Από την Αλεξάνδρα Τσόλκα

Σαββάτο βραδάκι, ώστε να μην είναι κόσμος στο διαδίκτυο, μπροστά από τις οθόνες, να έχουν κυκλοφορήσει οι κυριακάτικες εκδόσεις, να έχει ολοκληρωθεί η δική τους εκπομπή στο Mega, αλλά και η κίτρινη θύελλα του πρωινού του ΑΝΤ1, που τελείωσε μόλις την Παρασκευή, αποφάσισαν οι Πέτρος Κωστόπουλος και Τζένη Μπαλατσινού να ανακοινώσουν πως δεν είναι πια ζευγάρι.

Η ανακοίνωσή τους, που ανέβηκε στα διαδικτυακά Μέσα του Πέτρου Κωστόπουλου και αμέσως έκανε τον γύρο του διαδικτύου, ως κοσμογονικό γεγονός, σαν να έπεσε μετεωρίτης στη Σαλαμίνα, είναι ήδη πασίγνωστη. Με λιτό και περιεκτικό στιλ σε λίγες γραμμές, αναφέρει πως «μετά από πολύ πόνο, αλλά κι αμηχανία, εξαιτίας του δημοσίου χαρακτήρα της ανακοίνωσης, θα θέλαμε να δηλώσουμε ότι δεν είμαστε πια ζευγάρι». Μιλάει για τις προσπάθειες να σωθεί ο γάμος τους, αλλά χωρίζουνε με «ανέπαφα όλα τα αποθέματα αγάπης και αλληλοεκτίμησης» ενώ παραμένουν «πάνω απ' όλα οικογένεια και ομάδα στη δουλειά». Τονίζουν δε, πως η «η ψυχική ισορροπία και ασφάλεια» των παιδιών τους είναι η «σημαντικότερη προτεραιότητα» στη νέα ζωή τους και θα εκτιμούσαν ιδιαίτερα κάθε βοήθεια σε αυτή τους την προσπάθεια.

Είναι γεγονός πως για όλους όσοι τους ζήσαμε από κοντά, ήταν ένα ζευγάρι που έμοιαζε συγκολλημένο με οξυγονοκόλληση, ταιριαστό τόσο στην εμφάνιση, όσο και στο μοίρασμά του στην καθημερινότητα και στους στόχους. Παρόλα αυτά, συμβαίνουν οι χωρισμοί στους ανθρώπους και όλοι, μα όλοι, έχουν δικαίωμα να κυνηγήσουν την ευτυχία τους, να κάνουν νέα ξεκινήματα και να παραδεχτούν πως κύκλοι ολοκληρώνονται για να συνεχιστούν άλλοι ομόκεντροι. Ανθρώπινα, να είναι ευτυχισμένοι και να έχουν δύναμη να αντεπεξέλθουν στις οποίες αλλαγές θα συμβούν.

Επικοινωνιακά από την άλλη, αυτά τα νέα ήθη, τύπου «Χολυγούντ» και όχι Χόλυγουντ, με τις ανακοινώσεις στα Μέσα λες και ο Μπραντ και η Αντζελίνα υιοθετούν άλλο ένα παιδί από τον Τρίτο Κόσμο, ή λες και η Κιμ Καρντάσιαν κάνει τη χιλιοστή δεξίωση γάμου μέσα στην πυραμίδα του Χέοπος και προσφέρει σαμπάνια και χάμπουργκερ με χαβιάρι στους καλεσμένους της με μπουφέ την σαρκοφάγο του φαραώ, τι νέα μόδα είναι; Ότι δηλαδή; Θα ασχοληθούν τα Μέσα λιγότερο απ' ότι αν πήγαιναν σε έναν δικηγόρο και υπέβαλλαν από κοινού αίτηση διαζυγίου;

Κατανοητό ότι περίμεναν να ολοκληρωθεί η εκπομπή τους, που είτε ηθελημένα, είτε άθελά τους, το ότι ήταν ζευγάρι λειτουργούσε διαφημιστικά και υποστηρικτικά στο τηλεοπτικό τους προϊόν. Αν δεν το ξέρουν μας έδινε ειδήσεις και την εντύπωση σε συνέχειες, ακόμη και ελεγχόμενα, όσο επιθυμούσαν, όμως καλυτέρευσαν την εικόνα της οικογενειακής ευτυχίας, σαν αυτές στις διαφημίσεις που η υπέροχη μαμά και ο υπέρκομψος μπαμπάς παίρνουν πρωινά με βούτυρα και μαρμελάδες με τα γελαστά, πάντα καθαρά, παιδιά τους, σε κάτι υπέροχες βίλες. Πήγαιναν μαζί για φαγητό και μας ειδοποιούσαν πως συναντήσουν άλλο αγαπημένο ζευγάρι, τους απέναντί τους Λιάγκα και Σκορδά. Μας μιλούσαν για τις γυμναστικές επιδιώξεις του γιου που η μαμά έβαζε πάνω απ΄ όλα, για το τι λέει η Τζένη με την φίλη της Ελένη Μενεγάκη, με την οποία τα ξαναβρήκαν.

