Συνέντευξη στην Φανή Πλατσατούρα

Περιγράφει τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο. «Ο Γιάννης Στάνκογλου είναι γεμάτος ανασφάλειες, εγωισμούς και εσωστρέφειες. Ένα μόνο πράγμα τον σώζει: η πίστη του στους ανθρώπους». Στο Από Μηχανής Θέατρο ζωντανεύει τον θρύλο του Αρθούρου Ρεμπώ, βουτά μέσα σε λέξεις αναρχοελεύθερες, ρουφάει το νόημά τους και καταλήγει ότι η ελευθερία είναι στιγμές: Ένας έρωτας στα χαρακώματα, ένα καλό σεξ, ένα πέταγμα στον ουρανό...

- Παραμένεις το ίδιο αντισυμβατικός όσο στα όλο ορμές, κινδύνους και ακρότητες νιάτα που έχεις περιγράψει στις συνεντεύξεις σου;

«Στο παρελθόν ήμουν πολύ περισσότερο αντισυμβατικός, απ΄ ότι σήμερα. Η ίδια η κοινωνία και οι δυσκολίες της σου σπάνε κάθε τσαμπουκά, σε οριοθετούν. Βάζει η οικογένεια τα πρώτα όρια με τη γέννησή σου και έρχεται μετά και η κοινωνία να βάλει και εκείνη τα δικά της. Μόλις λοιπόν, προσπαθήσεις να ξεφύγεις, να κάνεις κάτι διαφορετικό, συναντάς μπροστά αυτή την κοινωνία που σου δείχνει την ταμπέλα «STOP»...

- Και εσύ σταματάς...;

«Συνεχίζω... Απλά προτιμώ πλέον, να επικοινωνώ κυρίως μέσα από τη δουλειά μου. Κουράστηκα από τα μεγάλα λόγια, τις πολλές λέξεις, τα εύκολα συμπεράσματα...»

- Ενσαρκώνεις τον «καταραμένο» ποιητή Ρεμπώ στην παράσταση «Είμαι ένας άλλος». Ποια λόγια του έγιναν εικόνες και σε στιγμάτισαν;

«Πολλές λέξεις και ολόκληρες φράσεις. Σε κάθε παράσταση ανακαλύπτω και κάτι νέο. Το συγκεκριμένο κείμενο με έβαλε στη διαδικασία να ψαχτώ περισσότερο, να εμβαθύνω μέσα μου, να με αλλάξω. Αυτή είναι η πραγματική επανάσταση του σήμερα: να μπούμε στη διαδικασία να αλλάξουμε τον κακό εαυτό μας. Οι φράσεις "Τη ζωή αξίζει να τη ζεις αν έχεις κάτι για το οποίο αξίζει να πεθάνεις". "Για να πετύχουμε την ελευθερία πρέπει να θυσιάσουμε το δικό μας προσωπικό Εγώ". "Τελικά μόνο όταν είσαι νεκρός, είσαι ελεύθερος" με άγγιξαν πολύ, με προβλημάτισαν ακόμη περισσότερο».

- Τελικά μόνο όταν είσαι νεκρός είσαι ελεύθερος;

«Επί της ουσίας, ναι. Απόλυτα ελεύθερος είσαι μονάχα σε ακραίες στιγμές, όταν πετάς στους ουρανούς ή κολυμπάς μέσα σε θάλασσες. Όταν ερωτεύεσαι ή κάνεις καλό σεξ. Η ελευθερία διαρκεί όσο μια στιγμή».

- Ο έρωτας ανοίγει δρόμους, ξεπερνά εμπόδια, μας απελευθερώνει από τη θνητή μας φύση;

«Ο έρωτας μπορεί να μας σώσει. Ουσιαστικά, μαθαίνοντας από τον έρωτα. Βλέπουμε σήμερα ανθρώπους να παραδίδουν εύκολα τα όπλα, να κάνουν πίσω. Ειδικά οι νέοι άνθρωποι... Δεν μπορείς να καταδικάζεις έναν έρωτα, πριν παλέψεις γι΄ αυτόν. Πριν παλέψεις με κάθε δυνατό τρόπο να τον σώσεις».

- Ο Ρεμπώ περιθωριοποιήθηκε νωρίς για τις ιδέες του. Τελικά ό, τι δεν καταλαβαίνουμε ή μας ξεπερνά, το βάζουμε στη γωνία;

«H Iστορία έχει δείξει ότι η αιρετική Τέχνη τίθεται συνέχεια στο περιθώριο. Ο Ρεμπώ το συνειδητοποίησε αρκετά νωρίς και γι΄ αυτό σταμάτησε να γράφει από τα 19 του χρόνια. Πολλοί καλλιτέχνες έχουν κρεμαστεί για τις ιδέες τους. Η ίδια η Τέχνη προέρχεται από το περιθώριο. Και ο καλλιτέχνης οφείλει να βουτάει μέσα του για να αφουγκράζεται την πραγματική ζωή». 

