Συνέντευξη στη Φανή Πλατσατούρα

Η βίαιη απομάκρυνση από τον ΑΝΤ1, οι στρατηγικές τακτικές της Διοίκησης, η νέα συνεργασία με το κανάλι «Ε». Η Φαίη Μαυραγάνη αλλάζει επαγγελματική σελίδα και δηλώνει τυχερή που έχει δουλειά σε μια περίοδο που οι απολύσεις στον χώρο των Μέσων θυμίζουν έντονα τη «σφαγή των Αρμενίων». Αγριότητα, εκμετάλλευση, γενοκτονία δίχως τέλος...

- Νέα επαγγελματική στέγη: «Τώρα ό,τι συμβαίνει» κάθε μεσημέρι στο κανάλι «Ε». Τα μέχρι στιγμής συναισθήματα;
 
«Είναι μια περίεργη περίοδος για μένα όπου από την μια υπάρχει πολύ άγχος, παλεύουμε εγώ και η ολιγομελής ομάδα μου να προλάβουμε τον χρόνο, διότι είναι πολλά τα θέματα, πολλές οι ανάγκες της εκπομπής και τρέχουμε για να προλάβουμε να βρούμε καλεσμένους, ή να πείσουμε καλεσμένους, να "καλύψουμε" το καινούριο θέμα που "σκάει" και ακριβώς επειδή είμαστε λίγοι, όλα αυτά γίνονται υπό απίστευτη χρονική πίεση. Από την άλλη όμως, αισθάνομαι μια μεγάλη ικανοποίηση. Όσο περνάει ο καιρός και "πατάω" καλύτερα πάνω στην εκπομπή, νιώθω ότι μάλλον είμαστε σε καλό δρόμο, έχουμε ωραία μηνύματα από τηλεθεατές που στηρίζουν την προσπάθειά μας. Μας εκφράζουν τη χαρά τους από θέματα που αναδείξαμε, από καλεσμένους με τους οποίους έγινε μια ωραία συζήτηση και αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα».
 
- Νιώθεις δικαιωμένη για την επιστροφή σου στην τηλεόραση, σε μια εποχή που πολλοί συνάδελφοί σου μένουν εκτός;
 

«Ξέρω ότι γίνεται η "σφαγή των Αρμενίων" στον δημοσιογραφικό χώρο και μάλιστα η κρίση σε εμάς όπως και στους διαφημιστές είχε αρχίσει πριν να την νιώσουν οι υπόλοιποι κλάδοι. Ήδη από το 2008 ο ΑΝΤ1 είχε αρχίσει να απολύει πάρα πολύ κόσμο, διότι είχαν μειωθεί τα διαφημιστικά έσοδα. Με γνώμονα αυτό, νιώθω πάντα τυχερή όταν δουλεύω, δεδομένου ότι δεν είμαι και των δημοσίων σχέσεων και όχι δικαιωμένη, και αυτό το αποδεικνύω πάντοτε, δουλεύοντας σκληρά. Ποτέ δεν ήμουν και δεν επεδίωξα να γίνω η ντίβα που είχε βαστάζους ή αυλοκόλακες και δεν υπήρξα στην αυλή κανενός, ότι έχω πετύχει είκοσι χρόνια το έχω πετύχει με δουλειά και τύχη».   
 
- Ένα μικρό, νεοσύστατο κανάλι, όπως το «Ε» έχει περισσότερες απαιτήσεις, εντονότερους ρυθμούς;  Μπορεί να σου εξασφαλίσει την ίδια ασφάλεια με αυτή των μεγάλων καναλιών;
 
«Να σου πω την αλήθεια δεν πιστεύω ότι υπάρχουν πια μεγάλα κανάλια με την έννοια που υπήρχαν κάποτε. Οι περικοπές και οι μειώσεις έχουν αλλάξει όλο το τηλεοπτικό τοπίο. Που είναι οι μεγάλες αποστολές του παρελθόντος, τα λινκ, τα άπειρα συνεργεία, οι πολλοί ρεπόρτερ, τα κυκλώματα που κλείνονταν, πάνε όλα αυτά. Αρκετό καιρό πριν φύγω από τον ΑΝΤ1, μετρούσαμε άδειες καρέκλες. Μέσα σε αυτό το καθεστώς της γενικής ένδειας λοιπόν, εμείς καλούμαστε με ακόμη πιο λίγα μέσα να παράξουμε αξιοπρεπές προιόν. Δεν είναι εύκολο, απαιτούμε εγώ και οι τρεις συνεργάτες μου το καλύτερο για την εκπομπή μας και προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε όποια δυνατότητα μας παρέχεται. Αλλά το ζόρι είναι μεγάλο».     

- Η τηλεοπτική σου επιστροφή ήταν η καλύτερη απάντηση σε όσους βιάστηκαν να σε τοποθετήσουν εκτός χώρου;
 
«Δεν είμαι εκδικητική και πιστεύω απλώς ότι με κάποιο τρόπο η ζωή σου τα φέρνει. Αυτό που λέμε κάποια στιγμή γυρίζει το πράγμα, κάποια στιγμή σε αδικούν, κάποια άλλη σε επιβραβεύουν και πάει λέγοντας».
 
