Από την Αλεξάνδρα Τσόλκα

Κάποτε λέει, η άτυπη εντολή της κοινωνίας για έναν γάμο ευλογημένο από την εκκλησία, αφορούσε σε μετρήσεις. Ήταν η εποχή που οι έρωτες και οι αγάπες ήταν απαγορευμένοι και όλα ήταν θέμα συνοικεσίων. Η νύφη έπρεπε να 'χει τη μισή ηλικία του γαμπρού συν δυο χρόνια. Δηλαδή ήταν ο γαμπρός 40; 22 η νύφη! Ήταν ο γαμπρός 60; 32 η νύφη! Τότε ήταν ευλογημένοι οι αριθμοί του γάμου, καταθέτονταν οι λίρες για την προίκα, απλώνονταν τα λευκά είδη της νύφης σε δημόσια έκθεση, γίνονταν ο γάμος, απλώνοντας και τα ματωμένα σεντόνια στα μπαλκόνια.

Ήταν οι εποχές που οι γυναίκες ήταν αντικείμενα, περιουσιακά στοιχεία, βάρος της οικογένειας που έπρεπε να το ξεφορτωθεί. Φυσικά αξία, μυαλό, φιλοδοξία, ορμές, ανάγκες η γυναίκα – αντικείμενο δεν είχε. Τα χρόνια φυσικά και κύλησαν, το μισό θηλυκό στοιχείο της κοινωνίας βγήκε στην παραγωγή γιατί υπήρχε ανάγκη για εργατικά χέρια κυρίως και άλλαξε η πραγματικότητά της. Όχι πως δεν εμπορευματοποιείται ακόμη η εικόνα της, πως δεν αποτελεί τρόπαιο για γερόντια η κάθε καλλονή, πως δεν τις μετράνε με αριθμούς όχι την ηλικία –ή όχι μόνο την ηλικία- αλλά και τις διαστάσεις, αλλά τέλος πάντων, σε μια κανονικότητα αντιμετωπίζεται σχεδόν ως άνθρωπος με δικαιώματα.

Μέσα σε νέες νόρμες του «φυσιολογικού», η γυναίκα συνεχίζει να έχει δυσβάστακτους όρους κοινωνικούς επιβίωσης. Πρέπει να μοιάζει μεν, με εξώφυλλο, να είναι ποθητή στους άνδρες ακόμη και αν είναι απαγορευμένη και ρεζερβέ, να παντρεύεται νέα, να κάνει παιδιά, να 'χει άνδρα μεγαλύτερό της και μια εικόνα Ρωμαίας καθώς πρέπει δέσποινας και ας διοργανώνει τα βράδια όργια στην αισθησιακή της βίλα. Θεματοφύλακας της τάξης και της ηθικής, μικροαστικής θεώρησης και νέο - συντηρητικής στόφας η ψυχαγωγική μας τηλεόραση που δεν περνά και την καλύτερη της περίοδο, ουρλιάζει μισογυνισμό.

Στις εξαιρέσεις η Ναταλία Γερμανού, μεγαλωμένη από έναν πατέρα που έριξε μπετά στη νέα δημοσιογραφία και στην τηλεόραση, έναν ανανεωτή της γλώσσας και του προϊόντος της εικόνας, έναν συγγραφέα και τίμιο στις θέσεις του άνθρωπο, λανσάρει στην ψυχαγωγία δικό της σχέδιο. Ανύπαντρη, χωρίς παιδιά, εμφανίσιμη χωρίς ακρότητες παραμόρφωσης και κραυγαλέα αισθαντικότητα, υποκύπτει κατά καιρούς στις σειρήνες της ευκαιριακής δημοσιότητας διαφημίζοντας τις σχέσεις της και τους έρωτές της. Αυτοσαρκάζεται για την ηλικία της, ανασκευάζοντας στην ουσία, την κάθε υποτίμηση μιας και τα χρόνια είναι κατηγόρια και ενοχή. Αστειεύεται, χάνοντας το μέτρο μερικές φορές, για τις ερωτικές επιλογές σε νεότερους άνδρες. Αυτό δε σημαίνει όμως, πως δε παραμένει ένα δικό της, μοναδικό, επαναστατικό σχέδιο που πόρρω απέχει από τα καλά, φουσκωτά σαν κούκλες του σεξ κορίτσια. Προσωπικά με εκνευρίζει και θέλω να της ουρλιάξω όταν κάθεται και απολογείται με συνεντεύξεις της, στην κάθε κακομοιρούλα της tivi που ονειρεύεται να γίνει Μενεγάκη ή σε κάθε μισογύνη αστέρα παρουσιαστή με αρχές Πόποτα, περί «τάξης και ηθικής», για να είναι αρεστός στο γυναίκειο του, ηθελημένα απαίδευτο συναισθηματικά κοινό, που παίρνει φαντασιωσικό υλικό, μόνο από τουρκικές σειρές με παρθένες καλλονές και έρωτες χωρίς φιλιά και αγγίγματα.

Η Ναταλία Γερμανού έχει έναν νέον αγαπημένο, που είναι νεότερός της, που δεν είναι στο ίδιο βεληνεκές με την ίδια επαγγελματικά, που δεν χαίρει διασημότητας εφάμιλλης. Δηλαδή στα παλιά εκείνα χρόνια, με τα προίκα, με το μισό συν δύο, με τα ματωμένα σεντόνια σε έκθεση, ίσα και στην πυρά θα την καίγανε για μάγισσα! Στα σύγχρονα χρόνια τα χρηστά ήθη των πρωινατζήδων πρωταγωνιστών της καθημερινότητας θίγονται γιατί είναι αφενός με νεότερό της, αφετέρου γιατί σε έξοδό της, φιλήθηκε μπροστά στα φωτογραφικά φλας… με τον καλό της! Τι σοκ! Τι κακό! Τι πράγματα είναι αυτά! Στην πυρά, τώρα, αφού ντυθούνε μασκαράδες πουριτανοί του Σάλεμ, οι θεματοφύλακες της ηθικής μας.

Οι ίδιοι που μένουν βουβοί μπροστά στις πορνικές γυμνικά, εμπορευματικές, υποτιμητικές για κάθε γυναίκα, εμφανίσεις συνεργατών τους, που αποθεώνουν όποια χόρευε σε σόου και φαίνεται το βρακί της πιο πολύ απ' τις άλλες, που θεωρούν τέχνη το να φιλιούνται δυο τραγουδίστριες στα μπουζούκια μπροστά σε οριακούς για ρεύσεις μεθυσμένους θαμώνες, που βάζουν σύγχρονες μεζούρες στο ποια είναι χοντρή, ποια είναι μεγάλη, ποια είναι «κούγκαρ» (μτφρ: το παλιό εξίσου ρατσιστικό ουσιαστικό «τεκνατζού» στα αγγλικά) και που είναι έτοιμοι να κάνουν ευχέλαιο και εξορκισμό γιατί μια γυναίκα φιλήθηκε στην έξοδό της με τον άνδρα που 'χει σχέση και είναι νεότερος!

Υποκρισία, πάντα μισογυνισμός και νέο μικροαστισμός με τους αστούς όμως, θύτες του τιβικοντρόλ που κλείνει τηλεοράσεις…