Από την Αλεξάνδρα Τσόλκα

Οι κύριοι Γιώργος Λιάγκας, Άρης Καβατζίκης -ο οποίος είναι και ευγενέστατος και ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε θέματα δεοντολογίας- αλλά και η κυρία Τρυφίδου, αρχισυντάκτρια της εκπομπής «Πρωινό» στον ΑΝΤ1, είναι πρωτίστως δημοσιογράφοι και μετά τηλεπερσόνες. Αγαπημένοι συνάδελφοι -όχι όλοι- έχουμε πολλές φορές συναντηθεί σε περιοδικά, εφημερίδες, τηλεοπτικά πλατό και ραδιόφωνα! Κρατάνε χρόνια οι γνωριμίες μας λοιπόν και θέλουμε να πιστεύουμε ότι σε ατυχή στιγμή, αλλά και την κακή φύση της ίδιας της τηλεόρασης με την ταχύτητα -και συχνά την προχειρότητα της- δεν τηρηθήκαν στοιχειώδεις αρχές ας μη πω της δεοντολογίας που είναι βαριά λέξη, αλλά της μεταξύ μας ευγένειας. Δεν θέλουμε να πιστεύουμε ακόμα πως οφείλεται στην αλαζονεία της υψηλής τηλεθέασης και της αίσθησης πως υπεράνω ατενίζουν τους πτωχούς επαγγελματίες, όσοι εργάζονται στο «Πρωινό». Πώς έχουν τα πράγματα; Ας διεκτραγωδήσω...

... Το newpost.gr πρώτο αναφέρθηκε στις δηλώσεις της κυρίας Χρυσούλη Αγγελικής, υπεύθυνης της διοργάνωσης της Unesco για τη βραδιά έναρξης του συνεδρίου που αφορούσε στην επιστροφή των αρχαιοτήτων της Ακρόπολης και που θα παρουσίαζε η κυρία Κωνσταντίνα Σπυροπούλου. Η δημοσιογράφος Φανή Πλατσατούρα έκανε την στοιχειώδη αλλά όχι αυτονόητη στον καιρό μας, δημοσιογραφική κίνηση να τηλεφωνήσει στους διοργανωτές και να δημοσιεύσει το ρεπορτάζ της αυτολεξεί: «... Στην ερώτησή μας αν η επιλογή της νεαρής παρουσιάστριας έγινε επειδή επίσημος χορηγός της εκδήλωσης -μεταξύ άλλων- είναι και ο ALPHA, το κανάλι δηλαδή στο οποίο η κα. Σπυροπούλου παρουσιάζει εκπομπή ποικίλης ύλης- η απάντηση ήταν ότι η ανάθεσή της έγινε απευθείας από την Unesco...!!! Ο λόγος; "Διότι η κυρία Σπυροπούλου είναι ένα πρόσωπο λαμπερό που νομίζουμε ότι ταιριάζει με τη συγκεκριμένη εκδήλωση και τον σκοπό αυτής και αποτελεί μια ιδανική επιλογή για την παρουσίαση του καλλιτεχνικού προγράμματος. Της κάναμε την πρόταση και η ίδια απάντησε αμέσως θετικά, εκφράζοντάς μας το ενδιαφέρον και την προσμονή της"».

...Τώρα και επειδή δεν θα πάει για τσαμπουκά η φάση, ούτε και για Πούλιτζερ κανένας μας, τις δηλώσεις της κας. Χρυσούλη, πήραν πρωί πρωί στο «Πρωινό», τις διάβασε ο Άρης Καβατζίκης, τις άκουσαν οι πάντες στο πλατό, κατόπιν σχολίασαν αλλά ουδείς μπήκε στον κόπο να αναφερθεί σε πηγή και δημοσιογράφο. Επειδή όμως το διαδίκτυο δεν είναι ξέφραγο αμπέλι και για πολλοστή φορά το πρόβλημα της οικειοποίησης της δουλειάς των άλλων γίνεται υπαρκτό, ας το λύσουμε μεταξύ μας, ως επαγγελματίες. Καλά τα κασέ και οι υψηλές τηλεθεάσεις, αλλά ειδικά αν πατάμε πάνω στη δουλίτσα των άλλων οφείλουμε και αναφορά και συγγνώμη και ευχαριστούμε... αυτά!

Σ.Σ: Επίσης στην εκπομπή του ALPHA «Annita.gr» παίρνονται θέματα από το Provocateur.gr αλλά στέλνουν και μια κάμερα και ταράζουν τα νερά για την ευρηματικότητά τους. Όχι πως μόλις δυο μέρες μετά το δημοσίευμα όπου ο Ντίνος Ρητινιώτης φωτογράφιζε και μιλούσε με τον ιδιοκτήτη των δυο εμβληματικών πολυκατοικιών στο Αιγάλεω με το πλήθος απομιμήσεων ελληνιστών αγαλμάτων και αντικείμενων, το έκανε θέμα η εκπομπή του Alpha, γιατί είχε την ίδια έμπνευση και εμείς το πιστέψαμε, αλλά δεν πειράζει. Μπήκαν στον κόπο να κάνουν και ένα μοντάζ!

Στην αυτούσια αντιγραφή όμως, ε, πώς να κάνεις και τα στραβά μάτια; Είπαμε κουρασμένη η τηλεόραση σε σχέση με το διαδίκτυο, αλλά όχι και με κλινική υπερκόπωση στην εντατική, συνάδελφοι...