Από την Αλεξάνδρα Τσόλκα

Σε συνέχειες, δεκαετίες τώρα, παρακολουθούμε τη ζωή σε φωτογραφίες, σαν μοντέρνου φωτορομάντζου της φωτογενούς καλλονής, που το αντίκρισμά της στο κοινό, μπορεί ίσως να συγκριθεί με της Αλίκης, στα χρόνια της χρυσής εποχής του ελληνικού σινεμά, στα πλαίσια μιας πολύ διευρυμένης βέβαια και ιερόσυλης αναγωγής.

Η Ελένη Μενεγάκη είναι ένα brand name, αυτοοριζόμενο και αυτοδημιούργητο, με ένα success story ικανό να διδάσκεται στις οικονομικές σχολές της χώρας, ως απόλυτη επιτυχία με χειροπιαστό και αδιαμφισβήτητο πλεόνασμα. Από την εποχή που έδειχνε, παντομίμα, τα δώρα στη Mega Bangka δίπλα στον Πολυχρονίου, ή που έκανε βουβό πρωινό στο πλευρό του Ιάσωνα Τριανταφυλλίδη, το κοινό υιοθετούσε την ξανθιά καλλονή, με το γαλάζιο βλέμμα, που δεν την ένοιαζε να δείξει τίποτα διαφορετικό απ' αυτό που πραγματικά ήταν: ένα απλό, λαϊκό κορίτσι, που μεγάλωσε στον Κολωνό και που της άρεσε κάθε στιγμή στο παραμύθι της τηλεόρασης που ζούσε. Δεν προσποιούταν την μορφωμένη, αντίθετα κάποιες φορές, υπογράμμιζε την άγνοιά της σε πράγματα, ενώ η δροσιά, η ανεμελιά και η απενοχοποιημένη, κοριτσίστικη υπερσεξουαλικότητά της, την έκαναν οικεία, προσιτή, φιλική στις γυναίκες και δεδομένη φαντασίωση των ανδρών.

Άλλωστε, όταν άρχισε την παρουσίαση στον Πρωινό καφέ του ΑΝΤ1 και το άστρο της μπήκε σε τροχιά, εκείνη ήταν που έλεγε πως είναι έτοιμη να φύγει ανά πάσα στιγμή, πως νιώθει πολύ τυχερή και πως όλα τελειώνουν κάποια μέρα και δεν ήταν πολυδεμένη με αυτό που ζούσε! Δυο δεκαετίες και κάτι ψιλά αργότερα, η Ελένη, όπως την αποκαλούν οι πιστοί τηλεθεατές της, ζει στα Βόρεια Προάστια, πηγαίνει τα παιδιά της σε ακριβά, ιδιωτικά, απαγορευτικά για ημεδαπούς σχολεία, ταξιδεύει σε εξωτικούς προορισμούς, συχνά μετακινείται με ιδιωτικά αεροπλάνα, κάνει διακοπές μεγάλης διάρκειας, συνέχεια φωτογραφίζεται στα μαγαζιά για ψώνια, κρατά, στα εξώφυλλά της, τσάντες γυναικείες αξίας από 3000 μέχρι 5000 ευρώ πάνω – κάτω, αλλάζει μπικίνι στις παραλίες και φυσικά όχι μόνο παραμένει αλλά θεωρείται πλέον θεσμός στην τηλεόραση. Το κοινό της παραμένει λαϊκό όμως και βουτηγμένο σε μια πρωτοφανή οικονομική ανέχεια. Η ζωή της Ελένης είναι σαν της πριγκίπισσας Γκρέις του Μονακό, μόνο που δεν χρειάστηκε η δίκια μας να παντρευτεί κανέναν Γκριμάλντι για να φορέσει στέμμα.

Το κοινό δεν ταράζεται από την ακριβή και για το ίδιο απρόσιτη ζωή. Την αποδέχεται όπως είναι, γοητευμένο, μαγεμένο, σαγηνεμένο από την Ελένη που είναι εγγύηση το να βάλεις εξώφυλλο, ανάρτηση στο σάιτ, φωτογραφία στην εφημερίδα! Γιατί; Διότι ίσως συνεχίζει να πιστεύει πως είναι κορίτσι από τα σπλάχνα του και αυτό αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η παραμυθένια ζωή της Ελένης μια μέρα να αφορά τις κόρες ή τις εγγονές τους. Ίσως πάλι την ώρα που γεννιόταν η όμορφη ξανθιά να είχαν μεγάλα κέφια οι μοίρες και να τις έδωσαν μπερκετλίδικα δώρα. Μπορεί, επίσης, απλά να ήταν η σωστή ξανθιά, την σωστή ώρα, στο σωστό πλατό! Όπως και να 'χει, η Ελένη Μενεγάκη απασχόλησε το κοινό, που το 'χε μαράζι και το 'βαλε ντέρτι με το φουσκωτό της σκάφος. Να σκάσουμε πήγαμε!

Λύθηκε από τα μποφόρ το φουσκωτό, πήρε τα κύματα με το σωρό και άντε να το βρεις. Να σκάσει από τη στενοχώρια πήγε η Ελένη, που πήρε και δίπλωμα να το οδηγεί πέρυσι! Νεύρα, μούτρα και στενοχώρια στην εκπομπή της! Ώσπου βρέθηκε το θαλασσοδαρμένο φουσκωτό από την Άνδρο στην Χίο και ήρθε η σταρ και καταλάγιασε από την αγωνία. Και το κοινό; Το κοινό που ούτε με φέρι μπόουτ το Ρίο Αντίρριο δεν θα περάσει και αυτό καλοκαίρι - οι 3 στους 4 Έλληνες δεν πηγαίνουν διακοπές- πολύ ταυτίστηκε με το δράμα της Ελένης. Και διαβάσαμε και κάπου στο διαδίκτυο πως «επιτέλους έφαγε η Ελένη, που μέρες δεν έτρωγε, στο πλατό της εκπομπής της, λίγο κρεατάκι και πατατούλες». Ε! Έφαγε η Ελένη μας; Χορτάσαμε εμείς!