Η Τζένη Μπαλατσινού, όταν ο Πέτρος Κωστόπουλος χρειάστηκε να βρεθεί στα δικαστήρια και να λείψει από την εκπομπή, δέχονταν διθυράμβους από την τηλε – κριτική για τη δύναμη και το κουράγιο της. Το κοινό, δηλαδή, ήταν εκεί και παρακολουθούσε σκηνές από έναν γάμο. Από έναν γάμο που έληξε κατά τα πρότυπα εκείνου της Ελένης Μενεγάκη με τον Γιάννη Λάτσιο, με μια ανακοίνωση – δελτίο τύπου, σαν αυτά που βγάζει το Μαξίμου, κάθε φορά που ο Αντώνης Σαμαράς συναντιέται και χωρίζει με την Μέρκελ. Και; Η ανακοίνωση του χωρισμού Λάτσιου – Μενεγάκη, έκανε τα Μέσα να σιωπήσουν; Μέσα στις νύχτες τύπωναν ειδικές εκδόσεις τα περιοδικά! Βοούσε το δελτίο ειδήσεων του Σταρ! Βράχνιαζαν τραγουδώντας, με νόημα, το «Τραβά λοιπόν σε όλα μια κόκκινη γραμμή» της φίλης και κουμπάρας της Ελένης, Νατάσσας Θεοδωρίδου τα μεσημεριανά! Και φυσικά δεν αποτράπηκαν οι παπαράτσι, μες στο καλοκαίρι να στρατοπεδεύουν στα Αχλα και να κρύβονται οι τηλεφακοί πίσω από τα αλμυρίκια! Ούτε σταμάτησαν να κατασκηνώνουν, έξω από το σπίτι της Μενεγάκη, που είχε πιο πολλά συνεργεία και δημοσιογράφους και από την τέντα στο Ωνάσειο, όταν νοσηλευόταν ο Ανδρέας Παπανδρέου και μαθαίναμε όχι μόνο πως εξελισσόταν η υγεία του αλλά και πόση κομπόστα έφαγε, καθημερινά. Άρα;

Σε τι αποσκοπεί μια ανακοίνωση χωρισμού, εκτός από το αντί να αφήσει τους δημοσιογράφους να το ανακαλύψουν, σιγά σιγά και από Σεπτέμβρη που τελειώνουν και οι άδειες, τους δίνεις ως αφέντης την εκπυρσοκρότηση να τρέξουν όλοι μαζί από την αφετηρία!

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση έρχεται ως μίμηση μια άλλης από το παρελθόν, της Ελλάδας προ κρίσης, που μιμούταν τους ξένους σταρ. Δεν χαλάσει τη συνταγή της ολοκλήρωσης της μπίζνας – εκπομπής, ενώ περιμένει να ολοκληρωθούν όλες οι άλλες και κυρίως η heavy metal του κουτσομπολιού, του Λιάγκα και της Σκορδά, που -με χιούμορ πάντα- κάνει όλες τις άλλες να μοιάζουν απλώς οδοντόκρεμες. Τραβάει με ένταση, την προσοχή πάνω στο ζευγάρι, ενώ επιδεικνύει οργάνωση και μεθόδευση, που σε ζωές εκτιθέμενες ηθελημένα στη δημοσιότητα, δηλώνουν επιτήδευση και όχι τον αυθορμητισμό που πρεσβεύει η τηλεοπτική τους περσόνα.

Τέλος, το σμίξιμο ή ο χωρισμός ανθρώπων με υψηλό πολιτισμικό επίπεδο, όπως οι δυο συγκεκριμένοι γλυκείς και οξύνους άνθρωποι, αφορά στους ίδιους, στην οικογένειά τους, στους φίλους και όχι στο κοινό, ώστε να του ανακοινώνονται. Και μπορεί η βασίλισσα της κάθε ζώνης, η Ελένη Μενεγάκη να το έκανε, αλλά αυτό συνηθίζεται στη βασιλεία ως θεσμός. Να! Και ο Φελίπε της Ισπανίας, με ανακοίνωση παραιτήθηκε από τον θρόνο…