Με δυο χειρόγραφες, πολυσέλιδες διαθήκες ο κορυφαίος ποινικολόγος Αλέξανδρος Κατσαντώνης, που έφυγε από τη ζωή, τον περασμένο Μάη, εξέφρασε τις τελευταίες του επιθυμίες.

Οι διαθήκες του, που συντάχθηκαν το 2011 και το 2013 και οι οποίες δημοσιεύθηκαν τον Ιούλιο στο Ειρηνοδικείο Αθηνών κληροδοτούν ολόκληρη την κινητή και ακίνητη περιουσία του στο γνωστό κοινωφελές ίδρυμα «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Στη σύζυγό του Λίντα Κατσαντώνη, που στάθηκε δίπλα του σε όλες τις δύσκολες στιγμές της ασθένειάς του, αν και επί χρόνια σε διάσταση, παραχώρησε την επικαρπία πέντε μαγαζιών του επί της οδού Περικλέους στην Αθήνα, τα οποία μετά τον θάνατό της επιθυμεί να περιέλθουν και αυτά στο παραπάνω ίδρυμα.

Εξηγώντας τους λόγους, με συγκινησιακά φορτισμένο λόγο, ο κορυφαίος νομικός, αποκλείει από κάθε κληρονομικό δικαίωμα τη μοναχοκόρη του και «φυσική κληρονόμο του» αναλύοντας με μια λεπτομερή παράθεση γεγονότων τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτήν τη «σκληρή» πράξη της ολοκληρωτικής της αποκλήρωσης.

Όπως χαρακτηριστικά εκθέτει ο ποινικολόγος στο κείμενο της δημοσιευμένης διαθήκης του, «κατά τη διαδρομή των τελευταίων ετών δεν ξανάκουσα τη φωνή της μοναδικής μου κόρης, ούτε από τηλέφωνο, όταν την πρώτη φορά, κατά τον Φεβρουάριο τον 2006, διεκομίσθη στην εντατική του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντινάν» με έμφραγμα... «Γενικώς» σημειώνεται, «η μεταχείρισή μου από την κόρη μου με έφερε πολλές φορές σε απόγνωση, όταν ύστερα από σειρά εμφραγμάτων δεν είχα κοντά μου το μοναδικό μου παιδί. Πέραν δε της συναισθηματικής βαρύτητας του γεγονότος, παρέμεινα και ουσιαστικά αβοήθητος λαμβανομένου υπ' όψιν ότι η σύζυγός μου είναι εξίσου υπερήλιξ, κυρίως όμως έχει σε μεγάλο βαθμό μειωμένη την όρασή της και έχει χάσει σχεδόν εξ ολοκλήρου την ακοή της, με αποτέλεσμα, παρά την καλή, της θέληση και προσπάθεια, να αντιμετωπίζω τη δίνη τριών εμφραγμάτων με τη βοήθεια προσώπων όπως η πρώην γραμματέας μου, μία παραδουλεύτρα και ο εκάστοτε οδηγός μου», αναφέρεται αποσπασματικά στη διαθήκη την οποία δημοσιεύει σε αποκλειστικότητα το περιοδικό Full Life.