Ο Αλέξης Κούγιας μίλησε στον δημοσιογράφο Στρατή Λημνιό και στο Down Town Κύπρου για το πώς είναι η «κυρία υπουργού» σήμερα, αλλά και τους ξαφνικούς λόγους παραίτησής του από την υπόθεσή της. Ανάμεσα σ' άλλα είπε:

«Αν δεν είμαι μαζί με το παιδί μου, αν δεν μπορώ να το μεγαλώσω, να το φροντίσω, να του δείξω πόσο το αγαπώ, να το σφίξω στην αγκαλιά μου, δεν αξίζει να ζω. Είμαι ανάπηρη χωρίς το παιδί μου… Ζω μόνο για αυτό. Από την ημέρα εκείνη που το έφερα στη ζωή και το κράτησα στα χέρια μου αναπνέω μόνο για εκείνο, βλέπω μέσα από τα μάτια του. Από εκείνη την ημέρα δεν υπήρξε ούτε ένα λεπτό που να αφήσω κάποιον να έχει επαφή με το παιδί μου, να το αγγίξει, να το φροντίσει. Ήταν η μόνη μου έγνοια, κάθε λεπτό της ημέρας. Το μόνο που θέλω είναι να είμαι με το παιδί μου, να μπορέσω να το ξαναδώ, να το κρατήσω στην αγκαλιά μου. Δεν έχει νόημα η ζωή μου διαφορετικά, δεν θέλω να ζω…». Λόγια της Βίκυς Σταμάτη Τσοχατζοπούλου, της γυναίκας που είδε τη ζωή της να αλλάζει δραματικά από τη μια στιγμή στην άλλη, όταν εκείνη και ο σύζυγός της βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα δικαστικό οικονομικό σκάνδαλο, το μεγαλύτερο των τελευταίων χρόνων στην Ελλάδα -όπως έχει χαρακτηριστεί κατά καιρούς από δημοσιογραφικούς, πολιτικούς αλλά και δικαστικούς κύκλους- το οποίο και συντέλεσε στο να προφυλακιστούν.

«Η παραίτησή μου» λέει ο κ. Κούγιας, «έχει στόχο να αναδείξει την ιδιαιτερότητα αυτής της σκληρής συμπεριφοράς απέναντι σε μία γυναίκα που, στην ουσία, είναι ένα ναυάγιο της ζωής και με μοναδικό σκοπό να ζήσει μαζί με το παιδί της, το οποίο αυτήν τη στιγμή φροντίζουν οι πέραν των 80 ετών γονείς της. Νιώθω πραγματικά ηθικά και νομικά ανεπαρκής. Εύχομαι και ελπίζω να βρεθούν πέντε θαρραλέοι δικαστές και να αναστείλουν την ποινή που επεβλήθη στην κα. Τσοχατζοπούλου-Σταμάτη, μέχρι το Εφετείο».

Για τη σημερινή ψυχολογική της κατάσταση αναφέρει ο νομικός: «Υποφέρει από κατάθλιψη στην πιο βαριά της μορφή και αυτοκτονικό σύνδρομο. Έχει, άλλωστε, ταλαιπωρηθεί μετά από νοσηλεία δύο μηνών στο Δαφνί και η υγεία της είναι ιδιαίτερα εύθραυστη. Είναι τόσο επικίνδυνα τα πράγματα που, ανά πάσα στιγμή, μπορεί να αυτοκτονήσει. Δεν είμαι ψυχίατρος, απλά σας μεταφέρω την αίσθηση που έχω από αυτά που έχω ακούσει. Η ζωή της, μου λέει συνεχώς, είναι το παιδί της. Μην ξεχνάτε ότι η γυναίκα αυτή τα είχε όλα, παντρεύτηκε τον δεύτερο πιο ισχυρό άντρα ενός ιστορικού κόμματος με ηγέτη τον Ανδρέα Παπανδρέου, απέκτησε μαζί του ένα παιδί το οποίο σήμερα μεγαλώνει με τους παππούδες του σε ένα χωριό στο Ζέλι της Φθιώτιδας».

Τονίζει ακόμα πως «η τελευταία φορά που συνάντησε το παιδί της, ήταν περίπου πριν τρεις μήνες. Είναι μεγάλη η αγωνία της για το μονάκριβο παιδί της, το οποίο είναι μόλις έξι χρόνων ψάχνει συνεχώς τους γονείς του και οι παππούδες του αναγκάζονται -προκειμένου να το προφυλάξουν- να του λένε άλλα πράγματα και φυσικά όχι την αλήθεια. Μην ξεχνάτε, επίσης, ότι η κυρία Σταμάτη προσπάθησε πολύ για να αποκτήσει αυτό το παιδί, το οποίο και έφερε στη ζωή μετά από επτά συνεχόμενες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης».

Ο Στρατής Λημνιός ρωτάει για το αν το παιδί δεν ξέρει τι συμβαίνει στους γονείς του; «Όχι, οι παππούδες του, το προστατεύουν και του λένε ότι οι γονείς είναι κάπου στο εξωτερικό για ένα διάστημα για ανειλημμένες υποχρεώσεις τους.