρωναν για να τους φτιάξει το δέντρο, ώστε να φωτογραφηθούν σίγουρα και με ασφάλεια ως οι καλύτεροι. Μια οικογενειακή γιορτή και η χαρά του στολισμένου δέντρου, με τα κιτς στολιδάκια, τις λάθος μπάλες, τα γκλίτερ, τα ζαλιστικά φωτάκια, που θα δώσουν χαρά στα παιδιά και στους ίδιους, έγιναν δηλώσεις αριστερίστικης ανησυχίας. Οι υπερβολές ήταν γελοίες, γιατί δεν είχαν καν την τρυφερότητα του αστείου. Οι μπουζουκοντίβες, με τα μόλις αγορασμένα χριστουγεννιάτικα μούτρα, στόλιζαν δέντρο ξοδεύοντας μια περιουσία και πόζαραν με τόσο ύφος, σαν να 'τανε ο πρόεδρος της Αμερικής στον Λευκό Οίκο και φώναζε την οικογένειά του να ποζάρουν μαζί στο οβάλ δωμάτιο, για να δείξει ανθρώπινο πρόσωπο και την ευημερία του οικονομικά εύρωστου κράτους.

Σήμερα τα περιοδικά αυτά δεν υπάρχουν, οι όποιοι σταρ ψυχορραγούν. Ψυχορραγούν σε πίστες με ακατάσχετη αιμορραγία, βγάζοντας κόρωνες μουσολινικής πολιτικοποίησης προς μελέτη κάθε ψυχιάτρου που θέλει να κάνει διδακτορικό πάνω στην ημιμάθεια και το σύμπλεγμα ανωτερότητας, ή οι γυναίκες τρομπάρουν τα μπούστα τους και ανεβάζουν τις φούστες μέχρι τις κυλόττες, προκειμένου να αντέξουν τα βλέμματα των μεθυσμένων παρακμιακών θαμώνων να στέκονται επάνω τους για άλλη μια σεζόν. Στην τηλεόραση τρεις – τέσσερις αντέχουν ακόμα και οι υπόλοιποι δίνουν συνεντεύξεις από τα σπίτια τους για το πόσο άδικα τους φερθήκαν τα κανάλια, οι τηλεκριτικοί, το κοινό, η ζωή η ριμάδα η ίδια. Στο θέατρο επιβιώνουν καλά όσοι έχουν ακρούλες πολιτικές και αναλγησία στην πραγματικότητα και οι υπόλοιποι ούτως η άλλως δεν θα ανοίγουν τα σπίτια τους σε κανέναν φωτογραφικό φακό… Εξαρτημένοι οι παραπάνω κατηγορίες homo sapiens από τη δημοσιότητα, αγχωμένοι, πανικοβλημένοι για το αν υπάρχει ζωή όταν θα ξεχαστεί τ' όνομά τους, αυτοφωτογραφίζονται στα socials media, μιλούν για φτωχικά παιδικά χρόνια, αποκηρύσσουν το lifestyle ακόμα και οι μούσες του, βγάζουν κορώνες για την πολιτική κατάσταση της χώρας, παριστάνουν το κοριτσάκι με τα σπίρτα, ώσπου τους έσωσε το θαύμα των Χριστουγέννων και τους έδωσε μια και βγήκαν στις πίστες και στις πιάτσες της τηλεόρασης.

Και πάντα στα social media υπάρχουν. Και στολίζουν τα δέντρα τους τα χριστουγεννιάτικα και τα δείχνουν πια μόνοι τους. Λες και αν δεν το δούνε μάτια, Χριστούγεννα δεν θα έρθουν. Μια τους, έφτασε στο σημείο να δείχνει ακόμη και ένα δέντρο στολισμένο με βρακιά και κας κορσέ! Και όλοι ποζάρουν δίπλα του, τάχα μου, όπως μέσα στο σπίτι, χωρίς μέικ απ (πολύ) και με ρούχα απλά (όχι πολύ). Κανονικοί ανθρώπου που γιορτάζουν, όπως οι υπόλοιποι. Μόνο που τον δικό τους εορτασμό ωφείλουμε, σαν τάμα, να τον δούμε και να τον αποστηθίσουμε. Να δούμε τις ίδιες μοντέρνες μπάλες σε μοβ και σε χρυσά κλαδιά. Να δούμε δέντρα άψυχα που βάζουμε στοίχημα πως δενμ θα πλησιάζουν τα παιδιά της σταρ για να μη χαλάσουν το ντιζάιν. Καμπανούλες, αστεράκια, αη Βασίληδες, ανύπαρκτοι. Χαλάνε την αισθητική του δέντρου, που ξαφνικά γίνεται και αυτό μέρος ενός στάτους. Το θλιμμένο, μοναχικό, αδειανό δέντρο της ξεπεσμένης τιμής κάθε ντίβας… Σύμβολο μιας δόξας που υπολογίστηκε, για να μείνει υπόσχεση μεγαλομανίας… Και αδειοσύνης…

(σ.σ: περιμένουμε να δούμε και άλλες άπλες απέριττες φωτογραφίες των σταρ, όπως με φακιόλι να τινάζουν τα χαλιά, να τρίβουν τα πλακάκια στο μπάνιο, ή να σκίζουν φωτό του πραγματικού εαυτού τους, πριν τον πάρουν πολύ στα σοβαρά…)…