- Υπήρξαν στιγμές στη δημοσιογραφία που ένιωσες την ανάγκη να ζητήσεις μια «συγγνώμη» στο τηλεοπτικό κοινό; Στιγμές που μετάνιωσες για το επάγγελμα που ακολούθησες;

«'Οχι διότι δεν έχω νιώσει ότι με κάποιο τρόπο προσέβαλα ή έβλαψα κάποιον ή κάποιους. Δεν κανιβάλισα ποτέ και δεν ένιωσα ότι υπερέβην τα εσκαμμένα. Επίσης δεν είμαι της λογικής όλοι ή όλα στο ίδιο τσουβάλι, δεν νιώθω άβολα και δεν μετάνιωσα γι΄ αυτό που κάνω. Το κάνω με τον τρόπο που εγώ πιστεύω σωστό και στο μέτρο του δυνατού με τη δική μου αισθητική».
  
- Η συνεργασία σου με τον ΑΝΤ1 διεκόπη βίαια ύστερα από 11 ολόκληρα χρόνια: Θα ξαναγυρνούσες στο ίδιο κανάλι;
 
«Η ιστορία αυτή -της απομάκρυνσής μου από τον ΑΝΤ1- άνοιξε για μένα έναν άλλο δρόμο που δεν ήξερα ότι μπορώ να ακολουθήσω. Αυτό που λένε ουδέν κακό αμιγές καλού, σχεδόν πάντα επαληθεύεται. Έκανα δημοσιογραφικά τόσα πράγματα από τότε που ούτε καν φανταζόμουν. Το να ξαναγυρίσεις κάπου σημαίνει ότι κάτι άλλαξε από τότε που έφυγες ή "σε φύγανε", αν στο μέλλον λοιπόν αλλάξουν πρόσωπα και καταστάσεις μπορεί».

- Έμαθες ποτέ τον πραγματικό λόγο που βρέθηκες εκτός ΑΝΤ1 εν μία νυκτί; Η επίσημη δικαιολογία «περικοπές» σε κάλυψε;
 
«Ποτέ δεν υπήρξε η επίσημη δικαιολογία των περικοπών και να σας πω την αλήθεια όταν μου ανακοίνωσαν τη λύση της συνεργασίας, δεν ρώτησα ούτε καν το γιατί, το θεώρησα περιττό. Μπορεί να σου πει ο άλλος "γιατί έτσι θέλω" και σαφώς είναι δικαίωμά του! Θα σας πω όμως, ότι πριν πάρω την προβλεπόμενη άδεια για να γεννήσω τον γιο μου, η διεύθυνση με εκθείαζε ως επαγγελματία και "τι κρίμα που πρέπει να σταματήσω για να γεννήσω ενώ θα μπορούσα να λέω το κεντρικό δελτίο ειδήσεων" καθώς είχε απομακρυνθεί ο Νίκος Ευαγγελάτος και όταν επέστρεψα κάποιους μήνες μετά, η ίδια διεύθυνση σχεδόν δεν μου έλεγε καλημέρα! Τόσο απλά. Μάλιστα όταν έφευγα εγώ, είχε ήδη προσληφθεί άλλο πρόσωπο. Τι παίχτηκε ποτέ δεν έμαθα και πια ούτε καν με ενδιαφέρει».

- Ας μεταφερθούμε στο 2024, δέκα χρόνια μετά. Ποια εικόνα θα παρουσιάζει ο Τύπος; 

«Νομίζω ότι πολύ δύσκολα με τον τρόπο που η ηλεκτρονική ενημέρωση έχει μπει στη ζωή όλων και με τον φρενήρη ρυθμό που τρέχει η τεχνολογία θα μπορεί τότε να υπάρχει Τύπος. Νομίζω ότι ούτε καν μπορούμε να φανταστούμε τι άλλο θα "βγει". Το 1993 που ξεκίνησα να δουλεύω μας ειδοποιούσαν, τους ρεπόρτερ, με το μπίπερ, τα πρώτα κινητά τηλέφωνα ήταν γιγάντια. Τώρα κάθε μήνα υπάρχουν τεχνολογικές εξελίξεις, πως να σταθεί η καημένη η εφημερίδα όταν όλα μαθαίνονται σε χρόνο dt από άλλα Μέσα».

-  Δεν σε βλέπουμε συχνά σε κοσμικά καλέσματα. Προτιμάς μια ήσυχη οικογενειακή ζωή, όταν τα φώτα σβήνουν;
 
«Ευτυχώς και εγώ και ο άντρας μου είμαστε της ίδιας λογικής, αρκετά μοναχικοί έως και μονόχνωτοι! Δεν μπορούμε τις συναθροίσεις, τις "περιττές" παρέες και πολύ περισσότερο τις κοσμικότητες. Λειτουργούμε πολύ οικογενειακά. Έτσι είμασταν από την αρχή. Μας αρέσει να είμαστε στο σπίτι μας, μας αρέσει να ασχολούμαστε με τα παιδιά μας. Όλη μου η ζωή εκτός δουλειάς είναι αφιερωμένη στον Νίκο και τα παιδιά και αυτό με γεμίζει όσο τίποτε άλλο».    

