current views are: 75

19 Ιουνίου 2014
Δημοσίευση05:00

Λευτέρης Πλιάτσικας: «Δεν με ενοχλεί να με συγκρίνουν με τον Φίλιππο»!

Ο Λευτέρης Πλιάτσικας βουτά τη φωνή και τον στίχο του στο μέλι. Λέξεις, μελωδίες και σκέψεις μπλέκονται όλες μαζί και συνθέτουν τους «Όναρ», ένα από τα μακροβιότερα ελληνικά συγκροτήματα. Γιατί «Όναρ» σημαίνει όνειρο… Και τα όνειρα -ευτυχώς!- δεν έχουν ημερομηνία λήξης.

Δημοσίευση 05:00’
αρθρο-newpost

Ο Λευτέρης Πλιάτσικας βουτά τη φωνή και τον στίχο του στο μέλι. Λέξεις, μελωδίες και σκέψεις μπλέκονται όλες μαζί και συνθέτουν τους «Όναρ», ένα από τα μακροβιότερα ελληνικά συγκροτήματα. Γιατί «Όναρ» σημαίνει όνειρο… Και τα όνειρα -ευτυχώς!- δεν έχουν ημερομηνία λήξης.

Συνέντευξη στη Φανή Πλατσατούρα

Ο Λευτέρης Πλιάτσικας βουτά τη φωνή και τον στίχο του στο μέλι. Λέξεις, μελωδίες και σκέψεις μπλέκονται όλες μαζί και συνθέτουν τους «Όναρ», ένα από τα μακροβιότερα ελληνικά συγκροτήματα. Γιατί «Όναρ» σημαίνει όνειρο… Και τα όνειρα -ευτυχώς!- δεν έχουν ημερομηνία λήξης.

–  Όναρ σημαίνει όνειρο στην ομηρική γλώσσα. Ποιος είναι ο «νονός» του συγκροτήματος; Πώς προέκυψε η συγκεκριμένη ονομασία;

«Ο νονός λέγεται Γιώργος Κούρβας και είναι ένας φίλος από τους Αγίους Αναργύρους που όταν ήμασταν στο ψάξιμο του ονόματος, μου είχε φέρει ένα cd με μια συλλογή τραγουδιών δώρο και το είχε ονομάσει “Όναρ”. Από τότε έγινε το δεύτερο όνομά μας».

– Πιστεύεις στα όνειρα; Ποια όνειρα δεν κατάφερες να πραγματοποιήσεις (ακόμη) ή σε κράτησαν πίσω;

«Και βέβαια πιστεύω και μάλιστα με πάθος. Ο λόγος είναι η ίδια η ζωή μου. Χωρίς τα όνειρα δεν θα μπορούσα να ζήσω. Δεν με νοιάζει αν με πουν ονειροπόλο, εγώ έχω κάνει τα καλύτερα ταξίδια με αφορμή τα όνειρα».

– Όταν κλείνεις τα μάτια κι τραγουδάς, πού μεταφέρεσαι;

«Μου αρέσει πολύ να ταξιδεύω με τα τραγούδια, με τις μελωδίες και τις εικόνες τους. Είναι πολύ όμορφη στιγμή για ‘μενα το να τραγουδώ και να ντύνω τις λέξεις με μελωδίες που τους ταιριάζουν».

–  Η εποχή σήμερα δίνει χώρο στα συγκροτήματα ή προτιμά τις solo καριέρες;

«Πάντα υπάρχει χώρος και μάλιστα αρκετός για όλους, αρκεί να ξέρεις το τι θες να κάνεις και έτσι να πορευτείς».

– Βιοπορίζεσαι αποκλειστικά από το τραγούδι; Μπορεί κάποιος να βγάλει χρήματα από την Τέχνη σήμερα;

«Αυτό τον καιρό το μόνο που κάνω είναι αυτό, σε συνδυασμό με τη μουσική σχολή “Μέλυδρο”, δηλαδή όλα με βάση τη μουσική. Τα πράγματα οικονομικά είναι πάρα πολύ δύσκολα, όπως παντού άλλωστε. Μέχρι στιγμής όμως, μπορώ να ζήσω αξιοπρεπώς».

– Πιστεύεις έχει έρθει η ώρα να γεννηθούν ξανά «τραγούδια προβληματισμού»;

«Όλα τα τραγούδια μας έχουν αυτό το στοιχείο, είναι έναυσμα για νέα πράγματα. Πρώτα πρέπει να αποφασίσουμε σαν κοινωνία τι θέλουμε, να αποβάλλουμε το βόλεμα του παρελθόντος, όπως αυτό είχε στοιχειώσει μέσα μας και να κάνουμε νέα αρχή. Και το σημαντικότερο να μην ξεχνάμε να είμαστε υποψιασμένοι. Πρέπει να είναι έτοιμη η κοινωνία για τη νέα αρχή και για τραγούδια προβληματισμού».

– Εάν για κάτι θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «προνομιούχοι» οι καλλιτέχνες σήμερα, ποιο θα ήταν αυτό;

«Μπορούμε να κάνουμε ελεύθερα την τρέλα μας».

– Πώς θα όριζες το «καλό»; Κάνε μου την «ευτυχία» εικόνα. 

