Από την Αλεξάνδρα Τσόλκα

Έχει μια λογική, όταν εκατοντάδες άνθρωποι σε αποθεώνουν γιατί τραγουδάς σωστά ή γιατί έχεις φωτογένεια, ή γιατί έπαιξες έναν ρολό υποφερτά, το να σε κάνει να θεωρείς την ύπαρξή σου, αγιοποιημένη και τον μικρόκοσμό σου σύμπαν. Κάπου εκεί ξεκινά η γραφικότητα, όπου το κοινό σπάει πλάκα με την κρίση μεγαλείου σου και τις στεντόρειες μεγαλοστομίες σου που μόνο το καπελάκι του Ναπολέοντα λείπει για να συμπληρώσει την εικόνα.

Έλα, που στην εποχή μας και αυτό πια, κρύβει κινδύνους. Και στην πιο απλή περίπτωση δημόσιου λόγου (ή τέλος πάντων κάποιου πράγματος που τον θυμίζει), ο Νότης Σφακιανάκης, «αρχηγός» όπως αυτοχαρακτηρίστηκε, τρύπωσε και πάλι στην επικαιρότητα, αφού οι ίδιοι του κάνουμε χώρο σ' αυτήν, μην ξέροντας αν αξίζει ο νόμος της σιωπής ή η κατάδειξη του παραλογισμού, το γέλιο ή η θλίψη σ' αυτό το συνονθύλευμα πληροφοριών, σεναρίων επιστημονικής φαντασίας και φυσικά αστήριχτης παντογνωσίας.

Καλεσμένος στο «Όλα» και στον Θέμο Αναστασιάδη, είπε πάλι για την ΧΑ, τους Έλληνες που δεν τον ρωτάνε τι θα ψηφίσουν, τους εξωγήινους που έχτισαν την Ακρόπολη, ενώ δεν τοποθετήθηκε για το αν ζει ο Έλβις. Ανάμεσα σ' άλλα απάντησε σε όλους τους καλλιτέχνες που μετά το περιστατικό με τη Δέσποινα Βανδή και τις δηλώσεις του περί Χρυσής Αυγής, δήλωσαν ότι δεν θα συνεργάζονταν ποτέ μαζί του. «Ζορίστηκα όταν έφυγε η Δέσποινα Βανδή» είπε, «έγινε ανατροπή πλήρης όσων είχα στο μυαλό μου. Είχα σχεδιάσει ένα έργο στο μυαλό μου. Είχα φανταστεί να ξεκινάμε μαζί με τη Δέσποινα και να καλησπερίζουμε τον κόσμο (σ.: φσσσς! Απίστευτο! Δε ξανάγινε τέτοια πρωτοτυπία!). Μετά να λέω εγώ δυο, τρία κοινωνικά τραγούδια (μωρέ και 5 πολιτικά και 4 οικονομικά, μη σου πω!), να βγαίνει μετά η Δέσποινα. Στεναχωρήθηκα που αποφάσισε να φύγει», παραδέχθηκε και δεν έκρυψε την απογοήτευσή του.

«Ήταν η απόλυτη πισώπλατη μαχαιριά, αλλά έχει ένα ελαφρυντικό… Δεν πρέπει να ήταν αυτό που φάνηκε, αλλά κάτι υπάρχει από πίσω» (ναι, το σχέδιο φίμωσής σου όπου η υπερκατάσκοπος Δέσποινα θα φέρει σε πέρας!), είπε, προσθέτοντας ότι: «Ο καθένας είναι ελεύθερος να πράξει όπως θέλει. Εκ του αποτελέσματος θα κρίνουμε οι υπόλοιποι αν έκανε καλά ή όχι. Για μένα η κίνησή της αυτή ήταν λάθος, αλλά από εκεί και πέρα είναι επιλογή της και δικαίωμά της. Θα την κρίνω εκ των υστέρων γι’ αυτό που έκανε». 

Και επειδή παντού υπάρχει μια θεωρία συνομωσίας και ένα σενάριο XFilles, ο σταρ άφησε υπονοούμενα για τους λόγους που την οδήγησαν στην απόφασή της να εγκαταλείψει το σχήμα. «Η Δέσποινα πρέπει να δέχθηκε κάποιου είδους πίεση για να φύγει από το σχήμα. Όταν έχεις δοσοληψίες και είσαι και υπόλογος για διάφορα πράγματα, κάποια στιγμή μπορείς να είσαι πολύ ήπιος και ανεκτικός σε κάποιες πιέσεις», λες και η Δέσποινα Βανδή, είναι κονισιλιέρι γνωστή και ως Ντέπι η Λεπίδα, Μήτσος ο Σουγιάς ή Χαριλαριάς ο ασήκωτος…

Όσο για εκείνους που δήλωναν ότι δε θα συνεργαζόντουσαν μαζί του μετά τις δηλώσεις του περί ΧΑ; «Αυτοί δεν θα συνεργαστούνε μαζί μου; Εγώ διαλέγω με ποιους θα συνεργαστώ. Η πορεία του καθενός στον χώρο το έχει δείξει αυτό. Αρχηγού παρόντος πάσα αρχή παυσάτω». Ακριβώς! Παυσάτω, επιτέλους, παυσάτω...