Γράφει η Αλεξάνδρα Τσόλκα

Κόπτονται να μας σώσουν. Κατανοούν τις θυσίες μας και προετοιμάζουν τις επόμενες. Σέβονται τη θέλησή μας και θεωρούν πως ισχύς τους η αγάπη -δηλαδή η ψήφος- του λαού, για να παραφράσουμε την εμβληματική φράση στο οικόσημο των πρώην βασιλέων μας, που και τη βασιλική ζωή συνεχίζουν αρκετοί άρχοντες του τόπου. Η εκλεκτή επιφανής κυρία, που ανήκει σε ιστορική οικογένεια του τόπου, προσφάτως επισκέφθηκε την θρυλική για τις πολυτέλειες, την κοσμετική της τεχνολογία και τις ιατρικές της φροντίδες κλινική La Prairie, η οποία χαρακτηρίζεται ως «μια όαση αντιγήρανσης στις Άλπεις».

Στο ειδυλλιακό τοπίο του Montreux, το 1931 ο καθηγητής Paul Niehans, ίδρυσε την Κλινική La Prairie «σαν καταφύγιο αναζωογόνησης για τα πιο αξιοσέβαστα και αξιότιμα πλάσματα στον κόσμο». Εκεί που υπάρχει ιατρική φροντίδα, αλλά και πεντάστερα ρεστοράν, σουίτες με τα πολυτιμότερα αντικείμενα, ικανά να φιλοξενήσουν και να ικανοποιήσουν γαλαζοαίματους και που η περιποίηση γίνεται με προϊόντα La Prairie, τα οποία είναι τα πιο ακριβά στο πλανήτη και έχουν συστατικά σε πέρλες από χαβιάρι ή κολλοειδή χρυσό 24 καρατιών, από χαλαζία, υγρούς κρυστάλλους και χρωστικές ουσίες που προκαλούν αντανάκλαση του φωτός, για να ενισχύσει τη ζωντάνια και τη λάμψη των δερμάτων των τυχερών και πλουσίων του κόσμου. Είναι πολλοί οι Έλληνες πολιτικοί, οι κυρίες τους, τα μέλη των οικογενειών τους και οι ευνοούμενές τους, που κατά καιρούς έχουν γευτεί την πολυτέλεια. Άλλωστε, όταν έχεις πολύ χρήμα και ο χρόνος αναστέλλεται και η νιότη παρατείνεται!

Για παράδειγμα, να, η επιφανής κυρία της ιστορίας μας! Για την κούρα της στο περίφημο σπα, έδωσε μόνο για τη διαμονή και τις βασικές θεραπείες νεότητας και ομορφιάς 49.000 ευρώ για 5 διανυκτερεύσεις! Όσοι δε την αντίκρισαν μετά την επιστροφή της, έμειναν έκθαμβοι από την λάμψη και την ομοιότητα με τα εγγόνια της! Η ίδια κρατώντας το μυστικό της και έχοντας χαρίσει πολύτιμα δώρα στον εαυτό της, είπε ότι όλες οι μεσόκοπες που αφήνονται στην εξέλιξη της αισθητικής ιατρικής: πως ήπιε δηλαδή πολύ νερό και κοιμήθηκε! Ο χρυσός, το χαβιάρι, η πολυτελής φροντίδα φυσικά δεν θυμίζουν ούτε νεράκι αλλά ούτε μαξιλάρι!

Αυτή λοιπόν είναι η ζωή της ντόπιας, δημοκρατικής αριστοκρατίας, της χρισμένης στον κοινοβουλευτισμό των φαβοριτισμών και της πανουργίας, ενώ ένας λαός αργοπεθαίνει, στα πρόθυρα της γενοκτονίας. Δε πειράζει, όμως… ως άλλες Αντουανέτες θα μας προτείνουν να φάμε, αντί για γάλα και ψωμί, τα υπολείμματα από τις κρέμες χαβιάρι…