current views are: 3

11 Ιουνίου 2014
Δημοσίευση11:22

Φάνης Μουρατίδης: «Δυστυχώς δεν υπήρξα μάγκας στη ζωή μου»!

Μια εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη έδωσε ο ταλαντούχος ηθοποιός Φάνης Μουρατίδης στο εβδομαδιαίο περιοδικό Like όπου μίλησε για τα υπέρογκα ποσά των ηθοποιών και τους “καλλιτέχνες – λαμόγια”.

Δημοσίευση 11:22’
αρθρο-newpost

Μια εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη έδωσε ο ταλαντούχος ηθοποιός Φάνης Μουρατίδης στο εβδομαδιαίο περιοδικό Like όπου μίλησε για τα υπέρογκα ποσά των ηθοποιών και τους “καλλιτέχνες – λαμόγια”.

Μια εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη έδωσε ο ταλαντούχος ηθοποιός Φάνης Μουρατίδης στο εβδομαδιαίο περιοδικό Like όπου μίλησε για τα υπέρογκα ποσά των ηθοποιών και τους “καλλιτέχνες – λαμόγια”. 

Ακολουθεί ένα απόσπασμα της συνέντευξης:

– Είδες συναδέλφους σου να αμείβονται με υπέρογκα ποσά;

Ελάχιστοι καλλιτέχνες πήραν αυτά τα μεγάλα ποσά για τα οποία γίνεται τόσος λόγος. Και αυτά τα μεγάλα ποσά τα πήραν ηθοποιοί που κάνουν κάθε χρόνο τηλεόραση. Ο κόσμος δεν λαμβάνει υπόψιν ότι ένας ηθοποιός για να διατηρήσει το υψηλό κασέ του, πρέπει να κάνει και μια σωστή διαχείριση του εαυτού του. Αν όχι, θα «καεί» και με τα λεφτά που έβγαλε για μια σεζόν, θα πρέπει να ζήσει μια ολόκληρη ζωή. Κανείς δεν υπολογίζει επίσης, πως το επάγγελμα του ηθοποιού είναι ένα επάγγελμα υψηλού ρίσκου. Στα όρια του τζόγου. Και αν μιλάμε για τα μεγάλα ποσά των καλλιτεχνών, τότε γιατί συνηθίζουμε να λέμε πως «οι ηθοποιοί πεθαίνουν στην ψάθα;» Μην παίρνουμε την εξαίρεση και την φωτίζουμε ως πραγματικότητα. Μην πάμε απευθείας στον εύκολο στόχο που είναι ο ηθοποιός. Βρήκαμε τώρα την «καραμέλα» πως για όλα όσα μας συμβαίνουν φταίνε τα μεγάλα κασέ των πρωταγωνιστών. Ας πάψουμε να κάνουμε αυτή τη λαϊκή πολιτική, μεταφέροντας μια ψευδή και παραφουσκωμένη εικόνα στον κόσμο. Δημιουργείται μια ψευδαίσθηση καβατζωμένων ηθοποιών που δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Πώς μας θέλει ο κόσμος τους καλλιτέχνες; Να πεινάμε; Να μας λυπούνται; Τότε ξέρεις τι θα ‘βρισκαν να πουν; «Κοίτα έναν ηλίθιο που δεν κατάφερε τίποτα».

– Όλοι οι ηθοποιοί δηλαδή υπηρετούν απρόσκοπτα την τέχνη τους;

Όχι, σίγουρα υπάρχουν και καλλιτέχνες – λαμόγια. Αλλά είναι μια εξαιρετικά ασήμαντη μειονότητα. Ο καλλιτέχνης έχει μάθει να πεινάει. Δεν είναι η πρώτη φορά που του συμβαίνει. Εμείς ξέρουμε τι σημαίνει να ψάχνεις κάθε εξάμηνο για δουλειά. Και ξέρουμε τι σημαίνει να ξεκινάς μια δουλειά και επειδή δεν πηγαίνει καλά, να κατεβαίνει και να μην παίρνεις δεκάρα στο τέλος. Όλα αυτά ο κόσμος τα έχει ξεχάσει γιατί βλέπει μια συγκεκριμένη εικόνα που λανσάρουν τα περιοδικά για τους καλλιτέχνες: να ψωνίζουν και να κάνουν βόλτες στα μαγαζιά. Εικόνα που δεν ανταποκρίνεται ούτε στο ελάχιστο στην πραγματικότητα. Δεν σημαίνει πως επειδή δεν βγαίνουμε να κλαφτούμε, δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα. Ζω και συναναστρέφομαι καθημερινά με συναδέλφους που έχουν μεγάλο πρόβλημα επιβίωσης. Και μην ξεχνάς, ότι ακόμη και πριν την κρίση η δική μου δουλειά είχε γύρω στο 68% με 70% ανεργία. Από κανέναν λοιπόν δεν τα πήραν οι ηθοποιοί. Ας το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Ας μην τους στερούμε την αξιοπρέπειά τους. 

– Επιθύμησες κάποια στιγμή να γίνεις και εσύ «καλλιτέχνης – λαμόγιο»;

Η λαμογιά και η ίντριγκα απαιτούν ταλέντο. Θα ήθελα να είμαι καλλιτέχνης – λαμόγιο αλλά δυστυχώς δεν έχω το ταλέντο. Και ακριβώς επειδή ποτέ δεν ήμουν λαμόγιο, και ούτε τα άρπαξα, σήμερα με φωνάζουν «δειλό», «φοβισμένο» και «ανίκανο». Στα μάτια τους είμαι ένας «άχρηστος». Θα ήθελα όμως, να είμαι λαμόγιο για να με λένε «κύριο». Έπρεπε στη ζωή μου να μάθω να είμαι «μάγκας». Δυστυχώς δεν υπήρξα «μάγκας» και έχω μετανιώσει πολύ γι΄ αυτό. Σκέφτομαι μήπως σιγά σιγά αρχίσω να μαθαίνω στα παιδιά μου κάποιους βασικούς κανόνες: πώς κλέβεις, πώς οικονομάς, πώς επιβιώνεις στην κοινωνία των πουλημένων. 


σχετικα αρθρα