 - Η Τέχνη σήμερα αποτελεί καθρέφτη μιας κοινωνίας που αιμορραγεί;

«Και αυτή προσπαθεί να βρει τον δρόμο της. Οι καλλιτέχνες προσπαθούμε ακόμη να συνειδητοποιήσουμε τι συμβαίνει γύρω μας, η πραγματικότητα μας έχει ξεπεράσει κατά πολύ. Το ελπιδοφόρο είναι ότι η θεατρική σκηνή της Αθήνας είναι για ακόμη έναν χρόνο γεμάτη με παραστάσεις και θεατές που ψάχνουν μέσα από έργα τη δύναμη να κρατηθούν όρθιοι. Μην ξεχνάμε ότι είμαστε η χώρα που έχει γεννήσει το θέατρο. Σε όλη αυτήν την εποχή φούσκας που διανύαμε τόσα χρόνια, θα έπρεπε να φροντίσουμε να δοθούν χρήματα στην Τέχνη, να εξάγουμε το θέατρο και τον πολιτισμό μας. Τα χρήματα της φούσκας πήγαν σε λάθος σκοπούς». 

- Μπλέχτηκε μέσα στην Τέχνη και το lifestyle και απόγινε το κακό;

«Το lifestyle σήμερα είναι ντεκαντάνς. Είμαστε μια χώρα μικρή, πολύ επηρεασμένη από τα έξω μας και νομίζουμε ότι μπορούμε να ακολουθήσουμε ή να μιμηθούμε ότι συμβαίνει στην Αμερική ή την Αγγλία. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε και πρέπει κάποια στιγμή να βρούμε την ταυτότητά μας. Και η ταυτότητά μας αυτή δεν περνά μέσα από το lifestyle. H τελοσπάντων, αν πρέπει να υπάρχει ένα lifestyle, ας είναι πιο αληθινό, επιλεκτικό και με ταυτότητα ελληνική».

- Πώς θα περιέγραφες τον Γιάννη Στάνκογλου;

«Ο Γιάννης Στάνκογλου είναι γεμάτος ανασφάλειες, εγωισμούς και εσωστρέφειες. Ένα μόνο πράγμα τον σώζει: η πίστη του στους ανθρώπους. Δουλεύει πολύ, είναι επίμονος και ψάχνει διαρκώς για νέα ερεθίσματα, νέες παραστάσεις ζωής».

- Νιώθεις την ανάγκη να βγεις στους δρόμους να φωνάξεις;

«Βγήκα στους δρόμους, ενώθηκα με τον κόσμο, φώναξα. Και θα το ξανακάνω αν χρειαστεί. Το θέμα είναι ότι κανείς πια δεν μας ακούει. Είμαστε λαός που βαριέται πολύ εύκολα, τον εγκαταλείπει νωρίς η όποια συλλογικότητα τον διακρίνει. Θέλει προσωπική δουλειά η ελευθερία, πίστη στη συλλογικότητα, να εξερευνήσουμε σε βάθος το εσωτερικό μας εργαστήρι». 

- Εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο των προσδοκιών το επίπεδο της ελληνικής τηλεόρασης;

«Δεν παρακολουθώ εδώ και δύο χρόνια τηλεόραση, δεν έχω βάλει καν αποκωδικοποιητή. Συνήθως ενημερώνομαι μέσω του διαδικτύου, εκεί μπορείς να φιλτράρεις καλύτερα μία πληροφορία. Και να σου πω κάτι; Δεν ανοίγω τηλεόραση και έχω βρει την ησυχία μου. Την άνοιγα, άκουγα ειδήσεις και με έλουζε κρύος ιδρώτας. Μια ατμόσφαιρα τρομοκρατίας σε όλα τα κανάλια. Η τηλεόραση είναι ένα τόσο δυνατό Μέσο, που δυστυχώς χρησιμοποιείται για λάθος σκοπούς. Και είναι κρίμα... Γιατί είναι ένα Μέσο που μπαίνει εύκολα στα σπίτια και θα μπορούσε να ανεβάσει αρκετά το επίπεδο αυτού του λαού». 

*** Ο Γιάννης Στάνκογλου πρωταγωνιστεί στο «Είμαι ένας Άλλος», το θεατρικό έργο του σουηδού συγγραφέα Μίκαελ Αζάρ, αφιερωμένο στη ζωή του Γάλλου ποιητή Αρθούρου Ρεμπώ. Κάθε Δευτέρα - Τρίτη - Τετάρτη στο Από Μηχανής Θέατρο.

*** Από τις αρχές της νέας χρονιάς θα πρωταγωνιστήσει στη μουσικοθεατρική παράσταση «Όλοι οι Ρεμπέτες του Ντουνιά», ενσαρκώνοντας τον ρεμπέτη Μιχάλη Γενίτσαρη σε σκηνοθεσία Σοφίας Σπυράτου στο θέατρο Ροές.