current views are: 3

5 Φεβρουαρίου 2014
Δημοσίευση11:13

Τζένη Βάνου: Το «αηδόνι» σίγησε για πάντα…

Την φώναζαν «το αηδόνι» του ελληνικού τραγουδιού. Η φωνή της σίγησε μια για πάντα, σήμερα, 5 Φεβρουαρίου του 2014, σε ηλικία 75 ετών.

Δημοσίευση 11:13’
αρθρο-newpost

Την φώναζαν «το αηδόνι» του ελληνικού τραγουδιού. Η φωνή της σίγησε μια για πάντα, σήμερα, 5 Φεβρουαρίου του 2014, σε ηλικία 75 ετών.

Από τη Φανή Πλατσατούρα

Την φώναζαν «το αηδόνι» του ελληνικού τραγουδιού. Η φωνή της σίγησε μια για πάντα, σήμερα, 5 Φεβρουαρίου του 2014, σε ηλικία 75 ετών.

Από τον μέντορά της Μίμη Πλέσσα μέχρι τον Μίκη Θεοδωράκη και από το ελαφρύ λαϊκό μέχρι τα βαριά ερωτικά, η Ευγενία Βραχνού, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, είχε συνεργαστεί με όλους τους μεγάλους.

«Χίλιες βραδιές θα μ΄ αρνηθείς, χίλιες θα με ζητήσεις…», «Έρωτά μου ανεπανάληπτε και απίθανε και αγάπη ωραία…», «Σε βλέπω στο ποτήρι μου…», τραγούδια – ύμνοι στην αγάπη με τη φωνή της χαρακτηριστική, να διαπερνά ψυχές και φθαρτά σώματα. 

Ας γνωρίσουμε τη μεγάλη αυτή κυρία του ελληνικού τραγουδιού μέσα από τα δικά της λόγια. Ήταν τον Δεκέμβριο του 2010, όταν σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις της, δήλωσε στην εφημερίδα Καθημερινή: «Όλη μου η ζωή ένα δυνατό μελό» για να συνεχίσει, το ίδιο αποκαλυπτική: «Κάθε τραγούδι που είπα, το ένιωθα σαν τρίλεπτο μυθιστόρημα με πρωταγωνίστρια εμένα. Η δουλειά αυτή δεν μου άρεσε ποτέ. Μισούσα την προετοιμασία της. Δεν ήμουν ποτέ κοκέτα. Μόνο όταν άρχιζε το τραγούδι άλλαζα. Αυτό ήταν έρωτας».

Ο Γιώργος Ζαμπέτας έλεγε για εκείνη «μη στέκεσαι στον λυγμό της, είναι αντράκι», ενώ για τους δικούς της ανθρώπους στη Νέα Σμύρνη όπου έζησε, ήταν πάντα η «Τζένη» τους, το «Τζενάκι» τους.

Τα τελευταία λόγια της, όταν πάλευε ακόμη με τον καρκίνο, ήταν τα εξής: «Η αλήθεια είναι πως αυτοί οι γιατροί ήταν τελικά οι… άγγελοί μου, χωρίς αυτούς θα είχα πεθάνει!»

Και αυτό το τέλος ήρθε πριν λίγες ώρες, απότομο, θλιβερό να σφαλίσει μια για πάντα τα διαπεραστικά αυτά μάτια. Όλη της τη ζωή, γεμάτη φωτεινές και σκοτεινές διακυμάνσεις και φυσικά πολύ συναίσθημα, θυμόταν μια φράση του αυστηρού πατέρα της: «Όσο μεγάλη και να γίνεις σε δόξα και ηλικία, να μάθεις να ζητάς συγγνώμη», της είχε πει.

Και από εκεί πάνω τώρα, αν σιγήσουν για λίγο οι μελωδίες των Αγγέλων που τη συνοδεύουν στον δρόμο για το αιώνιο ταξίδι, θα ακούσεις ένα ψιθυριστό «συγγνώμη» να βγαίνει από τα χείλη της. «Συγγνώμη» για τον πόνο που προκαλεί η απώλειά της σε όλους τους δικούς της ανθρώπους, τους θαυμαστές της μελένιας φωνής της.

Καλό ταξίδι…

Το νοσοκομείο «Μεταξά» στο οποίο νοσηλευόταν τον τελευταίο καιρό, εξέδωσε ανακοίνωση: «Έφυγε σήμερα από τη ζωή, η μεγάλη φωνή του ελληνικού πενταγράμμου, Τζένη Βάνου, μετά από πολύμηνη μάχη με την επάρατο νόσο. Μέχρι την τελευταία στιγμή αντιμετώπισε τη δύσκολη δοκιμασία της με αξιοπρέπεια».

Η κηδεία της θα γίνει μεθαύριο, Παρασκευή, στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης.


σχετικα αρθρα