Μητέρες που μεγάλωσαν τα παιδιά τους μόνες, χωρίς την πατρική φιγούρα μέσα στο σπίτι. Χωρίς καμία ασφάλεια και με το δάχτυλο του κόσμου στην ευθεία να δείχνει και να κατακρίνει. Έγιναν οι ίδιες μάνα και πατέρας μαζί, έδωσαν στα παιδιά τους όλα τα εφόδια για μια καλή ζωή και απέδειξαν πόσες δεξαμενές δύναμης και αγάπης κρύβουν μέσα τους. Κυριακή 11 Μαϊου σήμερα, γιορτάζεται η μητέρα. Λέξη ιερή, συνώνυμο της αγάπης και της αυτοθυσίας. Στις παρακάτω γυναίκες αξίζει ένα "σ΄αγαπώ" περισσότερο σήμερα για τον αγώνα ζωής που έδωσαν, απέναντι σε δυσκολίες, κοινωνική κατακραυγή και στερεότυπα που δεν εγκαταλείπουν εύκολα...

Μαρινέλλα: Η κόρη της Τζωρτζίνα είναι όλη της η ζωή. Η μεγάλη κυρία του ελληνικού τραγουδιού αποφάσισε να φέρει στον κόσμο ένα παιδί, δίχως γάμο σε εποχές που η συγκεκριμένη απόφαση θεωρούνταν κάτι παραπάνω από κατακριτέα. «Θέλει τόλμη το να κάνεις ένα παιδί χωρίς να είσαι παντρεμένη. Εγώ το έκανα και δούλευα. Κι όμως, προφύλαξα το παιδί μου και ποτέ δεν το έβγαλα σε φωτογραφίες» παραδέχτηκε σε συνέντευξή της, ανοίγοντας τον δρόμο και δίνοντας θάρρος σε όλες τις ανύπαντρες μητέρες εκείνης της εποχής.

Έλενα Ναθαναήλ: Παρόλο που έζησε ένα μεγάλο έρωτα με τον επιχειρηματία Γιώργο Τσαγκάρη, δεν θέλησε να τον παντρευτεί όταν έμαθε ότι είναι έγκυος. Έφερε στον κόσμο την κόρη τους Ίνκα, εκείνος την αναγνώρισε απέφυγαν όμως, τις τυπικές διαδικασίες του γάμου. Το γεγονός σχολιάστηκε στον Τύπο της εποχής και δεν ήταν λίγες οι φορές που ακόμη και η μικρή χρειάστηκε να εξηγήσει στους συμμαθητές της ότι δεν είναι νόθο παιδί, αλλά ένα παιδί εκτός γάμου, που έχει δίπλα του και τους δύο γονείς του.

Νέλλη Γκίνη: Η αείμνηστη Ρένα Βλαχοπούλου ήταν εκείνη που της έδωσε δύναμη και θάρρος να κρατήσει στη ζωή το εκτός γάμου παιδί της. Την προφύλαξε από τα κακά στόματα εκείνης της εποχής και εκείνη με τη σειρά της δίδαξε σε όλους τους Έλληνες πως ένα παιδί μπορεί να μεγαλώσει ακόμη και με έναν γονιό, αρκεί εκείνος να έχει περίσσευμα αγάπης. Ο μοναχογιός της Μάριος είναι η μεγάλη της αδυναμία και πλέον, δεν τον αλλάζει με τίποτα στον κόσμο. "Ήταν επιλογή μου να κρατήσω το παιδί και να το μεγαλώσω μόνη μου. Δεν το σκέφτηκα ούτε μια στιγμή αν ήταν σωστό ή λάθος", θα εξομολογηθεί σε συνέντευξή της.

Βάνα Μπάρμπα: «Από τότε που γέννησα το παιδί μου επέλεξα να είμαι μόνη μου. Έχω χωθεί στο κομμάτι της μητρότητας. Και βιώνω, επιλεκτικά, τη σχέση μάνας και κόρης» είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους που την ρωτούσαν επίμονα πώς είναι για μια γυναίκα να αφοσιώνεται εξ΄ολοκλήρου στο παιδί της, αναλαμβάνοντας συγχρόνως και τον ρόλο του πατέρα. Μεγάλωσε τη Φαίδρα - Θεοδώρα μόνη της και η γέννηση του παιδιού της ήταν το καλύτερο δώρο που της έκανε η ζωή. Μάλιστα, η γνωστή ηθοποιός δηλώνει αρκετή αυστηρή μαμά!!!

Πόπη Τσαπανίδου: Έχει παραδεχθεί πως τη φάση της εφηβείας την περνά τώρα καθότι εκείνα τα χρόνια ήταν αναγκασμένη να αναθρέψει μόνη της και κάνοντας πολλές θυσίες, τα τρία της κορίτσια. Ο σύζυγος και πατέρας των παιδιών της πέθανε από ηλεκτροπληξία με την Πόπη Τσαπανίδου να μεγαλώνει πριν την ώρα της και να δουλεύει νυχθημερόν σε εφημερίδες της Θεσσαλονίκης για να μην τους λείψει τίποτα. "Ήμουν μόνη μου με τρία παιδιά, πάμφτωχη, και τολμούσα τα απίστευτα άλματα. Κι αν αποτύγχανα, τι είχα να χάσω; Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως η ζωή θέλει τόλμη, φαντασία, ρίσκο. Πρέπει να τη ζήσουμε, γιατί μπορεί να σταματήσει ανά πάσα στιγμή!" είχε εξομολογηθεί σε συνέντευξή της, κάνοντας πολλές μητέρες να ταυτιστούν απόλυτα μαζί της. 

Άντζελα Δημητρίου: Η λαίδη του ελληνικού τραγουδιού ανέθρεψε μόνη την κόρη της, Όλγα, με την οποία σήμερα διατηρούν μια σχέση καρδιάς. Όπως η ίδια έχει παραδεχθεί "ήμουν και μάνα και πατέρας για το παιδί μου. Φρόντισα να μην της λείψει ποτέ τίποτα, να μην καταλάβει την απώλεια του πατέρα". Και η νεαρή Όλγα την αποζημιώνει με κάθε ευκαιρία για όλα αυτά που από μωρό παιδί της προσέφερε, δίνοντάς της απλόχερα την πιο ζεστή αγκαλιά.

Τίνα Σακελλαρίου: "Σίγουρα θυσίασα πράγματα για να μεγαλώσω σωστά το παιδί μου. Ωστόσο, είχα την τύχη να παντρευτώ τον Αλέκο Σακελλάριο, που ήταν πολύ σπουδαίος άνθρωπος, και ως ένα βαθμό λειτούργησε σαν πατέρας απέναντι στην κόρη μου. Αυτό ήταν σημαντικό" είχε αποκαλύψει για το εξώγαμο παιδί της, καρπό ενός έρωτα που έλειψε άδοξα. Αφιέρωσε όλη της τη ζωή στην ανατροφή της κόρης της Φαίης και σήμερα μπορεί με καμάρι να δηλώνει "περήφανη μαμά".

Χρόνια πολλά σε όλες τις μανούλες του κόσμου!!!