current views are: 1

5 Αυγούστου 2014
Δημοσίευση14:59

«Sold out» Τέχνη τον Αύγουστο…

Ωραία λέξη το sold out. Καλλιγραφική ταμπέλα κρεμασμένη έξω από τα ταμεία των θεάτρων. “Τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν”. Ακόμη και αν έχουμε Αύγουστο μήνα; Ακόμη και τότε!

Δημοσίευση 14:59’
αρθρο-newpost

Ωραία λέξη το sold out. Καλλιγραφική ταμπέλα κρεμασμένη έξω από τα ταμεία των θεάτρων. “Τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν”. Ακόμη και αν έχουμε Αύγουστο μήνα; Ακόμη και τότε!

Από τη Φανή Πλατσατούρα

Ωραία λέξη το sold out. Καλλιγραφική ταμπέλα κρεμασμένη έξω από τα ταμεία των θεάτρων. “Τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν”. Ακόμη και αν έχουμε Αύγουστο μήνα; Ακόμη και τότε!

Κάθε πρωί στον δρόμο συναντάς ανθρώπους κουρασμένους. Σβήνουν μέρες για την άδεια του καλοκαιριού. Μια στάλα ιδρώτα κάνει τον δικό της μαραθώνιο πάνω τους. Ζέστη, καλοκαιρινή ραστώνη, αίσθημα εξάντλησης. Μετρούν δυνάμεις, κάνουν στα όρθια υπολογισμούς: τι έφερε αυτό το καλοκαίρι, πώς θα τελειώσει, γιατί τρέχουν οι στιγμές να γίνουν αναμνήσεις, αντέχουμε…; Αντέχουμε…

Κι ύστερα πέφτει το αυγουστιάτικο βράδυ -λαμπερός πρωταγωνιστής- και όλα μονομιάς αλλάζουν. Οι ίδιοι άνθρωποι που συνάντησες το πρωί, ντυμένοι τώρα σινιέ με τα χρώματα της νύχτας. “Σου πάει η νύχτα” θέλεις να τους φωνάξεις κι ύστερα μετανιώνεις, μη και παρεξηγηθούν οι προθέσεις… Αυτοί, ταξιδευτές του Αυγούστου περιπλανώμενοι στους έρημους, ευωδιαστούς δρόμους. Δεν έχουν ουσιαστικά συγκεκριμένο προορισμό, παρασύρονται από τα πλανόδια τραγούδια, οδηγούνται από το αυγουστιάτικο φεγγάρι, αγαπούν τις ζωές που δίνει η Τέχνη.

… Τερματικός σταθμός το θέατρο. Επίδαυρος και Ηρώδειο, αθηναϊκές σκηνές και υπαίθριοι χώροι Τέχνης, καλοκαιρινά Φεστιβάλ με αυλαίες έτοιμες να ανοίξουν να λουστεί συναίσθημα η αυτοσχέδια σκηνή. Ναι, και αυτό το καλοκαίρι το θέατρο, οι παραστάσεις, η Τέχνη όλη, έχει την τιμητική της. Ιερή θεά που αγαπά τις λέξεις “φώτα”, “κοινό”, “χειροκρότημα”, “sold out”. Οι “Βάτραχοι” στην Επίδαυρο αποθεώθηκαν, ο “Φιλοκτήτης” του σεμνού Κώστα Φιλίππογλου το ίδιο. Ο Σαίξπηρ με τη “Στρίγγλα” του βρήκαν καταφύγιο δροσιάς στην Πειραιώς, παραστάσεις – σύγχρονες παρωδίες αρχαίας τραγωδίας ταξιδεύουν σ΄ όλη την Ελλάδα και ούτε οι διακοπές ρεύματος δεν τις φρενάρουν.

Άλλοι πάλι, παντρεύονται το ταλέντο όπως στην περίπτωση του Μπέζου και τον φετινό του ρόλο ως ιδιοτελής Κατσκαριόφ, ενώ τ΄ άσπρα μάρμαρα του Ηρωδείου δεν προλαβαίνουν να ξεκουραστούν – κάθε βράδυ κ΄ άλλος αναστεναγμός Τέχνης τα ταρακουνά. Και οι αυγουστιάτικες μυρωδιές Τέχνης συνεχίζουν να σου σπάνε τη μύτη: Το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών ζυγίζει πολλά κιλά συναίσθημα, η “Πάπισσα Ιωάννα” με τη βραβευμένη Γιουλίκα Σκαφιδά ανανέωσε το ραντεβού για Σεπτέμβρη λόγω επιτυχίας, για τις περιοδεύουσες “Θεσμοφοριάζουσες” χύνεται μελάνι, ενώ ο Κραουνάκης μέχρι τέλη Ιουλίου τάραζε τα καλλιτεχνικά νερά της Αθήνας με την “Απολογία” του στο Κακογιάννης.

Κάποιοι άλλοι πάλι, ως προνοητικά -γνήσια- παιδιά της Τέχνης, έχουν ήδη αρχίσει μαγειρέματα για τον Χειμώνα, ανακατεύοντας τα υλικά ξανά και ξανά με καλοκαιρινές πρόβες. Να τους βρει έτοιμους το πρώτο φθινοπωρινό φύλλο που θ΄ αφήσει στο χώμα το κίτρινο σημάδι του…

Ζει όμως, ακόμη το καλοκαίρι και τα τζιτζίκια προβάρουν τους νυχτερινούς σκοπούς τους, το γλυκό αεράκι λειαίνει τ΄ άγγιγμά του και από τα στόματα των ανθρώπων βγαίνει συγχρονισμένη η φράση «ωραίο που ΄ναι το θέατρο μες στην “καρδιά” του καλοκαιριού…»


σχετικα αρθρα