- Τι είναι για 'σενα ο Νίκος Μάνεσης πέρα από σύζυγος και πατέρας των παιδιών σου; Θυμάσαι τα συναισθήματα της πρώτης γνωριμίας, του πρώτου ραντεβού εκτός πλατό;
 
«Είναι ο πιο κοντινός μου άνθρωπος. Τεράστιο στήριγμα, έμπρακτος αρωγός, άνθρωπος των έργων, άνθρωπος πάνω στον οποίο μπορείς να βασιστείς. Αυτό που θυμάμαι είναι ότι "δέσαμε" αμέσως και το αρχικό συναίσθημα ισχυροποιήθηκε και δημιούργησε μια σχέση ζωής».
 
- Θα σκεφτόσουν το ενδεχόμενο να συνεργαστείς και πάλι με τον Νίκο Μάνεση σε τηλεοπτικό επίπεδο;
 

«Μάλλον κάποιοι άλλοι θα πρέπει να το σκεφτούν, όπως και τότε στον ΑΝΤ1. Η ιστορία είναι αστεία διότι ο τότε Γενικός Δ/ντης ρώτησε τον Νίκο πως θα του φαινόμουν σαν συμπαρουσιάστρια στο "Στούντιο με Θέα", χωρίς να γνωρίζει ότι είχαμε σχέση έναν χρόνο, ήμουν έγκυος και ετοιμαζόμασταν να παντρευτούμε. Όταν το έμαθε, αναφώνησε "τέλεια θα το πουλήσουμε", πράγμα βέβαια που δεν συμφωνήσαμε να γίνει».    

- Από ποιο πρόσωπο θα ήθελες να πάρεις συνέντευξη και για ποιον λόγο;
 
«Προσπαθώ εδώ και καιρό από τον Μίκη Θεοδωράκη αλλά ακόμη δεν έχει σταθεί δυνατό. Επίσης στο "στόχαστρο" έχω Διονύση Σαββόπουλο και Μανόλη Γλέζο. Μου αρέσουν οι συνεντεύξεις με ανθρώπους που έχουν να πουν πράγματα είτε συμφωνείς, είτε διαφωνείς μαζί τους, που μπορεί μια κουβέντα να σε πάει παρακάτω στον τρόπο που σκέφτεσαι. Είναι όπως ένα βιβλίο, αν είναι καλό και δυνατό σου δίνει και μια άλλη οπτική των πραγμάτων. Μέχρι τώρα έχω σταθεί τυχερή και έχω χαρεί εγώ και κατ΄ επέκταση οι τηλεθεατές κάποιες ωραίες συζητήσεις».  

- Είσαι ανοιχτή στο ενδεχόμενο παρουσίασης μιας ψυχαγωγικής εκπομπής ή θα ένιωθες πως βρίσκεσαι «έξω από τα νερά σου»;
 
«Νομίζω ότι θα ένιωθα πως βρίσκομαι "έξω από τα νερά μου"».

- Σε ποιους ανθρώπους χρωστάς ένα μεγάλο«ευχαριστώ» και για ποιον λόγο;
 
«Επαγγελματικά χρωστάω ένα ευχαριστώ στον δημοσιογράφο Κώστα Γιαννόπουλο που με έκανε από ρεπόρτερ παρουσιάστρια ειδήσεων στην τότε ΕΤ-1 και άνοιξε για μένα ένας άλλος επαγγελματικός δρόμος. Επίσης στον Γιάννη Παπουτσάνη που με πήρε από την ΕΡΤ -όπου ζούσα μέσα σε ένα άγριο πολεμικό κλίμα διάφορων κομπλεξικών, κυρίως γυναικών- στον ΑΝΤΕΝΝΑ, όπου πέρασα πολύ όμορφα επαγγελματικά χρόνια. Προσωπικά χρωστάω ευχαριστώ στον άνδρα μου και στα παιδιά μου που μου ομορφαίνουν τη ζωή»!

- Περιέγραψέ μου τη γυναίκα Φαίη Μαυραγάνη. Είναι φιλάρεσκη; Προσέχει την εικόνα της; Έχει γυναικείες αδυναμίες; Ζηλεύει, διεκδικεί, παθιάζεται;
 
«Είμαι όλα αυτά μαζί και όσο και αν ακούγεται οξύμωρο, κάποιες φορές τίποτα από όλα αυτά. Δηλαδή υπάρχουν μέρες που μ΄αρέσει να περιποιούμαι, να είμαι στην τρίχα, όπως λέμε, και άλλες που βαριέμαι και κυκλοφορώ με τις φόρμες. Δεν ζηλεύω εύκολα, αλλά παθιάζομαι και διεκδικώ όταν πιστεύω ότι κάτι αξίζει τον κόπο. Σε διαφορετική περίπτωση είμαι παντελώς αδιάφορη».