Συνέντευξη στη Φανή Πλατσατούρα

Γιώτα Νέγκα. Εύθραυστη, εμπνευστική, τραγουδά με τα «... μάτια κλειστά». Το τραγούδι είναι η ζωή της. Το άρχισε μόλις στα 16 της χρόνια. Ύστερα, του έκλεισε την πόρτα. Προσωπικά προβλήματα. Πώς και για πόσο να απαρνηθείς όμως, τις Μούσες που σε πλούτισαν απ' τα σπάργανα ακόμη μ΄ όλα της μουσικής τα δώρα; Μπήκε ξανά στα βαθιά. Βούτηξε στον κόσμο της μελωδίας. Αναρριχήθηκε πιο δυνατή, πιο έτοιμη από ποτέ για το «Καινούργιο της Φιλί»: τον πιο προσωπικό της δίσκο μέχρι σήμερα...

- Κυκλοφόρησε ο νέος σου δίσκος «Καινούργιο Φιλί» από την Feelgood Records σε σύνθεση Θέμη Καραμουρατίδη. Τι τραγούδια περιέχει;

«Πρόκειται για έναν καθαρόαιμο σύγχρονο λαϊκό δίσκο. Τα τραγούδια που περιέχονται στο συγκεκριμένο άλμπουμ νιώθω πως μιλούν απευθείας στην ψυχή μου. Τρυφερά, συναισθηματικά κομμάτια που έχουν πολύ δύναμη μέσα τους».

- Σε ποιον θα ΄θελες να χαρίσεις ένα «καινούργιο φιλί»;

«Στον Θέμη Καραμουρατίδη φυσικά... Τον άνθρωπο που άκουσε την ψυχή μου».

- Σε τι βαθμό βάλλεται το λαϊκό τραγούδι σήμερα και από ποιους;

«Όλα τα ξενόφερτα δυτικά στοιχεία που χρόνια τώρα προσπαθούν να μπολιάσουν το γνήσιο λαϊκό τραγούδι βαφτίζοντάς το νεολαϊκό και δίνοντάς του μια γυαλιστερή επικάλυψη - που δε την έχει ανάγκη- θεωρώ ότι το βλάπτουν και αλλοιώνουν το καθαρό του σήμα». 

- Η αναγνώριση άργησε να έρθει. Την επιζητούσες; Είχες συνειδητοποιήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια το εύρος της φωνής σου, τις δυνατότητές σου να φτάσεις ψηλά;

«Δεν ξέρω αν έχει έρθει κάτι. Αυτό που ξέρω ειναι ότι χαίρομαι πολύ και αισθάνομαι τιμημένη από τους σπουδαίους ανθρώπους που έχω συναντήσει και συνεργαστεί μαζί τους. Όσο για τις όποιες δυνατότητες, δεν είναι δική μου υπόθεση να τις μετράω, μέλημά μου είναι να τις δοκιμάζω όσο μπορώ περισσότερο, επεκτείνοντας τα όριά τους».

- Όταν τραγουδάς «με τα μάτια κλειστά», πού ταξιδεύεις;

«Χάνομαι μέσα στις εικόνες που μου δημιουργεί... Εικόνες δικές μου, προσωπικές, εμπνευστικές».

- Ποια είναι η πρώτη σκέψη που σου έρχεται στο μυαλό, ακούγοντας τη λέξη «δημοσιότητα»;

«Ισορροπία...»

- Αν τα πράγματα στη μουσική ήταν αξιοκρατικά, η Γιώτα Νέγκα θα είχε βγάλει πιο νωρίς τον πρώτο της δίσκο; Θα θεωρούνταν ενδεχομένως, ήδη μια καταξιωμένη λαϊκή τραγουδίστρια;

«Μια υποθετική ερώτηση μπορεί να έχει μόνο μια υποθετική απάντηση. Αυτό που έχω διδαχτεί είναι ότι η ζωή ξέρει καλύτερα έστω κι αν εμείς δεν μπορούμε πάντα να γνωρίζουμε το γιατί».

- Από τι υλικά θέλεις να δημιουργούνται τα τραγούδια που ερμηνεύεις;

«Από αληθινά συναισθήματα που μπορούν να ταξιδεύουν στον χρόνο και στις ψυχές αναλλοίωτα».

- Ποιον ορίζεις ως στόχο των τραγουδιών σου; Σε ποιους απευθύνονται; 

«Σε όλους όσους έχουν την ανάγκη να ταξιδέψουν και να λυτρωθούν μέσα από τα τραγούδια».

- Γιώτα Νέγκα, τι αγαπάς; Τι μπορεί να σε πληγώσει; Τι δεν κατάφερες να κάνεις πράξη έως τώρα στη ζωή σου;

«Αγαπώ τη ζωή και τους ανθρώπους. Πληγώνομαι όταν κάποιος προδίδει την αγάπη και την εμπιστοσύνη μου σ' αυτόν. Δεν έχω καταφέρει να οχυρωθώ τόσο ώστε να μην πληγώνομαι... μάλλον ευτυχώς»!

- Σου ζήτησαν ποτέ να αλλάξεις την εικόνα σου; Να μοντερνοποιηθείς για να ταιριάζεις στο κλίμα της εποχής;

«Ναι!!! Και γέλασα πολύ!!! Ο κάθε άνθρωπος έχει μια ξεχωριστή προσωπικότητα που αντανακλάται και στον τρόπο που επιλέγει να ντυθεί ή να συμπεριφερθεί. Εγώ μέχρι στιγμής νιώθω πολύ καλά με την εικόνα μου, γιατί να αλλάξω;»

- Υπάρχει κάποιο τραγούδι από την προσωπική σου δισκογραφία που θεωρείς ότι «μιλάει» απευθείας μέσα σου;

«Το "ΈΧΩ ΆΝΘΡΩΠΟ" του Θοδωρή Γκόνη και του Κώστα Λειβαδά».

- Το τραγούδι που έχει αφήσει ένα σημάδι στην ψυχή σου; Ποια είναι η ιστορία που το συνοδεύει;

«Το "ΣΕΡΙ" του Οδυσσέα Ιωαννου και του Θέμη Καραμουρατίδη. Ώρες ώρες νομίζω ότι αν μπορούσα να γράψω κάτι, θα έγραφα αυτό...»

- Ποια τραγούδια δεν θα δεχόσουν ποτέ να τραγουδήσεις και γιατί; 

«Τραγούδια που δεν με συγκινούν, δεν μπορώ και δεν θέλω να τα τραγουδώ γιατί δεν βουτάνε μέσα μου και έτσι δεν έχω κάτι να μεταδώσω και εγώ...»

- Γιατί επέλεξες στο παρελθόν να απέχεις τέσσερα ολόκληρα χρόνια από την Τέχνη σου;

«Γιατί νόμιζα ότι μπορώ να ζήσω και χωρίς αυτήν... αλλά έκανα λάθος».