Ένα σοκαριστικό και γενναίο άρθρο στο θρυλικό περιοδικό Vanity Fair, της δημοσιογράφου Μορίν Ορθ ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για τον Γούντι Άλεν με αντίκτυπο σε όλον τον πλανήτη.

Ο σπουδαίος, πολυεπίπεδος, πολύπλοκος κινηματογραφιστής με την εκκεντρική και απόλυτα ειλικρινή οπτική στην ανθρώπινη σεξουαλικότητα και ψυχολογία άρχισε να απασχολεί τον gossip Τύπο, όταν το 1992, χώρισε μετά από πολλά χρόνια με τη Μία Φάροου, για να παντρευτεί την υιοθετημένη κόρη του Σον Γι, με την οποία είχε σχέση, ενώ εκείνη ήταν ανήλικη. Κατά τη διάρκεια πρόσφατης βράβευσης του πρώην συζύγου της, η Μία Φάροου έγραφε στο twitter της πως έχει καλύτερα πράγματα να κάνει από το να παρακολουθεί να τιμούν έναν βιαστή 7χρονων παιδιών.

Την ίδια ώρα το Vanity Fair πρέπει να τύπωνε ήδη, το πολύκροτο άρθρο του, το οποίο διερευνά τις φήμες που φέρουν τον Γούντι Άλεν να έχει παρενοχλήσει σεξουαλικά και την 7χρονη –τότε- Ντίλαν, την κόρη που είχε υιοθετήσει με την Φάροου. Η Ντίλαν μίλησε για πρώτη φορά στο περιοδικό, λέγοντας πως άλλαξε όνομα και επιβεβαιώνει τα γεγονότα. Λέει πως στις 4 Αυγούστου του 1992, στο σπίτι της μητέρας της Μία Φάροου, στο Κονέκτικατ, ο Γούντι Άλεν την παρενόχλησε σεξουαλικά σε μια απομονωμένη σοφίτα.
Στο πλευρό του κοριτσιού εκτός από τη μητέρα της στέκεται ο αδελφός της Ρόναν Φάροου, γιος της Μια Φάροου με τον Γούντι Άλεν, ο οποίος κάνει καριέρα στην τηλεόραση. Για τον συγκεκριμένο γιο, η Φάροου σε πρόσφατη συνέντευξή της, είπε ότι μπορεί να μην είναι γιος του Γούντι Άλεν, αλλά του Φρανκ Σινάτρα, με τον όποιο διατηρούσε δεσμό και χώρισε για χάρη του μετέπειτα συζύγου της. Οι υπερασπιστές του Γούντι Άλεν αρνούνται τα γεγονότα και ισχυρίζονται ότι ο διάσημος σκηνοθέτης δεν έχει ποτέ κατηγορηθεί επίσημα για κάτι τέτοιο, ούτε έχει καταδικαστεί. Αυτό που το εν λόγω άρθρο έκανε γνωστό, είναι ότι τον Αύγουστο του 1992 η Μία Φάροου και η Ντίλαν πήγαν, μετά την παρενόχληση στη σοφίτα, σε έναν παιδίατρο για να βεβαιώσουν τη σεξουαλική παρενόχληση.

Ο εισαγγελέας του Κονέκτικατ διέταξε την αντίστοιχη υπηρεσία του νοσοκομείου Yale-New Haven να εξετάσει το παιδί. Τον Μάρτιο του 1993, το νοσοκομείο αποφάνθηκε ότι «η Ντίλαν δεν κακοποιήθηκε σεξουαλικά», όπως γράφει η Ορθ στο Vanity Fair. Παρόλα αυτά, τρεις μήνες αργότερα, τον Ιούνιο του 1993 ο δικαστής της Νέας Υόρκης αρνείται στον Γούντι Άλεν την επιμέλεια των τριών παιδιών που υιοθέτησαν με τη Μία Φάροου. Ο δικαστής αμφισβητεί τα αποτελέσματα του νοσοκομείου New Haven και ισχυρίζεται ότι δεν εξέτασαν πραγματικά την Ντίλαν. Η αρθρογράφος είχε γράψει το πρώτο της άρθρο για τον Γούντι Άλεν το 1992 και μέσα από 25 ανώνυμες και επώνυμες συνεντεύξεις ισχυριζόταν ότι ο Άλεν είχε εμμονή με την Ντίλαν. «Όταν εκείνη βρισκόταν μπροστά του ήταν ανίκανος να κρατήσει τα χέρια του στις τσέπες» έγραφε η Ορθ. Στην απόφαση του δικαστηρίου, τον Ιούνιο 1993, ο δικαστής της Νέας Υόρκης απαγορεύει στον Άλεν να πάρει την επιμέλεια των τριών παιδιών του καθώς και σε μια άλλη 15χρονη που είχε υιοθετήσει μόνη της η Μία Φάροου.

Από την πλευρά του ο Άλεν και οι δικηγόροι του ισχυρίζονται ότι η Μία Φάροου, έξαλλη μετά τη σχέση του με την Σον Γι, έπεισε την Ντίλαν να πει ψέματα. Σε μια συνέντευξη που έδωσε ο Άλεν στο περιοδικό ΤΙΜΕ το 1992, αναφέρει: «Στο Κονέκτικατ η ατμόσφαιρα είναι ασφυκτική για μένα. Αυτή η ιστορία άφησε κάποιες συνέπειες. Αλλά είναι πιθανό να την έχει κάποιος επινοήσει από την αρχή ως το τέλος».

Μπορεί ένας τόσο ευαίσθητος άνθρωπος, όπως τον έχουμε παρακολουθήσει δεκαετίες, μέσα από τις ταινίες του να κρύβει ένα τέτοιο κτήνος; Και αν ναι, η ετυμηγορία του κοινού θα σταθεί πάνω από το έργο του, άτεγκτη περισσότερο και από την ίδια την δικαιοσύνη ή το παρελθόν, όπου οι Αμερικανοί όποιον ενοχλητικό δημιουργό τον έβγαζαν διατροφικό και παιδεραστή όπως τον Τσάρλι Τσάπλιν. Στο μέλλον το φινάλε σε δράμα και όχι ψυχογραφική κωμωδία…