Από την Αλεξάνδρα Τσόλκα

Με αυτές τις αράδες αρχίζει ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ την ανταπόκρισή του από το μέτωπο της Μαδρίτης στις 11 Απριλίου 1937: «Ο θόρυβος από το μέτωπο, δυόμισι χιλιόμετρα απόσταση από εμάς, ήρθε σαν ένας βαρύς ξερόβηχας μέσα από τους πευκόφυτους λόφους απέναντί μας». Είναι Απρίλης του 1937 και αυτές είναι οι πρώτες γραμμές της πολεμικής ανταπόκρισης του αρχετυπικού σχεδόν για τη δημοσιογραφία και την λογοτεχνία Έρνεστ Χεμενγουέι, από το μέτωπο της Μαδρίτης για το θρυλικό περιοδικό Esquire.

Φυσικά ούτε ο Έρνεστ Χεμενγουέι, του οποίου τα δημοσιογραφικά κείμενα για τη «Toronto Star» και το «Esquire» κυκλοφορούν και σε εκδοτικό σπουδαίο έργο εδώ από τον «Καστανιώτη», ούτε και οι άλλοι λογοτέχνες – σταθμοί για την ανθρωπότητα Νόρμαν Μέιλερ, Τρούμαν Καπότε, Τιμ Ο Μπράιν, Τομ Γουλφ, ή Στίβεν Κινγκ, που επίσης έγραφαν για το μυθικό περιοδικό Esquire, ήξεραν τι τους περίμενε στην Ελλάδα του 2014, από τους συναδέλφους τους στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Το δελτίο ασχολείται με το ξένο περιοδικό, το όποιο ιδρύθηκε το 1932 από το παντοδύναμο εκδοτικό οίκο των Hearst, όχι γιατί στην ουσία θεμελίωσε τη νέα δημοσιογραφία στον πλανήτη, όχι για τις σπουδαίες καλύψεις του σε όλους του πολέμους των ανθρώπων, όχι γιατί πρώτο τόλμησε τον Αύγουστο του 1969 να μιλήσει για τις αγριότητες του Αμερικανικού στρατού στους άμαχους του Βιετνάμ, όχι γιατί αποκαθήλωσε τον Νίξον και πρόσφατα τον Μπους, ούτε για τις καινοτομίες του σε γλώσσα, φωτογραφία, αισθητική, θεματολογία. Το δελτίο του ΑΝΤ1 δεν ασχολείται γιατί εισήγαγε την λογοτεχνία στη δημοσιογραφία και έκανε ένα μοναδικό πάντρεμα, ούτε γιατί εκδίδεται σε δεκάδες χώρες, πλην ΗΠΑ, από το Ηνωμένο Βασίλειο έως το Καζακστάν, την Κίνα, την Ταϊλάνδη.

Το δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 αναφέρεται στον θρύλο του Τύπου, γιατί στην ανάλαφρη ανδρική του θεματολογία ξεχώρισε την Δούκισσα Νομικού στις 40 ωραιότερες γυναίκες του πλανήτη, όπως άλλωστε το site Provocateur.gr ανέφερε πρώτο. Ως πρόσωπο του καναλιού, οι ειδήσεις του θεωρούν υποχρέωσή τους να προβάλουν το θέμα και καλώς πράττουν. Μόνο που ρε αδελφάκι μου, ο τίτλος Esquire είναι ιστορικός και καλά η δημοσιογράφος δεν ξέρει πως προφέρεται Εσκουάιρ και μας το λέει δυο τρεις φορές ξυρίζοντας μας τα αυτιά ως Εσκουίρ.

Να δεχτώ ακόμα πως δεν ξέρει κι αγγλικά. Να αποδεχτώ και πως δεν καταδέχεται να ρωτήσει κάποιον που ξέρει. Έλεγχος στα θέματα του δελτίου, όμως, δεν έγινε από κάποιον έμπειρο, γνωστή της αγγλικής, δημοσιογράφο έστω, που να είναι εγγράμματος και να γνωρίζει το παρελθόν του επαγγέλματός του; «Εσκουίρ» ρε παιδάκι μου; Άστο βρε κοπελίτσα μου, εντελώς και ασχολήσου με τους κολοσσούς του ελληνικού Τύπου, που όσο να 'ναι πόσο λάθος να κάνεις στο ΟΚ, που ανήκει στο συγκρότημα; Άντε να το πεις Όμικρον Κάππα, που μικρό το κακό! Άστο το βαρύ διεθνές και ας παίζει και το μπικίνι της Δούκισσας…