Όταν ο Όσκαρ Πιστόριους, στις 14 Φεβρουαρίου 2013, δολοφόνησε τη σύντροφό του, Ρίβα Στέενκαμπ, η αστυνομία τράβηξε φωτογραφίες, όπως συνηθίζεται στον τόπο του φονικού. Το σπίτι που έγινε σκηνικό εγκλήματος καταγράφηκε σπιθαμή προς σπιθαμή, μόνο που όπως αποκαλύφθηκε στην ακροαματική διαδικασία της Τρίτης, τα αποδεικτικά στοιχεία που φωτογραφήθηκαν, είχαν σε πολλές περιπτώσεις μετακινηθεί και αυτό σημαίνει πως έχει αλλοιωθεί η έρευνα.

Ο ανθυπασπιστής Bennie van Staden, φωτογράφος της αστυνομίας, τράβηξε εκατοντάδες φωτογραφίες από το σπίτι του Πιστόριους τις ώρες που ακολούθησαν μετά τον φόνο της Στέενκαμπ. Ανάμεσα στις φωτογραφίες ήταν οι κηλίδες από αίμα, κάλυκες, το όπλο του φόνου, ένα μπαστούνι του κρίκετ. Όπως οι φωτογραφίες του είχαν διαφορές με εκείνες που τράβηξαν αστυνομικοί που βρέθηκαν στον τόπο του εγκλήματος. Και αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα πως αποδεικτικά στοιχεία είχαν μετακινηθεί από την αρχική τους θέση, κάτι που θεωρείται παρακώλυση της έρευνας! Ο van Staden, που κατέθεσε στη δίκη Πιστόριους, παραδέχτηκε ότι οι φωτογραφίες υποδεικνύουν ότι αποδεικτικά στοιχεία είχαν μετακινηθεί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας συλλογής τους από τους άνδρες της αστυνομίας. Ο συνήγορος του Πιστόριους, Μπάρι Ρουξ, εμφάνισε στο δικαστήριο φωτογραφίες του van Staden κι άλλου αστυνομικού, τονίζοντας ότι ήταν εμφανές πως στοιχεία είχαν αλλάξει θέση. Παράλληλα, χρησιμοποίησε αναφορές από εκείνη την ημέρα για να αποδείξει πως οι δυο αστυνομικοί που έβγαζαν φωτογραφίες ήταν, κάποιες φορές, στο ίδιο δωμάτιο, παρόλο που ο van Staden υποστήριξε πως δούλευε μόνος.

Για άλλη μια φορά, στο δικαστήριο έγινε γνωστή η αγάπη που είχε ο Όσκαρ Πιστόριους για τα όπλα. Σύμφωνα με μάρτυρα που κατέθεσε στη δίκη, ο 28χρονος Παραολυμπιονίκης είχε παραγγείλει έξι όπλα, παραβιάζοντας έτσι τον νόμο που επιτρέπει σε κάθε κάτοχο άδειας οπλοκατοχής να έχει μέχρι τέσσερα όπλα. Η παραγγελία είχε γίνει λίγο πριν πυροβοληθεί η Στέενκαμπ. Ο Πιστόριους ήθελε να αγοράσει δυο καραμπίνες και ένα ημιαυτόματο, αξίας 3.200 ευρώ. «Η παραγγελία ακυρώθηκε ένα μήνα μετά το συμβάν», κατέθεσε στο δικαστήριο ο έμπορος όπλων, τον οποίο ο αθλητής γνώρισε το 2012, μέσω κοινού φίλου. Στο δικαστήριο παρουσιάστηκαν και τα αρχεία της παραγγελίας: μεταξύ αυτών και ένα ερωτηματολόγιο που είχε συμπληρώσει ο Πιστόριους λίγο πριν τον θάνατο του 29χρονου μοντέλου και στο οποίο δήλωνε πως γνωρίζει ότι το να πυροβολήσει κανείς εναντίον κάποιου εισβολέα, ακόμα και στο σπίτι του, είναι παράνομο.