 «Οι σκέψεις ενός γονιού για το παιδί του. Ο γιος μου».

– Πόσοι «εμπορικοί» πιστεύεις πως είναι οι Όναρ ως συγκρότημα;

«Όλα πουλιούνται και αγοράζονται αναλόγως τη ζήτηση. Αυτός είναι ο νόμος της αγοράς και εμείς από την πλευρά μας προσπαθούμε με αξιοπρέπεια να κάνουμε αυτό που θεωρούμε καλό για εμάς και μας αντιπροσωπεύει. Θέλω να χρησιμοποιώ τον όρο εμπορικό για έναν καλλιτέχνη αλλιώς ότι δηλαδή, προσπαθεί να βγάλει πάντα μια καλή δουλειά που έχει αγγίξει πολλούς ανθρώπους και όχι το αντίθετο. Έτσι θα έλεγα ότι για αρκετές φορές στην πορεία του συγκροτήματος υπήρξαμε εμπορικοί, βέβαια άλλοι μας λένε και εναλλακτικούς που δεν έχω κανένα πρόβλημα και μ’ αυτό. Νιώθω όμως, ότι δεν είμαστε εναλλακτικοί, είμαστε αυτοί που γεννάμε καινούργια πράγματα πάντα και όλα είναι στη σκηνή και εκεί υπάρχουν μόνο τα τραγούδια».

– Σκέφτηκες ποτέ να μπουν οι «Όναρ» σε μία σελίδα της Ιστορίας της μουσικής και εσύ να καταπιαστείς ενδεχομένως με κάτι άλλο;

«Ναι, το έχω σκεφτεί αρκετές φορές άλλα είχα πάντα τη μουσική παράλληλα με άλλα πράγματα που κάνω και ποτέ δεν ένιωσα να με πνιγεί. Αντιθέτως μου δίνει ανάσα και δύναμη για όλα όσα κάνω».

– Σε ενοχλεί να σε συγκρίνουν με τον αδερφό σου, Φίλιππο Πλιάτσικα; Πού συγκλίνετε και ποιες είναι οι μεγάλες αντιθέσεις σας;

«Όχι καθόλου. Ο Φίλιππος ήταν ένα σημαντικό κεφάλαιο στα πρώτα βήματα του συγκροτήματος, βοήθησε πάρα πολύ. Και οι απόψεις μας συγκλίνουν σε πολλά πράγματα ιδεολογικά και μουσικά, είναι και αυτός ανήσυχος και εργατικός. Μεγαλώσαμε πολεμώντας γι’ αυτά που αγαπάμε και πιστεύουμε, και αυτό ίσως να το χρεώσουμε στους γονείς μας. Τίποτα δεν είναι τυχαίο». 

– Με την Πένυ Ραμαντάνη, ακολουθείτε πλέον και διαφορετικούς δρόμους ζωής, πέρα από καλλιτεχνικούς;

«Ναι, με την Πένυ δεν είμαστε πια μαζί…»

– «Δεν ξέρω τίποτα για ΄μενα»: Νέο τραγούδι των Όναρ μαζί με τον Γιάννη Κότσιρα. Μίλησέ μου για τη συνεργασία σας.

«Ο Γιάννης κατά τη γνώμη μας είναι από τους σπουδαιότερους ερμηνευτές της γενιάς μας και το σπουδαιότερο όλων, γι΄ αυτές τις συναντήσεις, είναι να εκτιμάς και να σέβεσαι το έργο και τη στάση ζωής του άλλου. Στη δική μας περίπτωση αυτό ισχύει. Όλα τα υπόλοιπα έρχονται με κάποιο τρόπο, αρκεί να υπάρχει καλλιτεχνικός λόγος. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι και χαρούμενοι με το αποτέλεσμα της συνεργασίας μας».

– Τι… δεν ξέρουμε εμείς για τον Λευτέρη Πλιάτσικα και τι εσύ για ΄σενα;

«Νομίζω ότι σε όλους υπάρχει μια στιγμή στη ζωή που καταρρέουν όλα όσα πίστευες αληθινά και έρχεται ένα ψέμα σαν μια μεγάλη αλήθεια να σε κάνει να αναθεωρήσεις πρώτα τον εαυτό σου και μετά τους γύρω σου. Μπορεί να μην ξέρεις τι ήσουν και τι είσαι για τους άλλους, όμως αν βρεις την δύναμη να μάθεις τι είσαι για σένα και τι θέλεις, όλα γίνονται απλά και δημιουργικά».

– Ποια είναι τα επόμενα σχέδια των Όναρ;

«Κάθε Πέμπτη παίζουμε στο Γκάζι στην ταράτσα του White Noise. Σχεδιάζουμε να κάνουμε και μερικές εμφανίσεις σε άλλα μέρη της Ελλάδας, όσο μας το επιτρέπει ο χρόνος που έχουμε, γιατί εκτός από τους Όναρ έχουμε και μια μουσική σχολή με την ονομασία “Μέλυδρο” που και εκεί αφιερώνουμε πολύ χρόνο με τους σπουδαστές και μας αρέσει πολύ. Είναι κάτι νέο και όμορφο για μας».


σχετικα αρθρα