Από τη Φανή Πλατσατούρα

Ένα ξεφύλλισμα στα περιοδικά και ο τίτλος μου χτύπησε απευθείας στο μάτι. Αντώνης Ρέμος για τάβλι στη Γλυφάδα".

Η πρώτη σκέψη ήταν πως ένα λαϊκό παιδί, όπως αυτό- προμοτάρεται με κάθε ευκαιρία, επιλέγει μια ακριβή συνοικία για τον απογευματινό του καφέ. Μετά θυμήθηκα πως τα Νότια Προάστια και η κοσμική Γλυφάδα αποτελούν το σταθερό στέκι των παπαράτσι και εξατμίστηκε κάθε λοιπή απορία την ίδια στιγμή.

Διάβασα το επεξηγηματικό κείμενο, συνοδευόμενο από τις περίτεχνα τραβηγμένες φωτογραφίες του περιοδικού ΟΚ! και μαγικά πέρασαν από μπροστά μου, σαν κινηματογραφικοί τίτλοι, οι τελευταίες δηλώσεις του τραγουδιστή, όντας καλεσμένος στην εκπομπή της Πόπης Τσαπανίδου. Για την πολιτική δολοφονία του Παύλου Φύσσα, τον αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης στις ζωές των ανθρώπων, τον ρατσισμό ως απόρροια του φόβου για το διαφορετικό, την έλλειψη ανθρωπιστικής παιδείας και την αντικατάστασή της από μία στείρα τεχνοκρατική εκπαίδευση, τη στρατολόγηση του έμψυχου δυναμικού της κοινωνίας κλπ, κλπ.

Το συμπέρασμα ήρθε αβίαστα τα αμέσως επόμενα δευτερόλεπτα με τη μορφή φωτογραφημένης σκέψης. Έναν "μικρό Ρέμο" κουβαλάμε όλοι μέσα μας. Από τον μεροκαματιάρη περιπτερά της γειτονιάς και τον νεαρό που ψάχνει τα "πιο in στέκια της πόλης" για τη διασκέδασή του μέχρι τον κουστουμάτο κύριο που βγαίνει στις ειδήσεις και αραδιάζει λέξεις ξύλινες, δημιούργημα της στεγνωμένης φαντασίας του.

Όλοι εκφέρουμε άποψη για τα κακώς κείμενα της κοινωνίας, όλοι καλούμε σε δημόσιους ξεσηκωμούς προκειμένου ν' ανατραπεί η σημερινή κατάσταση, όλοι κρατάμε αγκαζέ το εγχειρίδιο πρώτων βοηθειών για να κρατήσουμε στη ζωή μια χώρα που νοσεί και όταν η κρίσιμη ώρα φτάσει, χτυπάμε με θόρυβο πούλια σε οριοθετημένα ταμπλό και περιμένουμε αραχτοί την καλή ζαριά που θα σώσει αυτόν τον τόπο...

Και ο τίτλος "η γενιά του καναπέ" συνεχίζει να μας ταιριάζει γάντι!

*** 'Έλεγε ο Τάσος Λειβαδίτης: "Η αμαρτία μας: Θελήσαμε τόσα πολλά... Το έγκλημά μας: Πράξαμε τόσο λίγα..."