current views are: 1

12 Αυγούστου 2014
Δημοσίευση12:55

Robin Williams: R.I.P… O Captain, My Captain!

«Έφυγε» μόλις στα 63 του χρόνια. Με μια απροσδιόριστη θλίψη στα μάτια. 

Δημοσίευση 12:55’
αρθρο-newpost

«Έφυγε» μόλις στα 63 του χρόνια. Με μια απροσδιόριστη θλίψη στα μάτια. 

«Έφυγε» μόλις στα 63 του χρόνια. Με μια απροσδιόριστη θλίψη στα μάτια. Οι γιατροί έκαναν λόγο για «μανιοκατάθλιψη», οι συνάδελφοί του για «ένα μεγάλο κωμικό ταλέντο που αυτοαναφλέχθηκε», εκατομμύρια κόσμου απλά σιώπησαν, μην μπορώντας να συνειδητοποιήσουν τον ξαφνικό χαμό του. Ένα σκέτο «αντίο» από μισανοιγμένα χείλη…

Ο σπουδαίος Robin Williams είχε τιμηθεί με Όσκαρ Β΄ ανδρικού ρόλου το 1997 για την ερμηνεία του στην ταινία «Ο Ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ», ενώ είχε προταθεί άλλες τρεις φορές για το συγκεκριμένο αγαλματίδιο. Θεωρούνταν ένα από τα μεγαλύτερα κωμικά ταλέντα, με το Hollywood να τον δαφνοφορεί σε κάθε του καλλιτεχνικό εγχείρημα. Ύστερα βέβαια, από τις μεγάλες του κινηματογραφικές επιτυχίες, τις ανεξίτηλες στη μνήμη ταινίες «Καλημέρα Βιετνάμ» και «Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών», ο ίδιος επέλεξε τις πρωταγωνιστικές συμμετοχές σε χαμηλότερης αισθητικής και αξίας κινηματογραφικά και τηλεοπτικά έργα. Σαν να ΄θελε να πετάξει από πάνω του τις τιμητικές ταμπέλες που του στερούσαν τη ζωή που ήθελε να ζήσει. 

Άνθρωποι από το περιβάλλον του κάνουν λόγο για έναν άνθρωπο που πάλευε καθημερινά με τους προσωπικούς τους δαίμονες, αδυνατούσε να τους αποτραβήξει και εκείνοι μέρα με τη μέρα του ρούφαγαν προσωπικά κομμάτια. Ποτέ δεν έκρυψε τον εθισμό του σε αλκοόλ και ναρκωτικά αλλά και τις προσπάθειες που έκανε να απεξαρτηθεί, μπαινοβγαίνοντας σε κέντρα αποτοξίνωσης. Ζούσε ήσυχα με τη σύζυγό του στο Σαν Φρανσίσκο. Εκείνη ήταν άλλωστε, ο τελευταίος άνθρωπος που τον είδε ζωντανό, πριν μπει η επιγραφή «τέλος».

Όλη η ζωή και η κοσμοθεωρία του Robin Williams μπορεί να συμπεριληφθεί σε μία μόνο φράση: «Άδραξε τη μέρα…» Αιρετικός στις απόψεις του, με τη δύναμη της γνώμης του, οξυδερκής και με τις κεραίες του συνεχώς τεντωμένες. Δεν του άρεσε το Hollywood, οι δάφνες, τα κόκκινα χαλιά και τα φλας που τον έλουζαν σε κάθε του δημόσια εμφάνιση. Θα έβαζε το σμόκιν του μόνο όταν ήταν να παρευρεθεί σε κάποια κοσμική εκδήλωση ή στην απονομή βραβείου για κάποια κινηματογραφική επιτυχία του. Αλλιώς προτιμούσε τους ήσυχους περιπάτους, το casual ντύσιμο, τις γκριμάτσες που σκορπούν το γέλιο και το σερφάρισμα στο διαδίκτυο, υποδυόμενος κάποιον άλλον.

Ο οσκαρικός Robin Williams έτρεφε μεγάλο σεβασμό στην Ελλάδα και την ελληνική παράδοση. «Ο πλανήτης πρέπει να υποκλίνεται στην ελληνική ιστορία» είχε δηλώσει το 2011 στο «Πρώτο Θέμα», διευκρινίζοντας ότι την θεωρεί το κέντρο πολιτισμού όλου του κόσμου. Ακόμη μια δήλωσή του τότε, έρχεται σήμερα να ρίξει και άλλο μαύρο. Ο Γιώργος Σατσίδης τον είχε ρωτήσει για την εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς, στην οποία είχε υποβληθεί με τον χολυγουντιανό αστέρα να απαντά: «Κάθε μέρα που ζω ευγνωμονώ τον Θεό. Δεν θέλω να χάνω λεπτό από την πολύτιμη εμπειρία της ζωή»…

Και ήρθε η 11Αυγούστου και τον βρήκε μόνο, χαμένο μέσα στα προσωπικά του αδιέξοδα. Και τα λόγια του τον πρόδωσαν…

Φ.Π.


σχετικα αρθρα