Μια αποκαλυπτική συνέντευξη παραχώρησε η Φαίη Ξυλά στη Σεμίνα Διγενή, απαντώντας σε ερωτήσεις που ξεφεύγουν από τα τετριμμένα και παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ακολουθεί αυτούσιο ένα απόσπασμα της συνέντευξής της στο onlytheater.gr

- Αν ήσουν μια ατζέντισσα και έφερνες σ επαφή τη Φαίη Ξυλά μ' έναν ξένο διάσημο σκηνοθέτη, με ποια λόγια θα την παρουσίαζες;

Θα του τόνιζα, πως είναι εργατική και συνεπής και ότι έχει πάθος για το θέατρο! Ο φακός τη θέλει, θα του επεσήμανα. Αν έπρεπε οπωσδήποτε  να πάρει τη δουλειά, θα έλεγα επίσης, πως δεν φοβάται να αλλάζει εντελώς σε κάθε ρόλο , ότι είναι ηθοποιός που φροντίζει να εξελίξει την τεχνική της και ότι επιδιώκει πάντα, να κάνει εντελώς διαφορετικά πράγματα.

- Το πιο παράξενο παιδικό ελάττωμα σου που ακόμη καταπολεμάς;

Την ασίγαστη μανία για σοκολάτα!

- Στη φετινή παράσταση είσαι ανδροφάγος. Στη ζωή, ποια είναι η φιλοσοφία σου για τους άνδρες;

Τους θαυμάζω και τους αγαπάω. Σπάνια  έχω προδοθεί απο άνδρα που εχω εμπιστευτεί. Μου αρέσει που οι περισσότεροι, διατηρούν σε μεγάλο βαθμό την παιδικότητα τους.

- Αν μπορούσες να βγεις ένα βράδυ με τη Λαμπέτη η τη Μερκούρη, ποια θα επέλεγες, πού θα την πήγαινες βόλτα και γιατί;

Και οι δυο υπήρξαν σημαντικές προσωπικότητες, αλλά θα επέλεγα την Μελινα και θα την πήγαινα μια βόλτα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Θα της έδειχνα όλα όσα πραγματοποιήθηκαν, από αυτά που εκείνη κινητοποίησε, με πρώτο το μουσείο της Ακρόπολης και θα της ζητούσα τη συμβουλή της για τη σημερινή κατάσταση. Είμαι σίγουρη πως κάτι σωστό θα είχε να προτείνει!

- Ποιο θεωρείς το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής πραγματικότητας;

Νομίζω οτι η παρελθοντολαγνεία είναι το μεγαλύτερο μας πρόβλημα. Δεν οδηγεί πουθενά η συνεχής αναφορά στα περασμένα μεγαλεία Είμαστε βέβαια, μια χώρα με ένδοξο παρελθόν το οποίο ειναι κομμάτι μας και δεν πρεπει να το ξεχνάμε, αλλά επιτέλους πρέπει να δούμε και τα λάθη μας και την τωρινή άθλια κατάσταση, για την οποία έχουμε και ατομική ευθύνη.

- Ποιο είναι το πιο αποτελεσματικό αντίδοτο που έχεις επινοήσει για την αντιμετώπιση της κρίσης;

Όπως όλοι, έχω κι εγώ επηρεαστεί απ' αυτήν. Το γεγονός ότι είμαι ηθοποιός, νομίζω πως βοήθησε. Είμαι πιο εκπαιδευμένη στην οικονομική ανασφάλεια, διότι είναι στη φύση της δουλειάς μου κάθε τρεις ή έξι μήνες, να ασχολούμαι με μια καινούργια παράσταση. Βέβαια οι αποδοχές πια, είναι πολύ χαμηλότερες! Προσαρμόζομαι όπως όλοι στα δεδομένα της εποχής, προσπαθώντας να κρατιέμαι κάνοντας πράγματα που μ' αρέσουν και έχοντας γύρω μου πρόσωπα που αγαπάω. Μόνο απο αυτό μπορεί κανείς να πάρει δύναμη!