current views are: 1

22 Ιανουαρίου 2014
Δημοσίευση06:30

Ο Τόλης Βοσκόπουλος πάντα άρχοντας της νύχτας! (φωτό)

Από τα πρώτα χρόνια με το μπουζούκι, δώρο του πατέρα, τις έντεκα αδελφές, τον Πειραιά, την κοινωνία της μπέσας, τα καράβια πάντα να φεύγουν για κάπου και τις γειτονιές να θυμίζουν οικογένειες, μέχρι τη λατρεία του κοινού, τις ακραίες εκδηλώσεις θαυμασμού, το φανατικό, ταγμένο του κοινό, ο Τόλης Βοσκόπουλος υπήρξε πάντα μοναδικός και αυθεντικός. 

Δημοσίευση 06:30’
αρθρο-newpost

Από τα πρώτα χρόνια με το μπουζούκι, δώρο του πατέρα, τις έντεκα αδελφές, τον Πειραιά, την κοινωνία της μπέσας, τα καράβια πάντα να φεύγουν για κάπου και τις γειτονιές να θυμίζουν οικογένειες, μέχρι τη λατρεία του κοινού, τις ακραίες εκδηλώσεις θαυμασμού, το φανατικό, ταγμένο του κοινό, ο Τόλης Βοσκόπουλος υπήρξε πάντα μοναδικός και αυθεντικός. 

Από την Αλεξάνδρα Τσόλκα

Από τα πρώτα χρόνια με το μπουζούκι, δώρο του πατέρα, τις έντεκα αδελφές, τον Πειραιά, την κοινωνία της μπέσας, τα καράβια πάντα να φεύγουν για κάπου και τις γειτονιές να θυμίζουν οικογένειες, μέχρι τη λατρεία του κοινού, τις ακραίες εκδηλώσεις θαυμασμού, το φανατικό, ταγμένο του κοινό, ο Τόλης Βοσκόπουλος υπήρξε πάντα μοναδικός και αυθεντικός.

«Η Φωνή», ο «Δικός μας Φρανκ Σινάτρα», «Ο πρίγκιπας», «Ο άρχοντας» είναι οι χαρακτηρισμοί που τον έχουν ακολουθήσει στις δεκαετίες μιας μοναδικής τροχιάς στις ζωές μας. Με την αύρα του ευγενούς, του ευπατρίδη και της παλαιάς κοπής αρσενικού που δεν υιοθετεί τίποτα vulgar στη συμπεριφορά, άλλαξε το τόπιο, για μια ακόμα βραδιά στις νύχτες.

Συναντιέται με τον θρυλικό Μίμη Πλέσσα, κάθε Δευτέρα και Τρίτη βράδυ στο Baraonda. Χώρος καλαίσθητος, πολιτισμένος, με δική του υψηλή αισθητική. Κουζίνα μοντέρνα ελληνική με την επιμέλεια του βραβευμένου σεφ Μιχάλη Ντουνέτα, πολλές ετικέτες κρασιών και να, μια αντιπρόταση όχι μπουζουκοειδής, ούτε τύπου μουσικής σκηνής, όπου ανασαίνεις εσύ και συγχρονισμένα πρέπει να το κάνει και το διπλανό τραπέζι αλλιώς θα περιμένεις να πάρεις αναπνοή στον επόμενο γύρο. Όχι φιστίκι και μπουκάλι – μπόμπα οινοπνευματέ.

Ο Μίμης Πλέσσας, ο φοιτητής κάποτε του Αϊνστάιν, ο Έλληνας που έπαιζε με τις μεγαλύτερες φωνές της τζαζ, που έφερε στο ελληνικό τραγούδι την ελικώδη θλίψη της μαύρης μουσικής και ο Βοσκόπουλος, κοιτούν το κοινό στα μάτια, επικοινωνούν, είναι μεταξύ φίλων. Πώς αλλιώς; Τόσα χρόνια γνωριμίας! Και μεταξύ τους; 40 χρόνια επιτυχίες απ’ αυτές που θεωρούμε δεδομένο ήχο στα πλάνα της ζωής μας. Ο Τόλης Βοσκόπουλος, υπέρκομψος, με εκείνη την ατσαλάκωτη εμφάνιση και το μαντήλι στο τσεπάκι του σακακιού, που τιμά το κοινό για το αντιμετωπίζει σαν πολύτιμους καλεσμένους σε μεγάλη γιορτή. Μιλάει στο κοινό, ενώ τραγουδά, κάνει χιούμορ, επικοινωνεί. Το καλλιτεχνικό δυναμικό πριν και μετά απ’ αυτόν, άξιο να μοιράζεται τη βραδιά δίπλα του. Η ορχήστρα φτιαγμένη από σημαντικούς μουσικούς, απ’ αυτές που θαυμάζεις αυθύπαρκτες. Και τραγούδια που έγραψαν ιστορία στο ελληνικό πεντάγραμμο και μελωδίες διαχρονικές που συγκινούν τους παλιούς και νέους του φίλους, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Αλήθεια και φωνή σαν διαμάντι χωρίς ρωγμές χρόνου, σαν φυσικό φαινόμενο. Κανένα φκιασίδι και τίποτα εξωραϊσμένο τεχνολογικά. Μόνο εμείς, η φωνή του Τόλη, το πιάνο και η μουσική του Πλέσσα…

Μια σχέση χρόνων, δηλαδή, που γιορτάζει, στις βραδιές που έγιναν η έκπληξη της Αθήνας. Δυο εβδομάδες πριν γίνονται οι κρατήσεις και στη μεγάλη σάλα επικρατεί το αδιαχώρητο. Όχι, πως δεν το περιμέναμε, αλλά να, η ψυχαγωγία με υψηλό πολιτισμικό επίπεδο είναι δυσεύρετη στον καιρό μας…  Μην τους χάσετε…

Ιnfo
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:30, Τσόχα 43, Αμπελόκηποι, τηλ. Κρατήσεων: 210 6444308, 210 6441778