Από τη Φανή Πλατσατούρα

Δοσμένος απόλυτα στην Τέχνη της μουσικής. Την Τέχνη εκείνη που δεν γνωρίζει από ωράρια, εκπτώσεις, ανθρώπινες αντοχές. Δημιουργεί ήχους, νότες, ξετυλίγει τον δικό του μικρόκοσμο ευαισθησίας. Ο Γιάννης Χριστοδουλόπουλος έχει συνεργαστεί ήδη με τους πιο πολύτιμους καλλιτέχνες του σήμερα -Πάριος, Μαρινέλλα, Πρωτοψάλτη, Κραουνάκης-. Επέστρεψε, υπογράφοντας τη μουσική του νέου τραγουδιού της Τάνιας Τσανακλίδου "Δυο Ψυχές", που μόλις κυκλοφόρησε...

- Έχεις συνεργαστεί με σπουδαίους Έλληνες καλλιτέχνες. Ποιος σου άφησε ένα σημάδι στην ψυχή;   

«Kάθε συνεργασία σου αφήνει πάντα κάτι. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω, γιατί με ανθρώπους όπως τη Μαρινέλλα ή την Άλκηστις Πρωτοψάλτη και τον Γιώργο Νταλάρα, έχουμε περάσει στιγμές αξέχαστες την ώρα τις δουλειάς και όχι μόνο που είναι όλες εμπειρίες και αναμνήσεις ζωής». 

 - Η Τέχνη μπορεί να αναπνεύσει σε καιρούς κρίσης;

«Η τέχνη ευνοείται σε καιρούς κρίσης και είναι ακόμα πιο χρήσιμη. Η ακριβή τέχνη αφυπνίζει και ειδικά τώρα είναι απαραίτητη όσο ποτέ. Το ζητούμενο είναι βεβαια να ξεχωρίζεις τι είναι τέχνη και τι μίμηση τέχνης, εκεί υπάρχει μια σύγχυση».

- Τι είναι για ΄σενα η μουσική; Με ποιες λέξεις θα την όριζες;

«Δεν ξέρω. Δεν μπορώ να πω. Η μουσική είναι όλη μου η ζωή. Ζω μέσα σε αυτή από τα 4 μου. Δεν έχω γνωρίσει τη ζωή αλλιώς οπότε δεν μπορώ να την περιγράψω αντικειμενικά».

- Υπάρχουν σήμερα καλά τραγούδια που προάγουν την Τέχνη;

«Θέλω να πιστεύω πως ναι. Αυτό θα το μετρήσουμε μέσα στα χρόνια. Από την αντοχή τους και την πρόθεσή τους».

- Τι υλικά χρειάζονται για να φτιαχτεί ένα «καλό τραγούδι»;  

«Νομίζω αλήθεια, αμεσότητα, προσωπικότητα».

- Ποιοι μουσικοί υπήρξαν «δάσκαλοι» για ΄σενα;     

«Όλοι οι μεγάλοι κλασικοί και τα έργα τους. Επίσης ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Μάνος Χατζιδάκις. Αυτοί ήταν η μελέτη μου. Έπειτα όλοι οι μεγάλοι τζαζ πιανίστες».

- Χωρούν τελικά είδη και διαχωρισμοί στη μουσική; Πώς θα περιέγραφες έναν κόσμο δίχως μουσική;

«Υπάρχουν τα είδη και δεν είναι αυτό κακό. Το θέμα είναι τι σου αρέσει και τι σε αφορά. Κόσμος χωρίς μουσική δεν υφίσταται. Μουσική είναι τα πουλιά, η θάλασσα, η φύση, η πόλη, τα πάντα. Η εξέλιξη αυτών είναι οι νότες».

- Ποιον θα όριζες ως τον μεγάλο σκοπό της Τέχνης σου; Σε ποιους απευθύνεται;

 «Σε κάθε άνθρωπο που έχει ανοιχτή την καρδιά και ζητάει την αλήθεια».

- Τέχνη για την Τέχνη ή Τέχνη για τον άνθρωπο;

«Συγκερασμός των δύο αυτών. Για 'μενα πρώτα για τον άνθρωπο. Εάν το πόνημά σου είναι ισάξιο να αποκαλεστεί τέχνη και να προσθέσει κάτι σε αυτή τότε τόσο το καλύτερο».

- Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σου; 

«Μια μεγάλη συναυλία στην αίθουσα Παρνασσός στην πλατεία Καρύτση με την Ελένη Πέτα στις 27 του Μάη και ύστερα “καλοκαίρι στην Αθήνα”, όπου θα παρουσιάσουμε την μουσική μας παράσταση στα πιο όμορφα θερινά σινεμά του Λεκανοπεδίου. Παράλληλα με το νέο label που έκανα στη feelgood, το Solo, πριν λίγο καιρο κυκλοφόρησε το πρώτο τραγούδι με την Τάνια Τσανακλίδου που λέγεται "Δυο ψυχές" σε στίχους του Γεράσιμου Ευαγγελάτου. Είναι η πρώτη παρουσία του label αυτού στη δισκογραφία, καθώς από Σεπτέμβριο έρχονται πολλές καινούργιες συνεργασίες και εκπλήξεις».