Από τη Φανή Πλατσατούρα

Τον λένε Διονύση, είναι 47 ετών, μιλάει τρεις ξένες γλώσσες, έχει πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, μεταπτυχιακό στη Σκανδιναβία και σπίτι του είναι οι παγωμένοι δρόμοι της Αθήνας.

Εκεί, στο πεζοδρόμιο της Δεληγιώργη ανάμεσα σε χαρτόκουτα και σκοροφαγωμένες κουβέρτες, ζεσταίνει το δικό του όνειρο. Έχασε όλα του τα χρήματα λόγω μιας οικογενειακής περιπέτειας που πέρασε, αφέθηκε στους δρόμους, προσπαθεί να επιβιώσει σε έναν κόσμο που έχουμε ξεχάσει πια πως είναι το καλό του πρόσωπο.

Διάβασα για τον κύριο Διονύση σε μεγάλο ενημερωτικό σάιτ με τίτλο «ο άστεγος της Δεληγιώργη στόλισε το πεζοδρόμιό του». Ο άστεγος... Βαριά ταμπέλα φορεμένη σαν χαλκάς στον λαιμό... Μου κίνησε την περιέργεια ο τίτλος, άνοιξα την είδηση και έμαθα πως ο 47χρονος άνδρας στόλισε τα χαρτόκουτά του για τα Χριστούγεννα. Λίγες μπάλες, που πιθανώς βρήκε στα σκουπίδια, να κρέμονται από ένα σκοινί.

Στη συνέχεια, κάνοντας ένα γρήγορο σερφάρισμα έπεσα πάνω σε άλλες... χριστουγεννιάτικες ειδήσεις. Με τίτλους μεγάλους, στολισμένους με θαυμαστικά και επεξηγηματικές παρενθέσεις. Τα ψώνια των επωνύμων για τις γιορτές, τα γεμάτα δώρα καλάθια τους, τηλεοπτικές φιλανθρωπίες, μεγάλες εταιρείες να συμμετέχουν σε χριστουγεννιάτικες εκστρατείες αγάπης, ανεβασμένες φωτογραφίες με διακοσμημένα δέντρα στα social media. Και δελτία Τύπου να έρχονται, με το τηλεοπτικό πρόγραμμα των Χριστουγέννων και την ιντερνετική ευχετήρια κάρτα με την ένδειξη επισυναπτόμενο αρχείο. Και ολόκληρες λίστες δημοσιευμένες με αρίθμηση αυστηρή, μη και δεν ακολουθήσεις τις οδηγίες: "Πώς να γιορτάσετε τα Χριστούγεννα", "Τι να φορέσετε την ημέρα του ρεβεγιόν", "Οι δέκα πιο εντυπωσιακοί χριστουγεννιάτικοι προορισμοί", "Οι προβλέψεις των ζωδίων για το 2014¨", χριστουγεννιάτικες διαφημίσεις, ανασκόπηση της χρονιάς που φεύγει, προεπισκόπηση της χρονιάς που έρχεται, της ζωής που υποδεικνύουν... Τα "1,2,3" παρατεταγμένα στη σειρά...

Θυμήθηκα και το φωταγωγημένο κόκκινο καράβι του Καμίνη, τις στολισμένες βιτρίνες, και τους χριστουγεννιάτικους δρόμους του μνημονίου, με την ανέχεια παραπεταμένη στα βρώμικα πεζοδρόμια. Και μου ΄ρθε ξανά στο μυαλό ο κύριος Διονύσης και πόσο εκτός εποχής είναι όλα αυτά που μας σερβιρίζουν. Που οι ίδιοι στην ουσία σερβιριζόμαστε για να ξεχάσουμε τα πραγματικά προβλήματα, που δεν παγώνουν ούτε τις Άγιες Μέρες.

Εκείνος, αν και άστεγος, δεν εκχώρησε το δικαίωμά του να γιορτάσει έστω και με δυο μπάλες κρεμασμένες σε ένα σύρμα.... Να γιορτάσει πιο αληθινά από τον καθέναν τη γέννηση του θαύματος που περιμένει... Εκείνος και άλλοι 20.000 άστεγοι πολίτες αυτής της χώρας, καταχωρημένοι σαν αριθμοί σε μαύρες λίστες... Τα 1,2,3 πάλι παρατεταγμένα στη σειρά...