current views are: 1

28 Ιανουαρίου 2014
Δημοσίευση11:35

Χαΐνηδες: «Η Ελλάδα χάνει τα καλύτερα παιδιά της»!

Ξεκίνησαν το 1990 από το Ηράκλειο της Κρήτης ως μια καλλιτεχνική κολεκτίβα. Από τότε οι «νομάδες» Χαΐνηδες οργώνουν τον κόσμο και ενώνουν με τη μουσική τους, τόπους και χρόνους.

Δημοσίευση 11:35’
αρθρο-newpost

Ξεκίνησαν το 1990 από το Ηράκλειο της Κρήτης ως μια καλλιτεχνική κολεκτίβα. Από τότε οι «νομάδες» Χαΐνηδες οργώνουν τον κόσμο και ενώνουν με τη μουσική τους, τόπους και χρόνους.

Ξεκίνησαν το 1990 από το Ηράκλειο της Κρήτης ως μια καλλιτεχνική κολεκτίβα. Από τότε οι «νομάδες» Χαΐνηδες οργώνουν τον κόσμο και ενώνουν με τη μουσική τους, τόπους και χρόνους. Με τις ρίζες του ονόματός τους από την αραβική λέξη «χαΐν», που σημαίνει επαναστάτης, προσφέρουν τη δική τους προσέγγιση στην παραδοσιακή μουσική. Αυτή τη φορά οι Χαΐνηδες, εισβάλλουν μουσικά στον «Σταυρό του Νότου».

Από την περασμένη Παρασκευή ξεκίνησαν και για περιορισμένες παραστάσεις, με ένα πρόγραμμα γεμάτο ρυθμούς, ηχοχρώματα και αναζητήσεις.

Ο Δημήτρης Αποστολάκης, ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος, δήλωσε πως στις παραστάσεις δεν θα εμφανιστούν μόνο εκείνοι, αλλά και πολλοί φίλοι ακροατές-συμμαθητές-συνοδοιπόροι. «Πολλοί τους αποκαλούν “κοινό”, μια κατάπτυστη έννοια αγελοποίησης», όπως σημειώνει, σε συνέντευξή του.

«Οι Χαΐνηδες», οι οποίοι «μετρούν πολλά χιλιόμετρα» στον χώρο, δεν ασχολούνται με την καριέρα, εξηγεί στη συνέχεια ο Δημήτρης Αποστολάκης. «Όποιος ασχολείται με την καριέρα του, δεν είναι καλλιτέχνης. Η ζωή του ανθρώπου της πνευματικής δημιουργίας, δεν είναι κυνήγι χρήματος και δόξας σε μια καλλιτεχνική “μονόπολη”. Είναι μια αδιάλειπτη πορεία αυτογνωσίας, μια επικίνδυνη έρευνα στα σκοτεινά νερά της ύπαρξης, μια μελέτη θανάτου, μια αιώρηση με πλάτος από τα τρίσβαθα του καιρού, στο απώτατο μέλλον».

Και για την οικονομική κρίση, αλλά και τη σύγχρονη διασκέδαση του κοινού μίλησε το ιδρυτικό μέλος των Χαΐνηδων: 
«Δε με φοβίζει η οικονομική κρίση αλλά η παντελής έλλειψη παιδείας (εποπτικής και περιρρέουσας). Καμιά φορά μέσα στην κοπριά φυτρώνουν τα ομορφότερα λουλούδια… Η διασκέδαση, είναι το νοσηρότερο χαρακτηριστικό μιας κοινωνίας. Αυτό ήταν το όχημα για την πολιτική-ηθική- αισθητική καταβαράθρωση του τόπου μας. Ο πολιτισμένος λαός δε διασκεδάζει, αλλά ψυχαγωγείται. Η κρίση είναι εξαιρετικά καλή γιατί επαναπροσδιορίζει το Αναγκαίο. Έτσι στην πιο διεφθαρμένη χώρα του κόσμου (μετά το Μεξικό), οι άνθρωποι ψάχνουν το γνήσιο, το καθαρό, το εμπνευσμένο.Καταλαβαίνουν σιγά-σιγά ότι οι παλιοί “αστέρες” είναι το ίδιο διεφθαρμένοι, όπως και οι πολιτικοί και το ίδιο υπεύθυνοι για τον ξεπεσμό του τόπου. Συνεπώς προσέχουν που θα δώσουν το πολυτιμότερο αγαθό τους: τον χρόνο τους».

Tέλος, έδωσε τη δική του απάντηση και για τους νέους, που εγκαταλείπουν σταδιακά αυτόν τον τόπο, προκειμένου να αναζητήσουν αλλού καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. «Πολλοί ταλαντούχοι μουσικοί μεταναστεύουν. Η Ελλάδα χάνει τα καλύτερα παιδιά της. Με μια εγκληματικά αδιάφορη και πολλές φορές εκδικητική προς το μη χειραγωγίσιμο, πολιτεία, η καλλιτεχνική δημιουργία αποτελεί πραγματικό άθλο. Θα επιβιώσουν καλλιτεχνικά μόνο οι πλούσιοι μεγαλοαστοί και οι λίγοι αποφασισμένοι κομάντος. Στα νέα παιδιά λέω ότι καμιά κρίση δεν μπορεί να τους εμποδίσει αν είναι διατεθειμένοι να τα παίξουν όλα για όλα. Η φύση, σου δίνει ότι θέλεις αρκεί να το θέλεις πολύ».

Μία σπάνια συνέντευξη από ένα συγκρότημα που πάντα κινούνταν στο σκοτάδι, φωτίζοντάς το…


σχετικα αρθρα